Terjed az omicron variáns Európában, intézkedések

Az Európai Tanács pénteken megvitatta az omicron variánsra adható lehetséges uniós válaszlépéseket. Az ülésen megszületett javaslat szerint a dél-afrikai régióból érkező személyek esetében a nem alapvetően szükséges utazásokat ideiglenesen korlátozzák.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Javasolták, hogy a Botswanából, Szváziföldről, Lesothoból, Mozambikból, Namíbiából, a Dél-Afrikai Köztársaságból és Zimbabwéből érkező utasok esetében a tagállamok vezessenek be tesztelési és karantén-kötelezettséget. 

Magyarország 

Megjelent a Magyar Közlönyben szombat délután a dél-afrikai régióból érkezők beutazási korlátozásáról szóló rendelet, amely szerint azok a magyarok is karanténba kerülnek, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak. Nem magyar állampolgár nem léphet be, csak meghatározott esetekben.

A térségből érkező magyarok Magyarország területére belépve egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és ha koronavírus gyanúja merül fel, kijelölt vagy - ha az nem jelent kockázatot - hatósági házi karanténba kerülnek. Akkor is 14 napos hatósági házi karantént írnak elő, ha nincs gyanú fertőzésre. A hétfőtől hatályba lépő szabályozás az EU által javasolt hét országra terjed ki

Románia 

A dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karantén-kötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva.

Hollandia

61 ember tesztje lett pozitív, abból a nagyjából 600 utasból, akik pénteken érkeztek repülőgéppel a Dél-afrikai Köztársaságból.

Hollandia még pénteken megszakította a légi összeköttetést Afrika déli részével; törölték az oda induló, illetve a térségből érkező járatokat. Az utasok két olyan, Dél-Afrikából az amszterdami Schiphol repülőtérre érkező járatnak az utasai voltak, amelyek a döntés időpontjában még a levegőben voltak.

a 61 ember, akinek pozitív lett a tesztje, egy a repülőtérhez közeli szállodában van karanténban. Az, hogy közülük hányan hordozzák az omikron variánst, további vizsgálatokból várhatóan még szombaton kiderül.

Nagy-Britannia

Ismét PCR tesztnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív eredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk. A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégeztetniük a beutazóknak.

A teljesen beoltottak számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges volt. Ezt a könnyítést függesztik most fel.

A brit kormány kéri, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron vírusváltozat jelenlétét mutatják ki. Ez mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az érintettek hány oltást kaptak.

Németország

Németországban is felbukkant az omikron variáns, egy házaspárnál mutatták ki, akik hosszabb dél-afrikai tartózkodás után érkeztek haza Bajorországba. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszttel, mely mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki.

A mintákon a napokban a génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy az omikronnal fertőződtek meg. A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban.

Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat. Hessen-ben is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

A német kormány az omikron variáns megjelenése miatt hasonló intézkedéseket hozott, mint az EU többi országa.

Olaszországban, Csehországban és feltehetőleg Dániában és Ausztriában is megjelent az új típusú SARS-CoV-2 új variánsa.

Olaszország

Egy minta genomszekvenálása során mutatták ki Milánóban az omikron változatot. A mintát a megerősítés érdekében újabb elemzésnek vetik alá.

A mintát egy mozambiki származású pozitívan tesztelt nőtől vették, aki néhány napja érkezett Milánóba. Ő és a déli Campania régióban élő családja jó egészségi állapotban vannak.

Csehország

Liberec egyik kórházában 90 százalékos valószínűséggel kimutatták egy minta genomszekvenálása során az omikron variánst. Mint mondta a kórház szóvivője, a mintát véleményezésre a prágai országos laborba küldték.

Egy olyan nőről van szó, aki nemrég tért vissza Namíbiából átszállással Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették és a betegség nála enyhe lefolyású.

Ausztria

A tiroli Schwaz városából jelentették, hogy alapos gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három napja tért vissza Ausztriába és azóta szinte csak otthon tartózkodott és eddig tünetmentes..

Ausztria-szerte szombaton mintegy negyvenezren tüntettek a szigorítások és a kötelező oltás ellen. A legnagyobb megmozdulás Grazban volt, hozzávetőleg harminc ezer résztvevővel, akik közül többen azt skandálták, hogy "béke, szabadság, nem a diktatúrára". Tiltakozó akciók voltak Sankt Pölten, Klagenfurt és Innsbruck városokban. A tüntetések nagyrészt békésen zajlottak, bár több helyről is jelentették, hogy a tiltakozók nem viselnek maszkot.

Dánia

Kimutatták Dániában is az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személynél. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

| omikron variáns, esetek, terjedés, intézkedések
2021-11-28 14:25:23
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop