Hirdetés

Terjed a delta variáns

Skóciában várhatóan késnek az enyhítések, Franciaországban óvatosságra intenek a delta variáns miatt

koronavírus, Covid-19, delta variáns |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A koronavírus Indiában azonosított delta variánsa miatt Skóciában várhatóan három héttel elhalasztják a járvány miatt elrendelt korlátozások tervezett enyhítését, Franciaországban a hatóságok óvatosságra intik a lakosságot. Írországban megszigorítják a karantént a Nagy-Britanniából érkezők számára, Ausztriában is terjed az új variáns.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a parlamentben közölte: a június 28-ra tervezett enyhítés várható elhalasztásával azt szeretnék elérni, hogy minél több embert olthassanak be. A hivatalos döntést várhatóan a jövő héten hozzák meg, de a kormányfő helyesnek tartotta előzetesen tájékoztatni arról, hogy várhatóan Skócia egyetlen részén sem enyhíthetnek a korlátozásokon.

A BBC szerint Skóciában ötször olyan magas a koronavírus-fertőzöttek száma, mint május elején.

Írországban szigorúbb karantént vezetnek be a Nagy-Britanniából (Skócia, Wales és Anglia) érkező, védőoltást nem kapott beutazók részére. A napokban érvénybe lépő, minimum tíz napos intézkedésről, amely az Észak-Írországból és az Európai Unió országaiból érkezőkre nem vonatkozik, az ír kormány döntött a Nagy-Britanniában dominánssá vált, jóval fertőzőbb delta változat miatt. A védőoltottak esetében a karantén 5. és 10. napján elvégzett negatív PCR-teszt után nem lesz szükség további elszigetelésre.

A szigorított karanténintézkedések által érintett államok listáján többnyire ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok szerepelnek. Az innen érkezők számára kötelező a 14 napos karantén az ír kormány által kijelölt helyen.

Olivier Véran francia egészségügy-miniszter kedden óvatosságra intett a delta változat miatt, amelyet a napi 50-150 új fertőzött 2-4 százalékánál diagnosztizáltak. "Azt mondhatják, hogy ez nem sok, de néhány hete Nagy-Britanniában is így volt" - mondta a miniszter egy párizsi oltóközpontban tett látogatása során.

Boris Johnson brit kormányfő hétfőn döntött a még meglévő korlátozások június 21.-re tervezett feloldásának elhalasztásáról a delta vírusváltozattal fertőzöttek számának emelkedése miatt.

A francia hatóságok által április elején bevezetett harmadik karantén és az oltási kampány felgyorsítása révén sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt és megelőzni az egészségügyi rendszer összeomlását. A múlt héten a napi új fertőzések száma 4500 körülire esett vissza a két hónapja regisztrált mintegy 40 ezerről. A kórházi ápolásra szoruló, illetve a válságos állapotú betegek száma hat egymást követő héten át csökkent. Hétfőn 12 374 Covid-19-ben szenvedő pácienst kezeltek kórházban, az intenzív ellátásra szorulók száma az áprilisi 6000-ről 2068-ra esett vissza.

Hétfői adatok szerint a teljes francia lakosság majd 46 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást. Kedden megkezdték a 12 évnél idősebb korosztály oltását is, a szülők beleegyezésével.

Ausztriában lassan, de folyamatosan terjed a delta variáns: az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (AGES) szerint a B.1.617.2 változatot 71 embernél diagnosztizálták.

A legtöbb esetet Bécsből jelentették, 19-et Alsó-Ausztriából, ötöt Stájerországból, egyet-egyet pedig Karintiából és Felső-Ausztriából - közölte egy szakértő hétfőn az APA osztrák hírügynökséggel.

koronavírus, Covid-19, delta variáns

2021-06-17 09:43:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop