Szigorú rendőri védelem alatt áll Navalnij

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezték Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét - közölte a berlini Charité egyetemi klinika. A közlemény szerint Navalnij állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

"Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedően a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik - áll a közleményben.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását - az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzim gátlását - többször kimutatták független laboratóriumokban.

Alekszej Navalnij gyógyítását atropinnal kezdték meg. A kimenetel bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy a mérgezés hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben.

A kolinészteráz enzim hiánya vagy gátlása többek között légzés- és izombénulást okoz. Kolinészteráz-gátló anyagokat tartalmaznak például növényvédő szerek, de kolinészteráz-gátló hatása van az egyik leghírhettebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Az acetilkolinészteráz a vörösvértestekben, a tüdőben, a lépben az idegvégződésekben és az agy szürkeállományában található. Feladata az idegvégződésekből kikerülő acetilkolin (neurotranszmitter) azonnali lebontása, mely elengedhetetlen az idegsejt működéséhez.

Mit mondanak a német politikusok?

Rendőri védelemre szorul Berlinben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, mert valószínűleg mérgezés áldozata lett hazájában - mondta sajtótájékoztatóján Steffen Seibert a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn.

A Russia Today orosz hírtelevízió tudósítójának azon felvetésére, hogy Navalnij "súlyosan megmérgezte magát", kiemelte: "a gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott volna saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnos van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében".

Mint mondta, "az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút", és a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Alekszej Navalnij ellen Oroszországban, és ezért gondoskodni kell rendőri védelméről berlini gyógykezelése során.

Seibert hangsúlyozta, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem a kabinet szervezte.

Kifejtette, hogy Angela Merkel kancellár a vonatkozó nyilatkozatában csupán arról szólt, hogy a kormány a család kérésére humanitárius okból hajlandó lehetővé tenni az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását.

Angela Merkel és Heiko Maas közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, "tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben" nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá "a legteljesebb átláthatóság mellett". Az elkövetőket meg kell találni és felelősségre kell vonni.

Mit mondanak az oroszok?

Anatolij Kalinyicsenko, a beteget ellátó omszki első mentőkórház osztályvezető helyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a mentőkben is felmerül a mérgezés gyanúja, ezért Navalnijt azonnal a toxikológiára szállították be. 

"Ha bármivel is megerősített mérgezést találtunk volna, sokkal könnyebb lett volna nekünk. De két laboratóriumból kaptunk végleges választ arról, hogy méregnek vagy méreghatás termékének tekinthető vegyi-toxikológiai anyagot nem találtak". 

Az átaluk legvalószínűbbnek tartott diagnózis szerint a szénhidrát anyagcsere zavara lépett fel nála, amelyet a vércukorszint hirtelen zuhanása váltott ki.

Kalinyicsenko állítólag a közösségi médiában a családjával együtt többtucatnyi fizikai fenyegetést kapott, amíg Navalnij a kórházban volt. "De ez természetesen semmire nem volt hatással. Isten legyen ezeknek az embereknek a bírája. Mi egy embert gyógyítottunk. Ő ebben ártatlan volt" – mondta.

A mentőkórház főorvosa, Alekszandr Murahovszkij azt mondta, hogy személyesen nem kapott fenyegetést. Hozzátette, hogy a hivatalába ugyanakkor több ezer hívás futott be. Kifogásolta, hogy a Navalnij kezelése alatt a kórház körül összeverődött tömegen olykor még a mentő is nehezen tudott átvergődni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mentőben szállított páciensekről felvételeket készítettek. Hozzátette: nem hallotta, hogy a politikus felesége nyilvánosan köszönetet mondott volna az omszki vagy a Moszkvából átküldött szakembereknek az erőfeszítéseikért.

A főorvos nem tudta megmondani, hogy kik voltak és mit csináltak a hivatalában azok a civil ruhás emberek, akik a sajtó feltételezése szerint a biztonsági szervektől jöttek. "Egy pácienst kezeltünk és mentettünk meg. A kezelésére nem volt és nem lehetett ráhatás. Volt egy kezelőorvosa, és minden döntés kollegiálisan született, minden konzíliumban mintegy 10, különböző intézményeket képviselő orvos vett részt" - válaszolta Murahovszkij arra a kérdésre, hogy az öltönyösök beavatkoztak-e az orvosi szakmunkába.

"Egyetlen diagnózist sem egyeztettünk senkivel sem. Nem volt nyomásgyakorlás" - nyilatkozott Kalinyicsenko.

Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a Navalnij Németországba szállítására vonatkozó döntés meghozatalában. Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik az államfő hatáskörébe.

"abszolút orvosi döntésről volt szó, amely a páciens egészségétől függött", és nem volt semmi ok nemzetközi tárgyalásokra. Peszkov méltatta az illetékes orosz hatóságok hatékonyságát az elszállítás hivatalos feltételeinek biztosításában.

A Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap a hétvégén, belbiztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Navalnijt az elmúlt napokban megfigyelték a Novoszibirszket és Tomszkot érintő útja során, tudták hol szállt meg, kivel beszélt, és mit evett. A lap azt állította, hogy ilyen szintű megfigyelés mellett a politikust nem mérgezhették meg a reptéren vagy a gépen.| Navalnij, mérgezés, kolinészteráz enzim
2020-08-25 10:42:46
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop