Soha nem látott mértékű béremelést ígért Orbán, ma szavaztak. UPDATE

Elfogadta az országgyűlés a módosított törvényjavaslatot

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalta, és elfogadta az orvosi bérek jelentős emelését lehetővé tévő törvényjavaslatot. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló javaslatot 165 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az országgyűlés.

Hétfőn megjelent a törvényjavaslat, amely tele volt hibákkal, elírásokkal, és több olyan elemet is tartalmazott, amely az orvosi kamarát is meglepte. A kamara 2-3 órát kapott a véleményezésre. 

A javaslatot a béremelés ellenére több kritika érte, többek között az orvosi másodállások engedélyhez kötése, az orvosok más kórházakba való kirendelése vagy a háziorvosok béremelésből való kihagyása miatt. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament keddi ülésén azt ígérte: külön törvényjavaslatban rendezik a háziorvosok helyzetét, és a Magyar Orvosi Kamarával együtt dolgozzák ki az orvosok kirendelére vonatkozó szabályokat. 

A törvényjavaslat egy új státuszt, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt vezet be. Az kaphat megemelt fizetést, aki ebbe belép. Állami vagy önkormányzati fenntartású kórházban, rendelőben, egészségügyi intézményben csak így lehet majd dolgozni. 

A béreket három lépcsőben emelik 2021 és 2023 között. A teljes emelés első, 70 százalékos részét 2021 január elsejétől kapják meg az orvosok. 2022-ben érik el a bérek a kitűzött emelés 90 százalékát, 2023-ra pedig megvalósul a teljes emelés.

Gulyás megoldást ígért a háziorvosoknak

A javaslatban szereplő béremelés nem vonatkozik a háziorvosokra vagy az alapellátó fogorvosokra. A háziorvosok 95 százaléka vállalkozóként tevékenykedik, és a praxisa működtetéséhez kap finanszírozást. 

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke hétfőn a Telexnek azt mondta: szükség lesz egy, a háziorvosok helyzetét rendező törvényjavaslatra, mert nélkülük nem fog működni az egészségügyi rendszer. 

Gulyás Gergely Miniszzerelnökséget vezető miniszter kedden a parlamentben azt mondta: ez a javaslat valóban nem a háziorvosokról szól, de azt ígérte, külön jogszabályban rendezik az ő helyzetüket is, hogy az is kedvezőbbé váljon. 

A MOK-kal közösen szabályozzák a kirendelést

Az állami fizetést kapó orvosoknak vállalniuk kell, hogy maximum kétszer egy évre másik kórházba, egészségyügyi intézménybe rendelhetik ki őket, ha ott nincs elég szakorvos. Ez nemcsak az egészségügyi veszélyhelyzet idején lenne érvényes, hanem mindig. 

A részletszabályok nem ismertek, nem tudni, milyen távolságra küldhetnek el orvosokat, vagy mennyire veszik figyelembe, hogy családjuk van, gyermeket nevelnek. Gulyás Gergely az országgyűlés keddi ülésén azt ígérte: a Magyar Orvosi Kamarával egyezetetve kormányrendeletben rendezik a kirendelés pontos szabályait. 

Másodállás csak engedéllyel

A törvényjavaslat előírja, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok csak engedéllyel vállalhatnak másodállást. Ez az egyik legvitatottabb pont, mert nem tudni milyen hatással lehet az elmúlt években jelentős fejlődésen átesett magánegészségügyre.

Nem keverhető a magán- és az állami ellátás

Összeférhetetlennek nyilvánítják azt, hogy egy orvos a magánpraxisában vagy a magánklinikán kezelt betegét az állami kórházban is kezelje - kivéve a sürgős szükség esetét. Ezen korlátozás alól felmentést lehet kérni kérni, a szöveg szerint "különösen a komplex megközelítést igénylő területeken, például a szülészeti-nőgyógyászati szakterületen nyújtott ellátások" köre lehet ilyen.

Szankcionálják a hálapénzt

Bekerül a Büntető törvénykönyvbe, hogy ha valaki az egészségügyi ellátással összefüggésben jogtalan előnyt ad vagy ígér, akkor ez a vétség egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A vesztegetésért mind a beteg, mind az orvos büntethető. Kis értékű ajándékot lehet adni az orvosnak, ennek értéke nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát (jelenleg 8050 forintot).  

Egyenlő bér minden szakmának

Az orvosi fizetések egységessé válnak, az adott fizetési kategórián belül ugyanannyit kap a sebész, a nőgyógyász, az aneszteziológus, a szemész és a radiológus. A Magyar Orvosi Kamara számára kiemelt szempont volt, hogy a szakmaválasztást az egészségügyben ne az döntse el, melyek a kiemelt pótlékokat, magasabb fizetést, több hálapénzlehetőséget nyújtó szakmák. 

Minősítés évente, 20 százalékos emelési lehetőség

Az orvosok munkáját évente legalább egyszer minősítenie kell a munkáltatónak. Az még nem tudható, hogy ezt hogyan és milyen módon teszi meg. Az orvosi kamara azt akarja elérni, hogy minősítés objektív mérőszámoktól, és ne a vezető szubjektív megítélésétől függjön. 

Ez alapján 20 százalékkal több bért is kaphatnak az orvosok, mint ami a bértáblában van. Változás az eredeti javaslathoz képest, hogy a munkáltató negatív irányba nem térhet el a bértábla tételeitől, ezt törölték a javaslatból.

Pótlékok - Az orvosok az önként vállalt túlmunka után kaphatnak díjazást.

Jubileumi jutalom - Az orvosok jubileumi jutalomra is jogosultak lesznek: 25 év jogviszony után kéthavi, 30 év után háromhavi, 40 év után öthavi illetménynek megfelelő összeget kapnak.

Tiszta előélet - Az egészségügyi szolgálati jogviszonyba csak olyan ember léphet be, aki büntetlen előéletű, nem áll büntetőeljárás, kamarai kizárás etikai vagy fegyelmi büntetés hatálya alatt alatt.

Bérfeszültség

Ha megvalósul a béremelés, az komoly feszültséget okozhat az ellátásban az orvosok és az ápolók, asszisztensek, egyéb alkalmazottak között. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint a nem orvosként tevékenykedő egészségügyi dolgozók csak mérsékelt vagy semmilyen fizetésemelést nem kaptak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik a munkájukat, pedig nélkülük nem működhet az ellátás. 

Ugyanígy sokan felvetik, hogy a koronavírus idején extrém terhelés alatt a szociális ágazatban dolgozók bére is rendkívül alacsony. A kormány válasza az, hogy a 2018-ban indított béremelési programnak köszönhetően négy lépcsőben, összességében 72 százalékkal emelkedik 2022-ig az egészségügyi szakdolgozók fizetése. 

Az idén januári 14 százalékos fizetésemelésben megközelítőleg 81 ezer szakdolgozó és körülbelül 4 ezer védőnő részesült. Idén novemberben további 20 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése, 2022 januárjától pedig újabb 30 százalékos béremelésben részesülnek. 2022-re így egy ápoló átlagosan a 2,5-szeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett.

Előzmények

A megbeszélés tárgya a koronavírus járványhelyzet volt. "Mindannyian látjuk, hogy a járvány felszálló ágban van, és amíg nincs vakcina, ott is marad" - fejtette ki a kormányfő, reálisan nem lehet számítani vakcinára a következő év közepénél hamarabb.

Ezért az elkövetkező hét-nyolc hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől is emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy "minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani, és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra".

Közölte: az orvosi kamara világossá tette, és a kormány egyet is értett vele, hogy ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosok.

"Összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk" - mondta.

A Kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát, javaslatot a kormány elfogadta, a törvényjavaslatot hétfőn benyújtják az Országgyűlés elé. Megállapodtak továbbá arról, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetik a magyar ellátórendszerből.

"Az orvosi kamara és a kormány között jó az együttműködés, az összefogás ezen a szinten is megvalósulhat. Ha összefogunk, akkor pedig sikerülni fog, hiszen egyszer már sikerült" - mondta a kormányfő. 

| orvosok, béremelés, hálapénz
2020-10-06 14:30:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop