Több mint 15,5 milliárdos fejlesztés két szabolcsi kórházban

Több mint 15,5 milliárd forint értékű, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés fejeződik be jövőre két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban - közölték az érintett nyíregyházi és fehérgyarmati gyógyintézetek vezetői csütörtökön a nyírségi megyeszékhelyen.

egészségügy, kórház, EU, fejlesztés | MTI Hírek 2012 ;9
Mongol Csilla, az intézményeket működtető térségi Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 2,1 milliárdos kormányzati plusztámogatással 14,4 milliárd forintért Nyíregyházán úgynevezett tömbkórházi részleg épül, valamint 690 millió forintért korszerűsítik a sürgősségi betegellátás központját.

Lőrinczi János, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a fehérgyarmati gyógyintézetben szintén a sürgősségi osztályt fejlesztik, amelyre 531 millió forintot költenek.

Mongol Csilla felidézte: a kormány a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy több mint 2,1 milliárd forint pluszforrást biztosít a nyíregyházi tömbkórház projekt megvalósításához, mivel a 2009-ben meghatározott eredeti összeg, 12,3 milliárd forint, nem fedezte a tervekben szereplő beruházás költségeit.

Adorján Gusztáv, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház orvos ügyvezető igazgatója hozzátette: a plusztámogatással a 21. századi követelményeknek megfelelő gyógyintézetet tudnak kialakítani.

A 2014 végéig elkészülő, 27 ezer négyzetméter alapterületű tömbkórházban először az onkohematológiai centrumot alakítják ki, ahol a legmodernebb diagnosztikai és gyógyító berendezéseket használhatják majd a daganatos betegek kezeléséhez. A második ütemben - a 2008-ban átadott térségi diagnosztikai és szűrőközponthoz kapcsolódóan - a gasztroenterológiai, angiológiai, nefrológiai, hipertonológiai részleget, illetve a belgyógyászati és a fertőzőosztályt hozzák létre. A harmadik beruházási szakaszban pedig a gyermekgyógyászati központot készítik el.

A Jósa András Oktató Kórházban korszerűsítik a sürgősségi betegellátó központot is a tömbkórház projekttel párhuzamosan. Az 1982-ben, az országban elsőként létrehozott nyíregyházi sürgősségi részleget teljesen megújítják, még mentőhelikopter-leszállópályát is kialakítanak.

Lőrinczi János kiemelte: a fehérgyarmati kórházban a sürgősségi centrum épülete már elkészült, jelenleg a berendezését és az orvosi műszerpark beszerzését, beüzemelését végzik. A modern eszközökkel felszerelt gyógyító részleg a szatmár-beregi térség mintegy 80 ezer lakosának nyújt majd gyors orvosi segítséget a jövő év tavaszától.
| egészségügy, kórház, EU, fejlesztés
2012-11-22 16:37:28
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop