Hirdetés

Rovarirtó szer okozhatta a diplomaták betegségét Havannában

Fertőtlenítéshez használt rovarirtó szer és nem "akusztikus támadás" okozhatta - külön-külön - az Egyesült Államok és Kanada havannai nagykövetségein mintegy 40 alkalmazott és azok családtagjainak megbetegedéseit - áll a kanadai kormány által megrendelt legújabb jelentésben.

rovarirtó, Havanna, idegméreg, rosszullét, agykárosodás |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A követségeken 2016 vége és 2018 közepe között a szédüléstől és a homályos látástól az emlékezetvesztésig és a koncentrációs nehézségekig terjedő rosszulléteket tapasztaltak. Az esetek következtében Donald Trump amerikai elnök kormányzata azt a vádat fogalmazta meg, hogy a diplomatákat valamilyen titkos fegyverrel támadták meg. Kanada tartózkodott az ilyen vádaskodásoktól.

Az Egyesült Államok 2017-ben minimálisra csökkentette kubai nagykövetségének személyzetét a diplomáciai személyzetre leselkedő veszélyre hivatkozva. Hasonlóan tett Kanada is idén januárban. Kuba váltig tagadta és tagadja, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

A Reuters hírügynökség által csütörtökön ismertetett tanulmányt a Dalhousie egyetem és az új-skóciai egészségügyi hatóság kutatóiból álló csoport készítette. Kanadai áldozatokat vizsgáltak meg, de embereken kívül még egy olyan öleb agyát is tanulmányozták, amely Havannából Kanadába visszatérve elpusztult. A kutatók különböző mértékű agykárosodásokat fedeztek fel egy területen, amelynek rendellenes működése olyan tüneteket okoz, amelyekről a diplomaták beszámoltak, és amely érzékeny az idegmérgekre. A vizsgálatot végzők arra jutottak, hogy blokkolódott az agy nevezett részének ellátása a kolineszteráz nevű enzimből, amely létfontosságú az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Kubában 2016 és 2018 között fokozták a fertőtlenítést a zikajárvány ellen. A jelentés rámutat arra, hogy a megbetegedések időben egybeestek a követségek és az ahhoz tartozó ingatlanok fokozott fertőtlenítésével, és lehetséges, hogy olyan rovarirtó szerek okozhatták a rosszulléteket, amelyek a kolineszteráz blokkolásával ölnek. 
A kutatók leszögezték, hogy más okok sem zárhatók ki, és még további tanulmányozásra van szükség a bizonyossághoz.


rovarirtó, Havanna, idegméreg, rosszullét, agykárosodás

2019-09-28 09:50:48

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop