Hirdetés

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában terjed a koronavírus omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna.

omicron, Nagy-Britannia, beutazási korlátozások |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Sajid Javid, brit egészségügyi miniszter londoni alsóházi tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív esetet mutattak ki, így egy nap alatt kilencvennel nőtt a szűréssel igazolt omikron-fertőzések száma az országban.

Angliában hétfő estig 261, Skóciában 71, Walesben négy esetben mutatták ki az omikron variánst; Észak-Írországból még nem érkezett jelentés az új koronavírus-változat jelenlétéről. Ezek a számok elenyészők a teljes körű fertőződési adatokon belül.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 51 459, a hétfővel zárult egyheti időszakban 330 918 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki az Egyesült Királyságban. Az elmúlt egy héten csaknem 7,4 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

Sajid Javid közölte: a Nagy-Britanniában eddig kiszűrt omikron-fertőzéses esetek között vannak olyanok is, amelyek nem kötődnek a nemzetközi utasforgalomhoz, vagyis nagyon valószínű, hogy az omtcron-variáns számos országrészben a helyi közösségeken belül is terjed.

Az omikron variánst eddig 52 országban mutatták ki világszerte.

Még nincs teljes kép arról, hogy az omikron milyen súlyos betegséget okozhat, és a minisztériumhoz nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőzöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

A brit kormány azonban időt szeretne nyerni a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variáns tanulmányozásához, ezért rendelte el, hogy keddtől a külföldről Angliába utazóknak koronavírus tesztet kell végeztetniük indulás előtt. A teszt PCR vagy gyorsteszt (lateral flow test) egyaránt lehet, de az angliai beutazáshoz igazolni kell a negatív eredményt. A tesztet az indulás előtt legfeljebb 48 órával lehet elvégeztetni.

omicron, Nagy-Britannia, beutazási korlátozások

2021-12-07 11:57:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop