Transzparenciával a járvány leküzdéséért

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége továbbra is aggodalommal figyelve a járványügyi adatok alakulását, fontosnak tartja deklarálni a következőket:

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

• A világban jelenleg egy COVID-19 vírus okozta pandémia zajlik, eddig százmilliós nagyságrendű megbetegedést és sokmillió halálozást okozva.

• A járvány egy természeti csapás, katasztrófa. 

• Mint ilyen, mindenütt a világon hatalmas gondokat okoz, komoly kihívás elé állítja a társadalmi és különösen az egészségügyi rendszereket.

• A megbetegedésre hatékony terápia, a járvány kezelésére minden szempontból tökéletes, kipróbált stratégia egyelőre nincs tökéletes megoldás, nem is lesz.

• A járvány korábbi hullámai során fejlett és színvonalas egészségüggyel rendelkező országok, területek (többek közt Lombardia, New York városa és állama, Nagy-Britannia több területe) kerültek nagyon nehéz helyzetbe, "térdeltek le", kértek és kaptak külső segítséget.

• A jelenlegi, harmadik hullám nagyon súlyos veszteségekkel jár hazánkban, továbbra is napi többszázas halálozást, sokezer új megbetegedést okozva, és így hatalmas kihívás, megpróbáltatás elé állítva már a járvány előtt is megújulásra, komoly átalakításra szoruló egészségügyi rendszerünket.

Az egészségügyi dolgozók naponta hatalmas harcot vívnak honfitársaink életéért, erejüket megfeszítve igyekeznek ellátni a folyamatosan érkező újabb és újabb betegeket.

Mi pedig minden politikai szándéktól mentesen szeretnénk, ha küzdelmük és annak körülményei láthatóvá, publikussá válnának, arról ők maguk és a média szabadon beszámolhatna, közvetítene, a következő okokból:

. mert a baj objektív nagyságát, valós képeit látva az egyéni felelősségvállalás, a járványügyi védekezés személyes része így a távolságtartás, maszkviselés, higiénés szabályok betartása felerősödnének, ezáltal az új megbetegedések száma és velük az egészségügyre nehezedő hatalmas nyomás csökkennének,

• mert a küzdelmet és annak körülményeit látva a járványügyi védekezéssel, az egészségügyi ellátással kapcsolatos irreális elvárások megváltozhatnának,

• mert a járványt tagadó, oltásszkeptikus hangok elhalkulnának, az oltást felvenni szándékozók jelenleg még a célhoz képest alacsony száma nemzetközi példákra alapozva jelentősen megnőne, lehetővé téve, meggyorsítva így a nyájimmunitás vakcináció általi elérését,

• mert az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy hősiességük valóban látható legyen,

• mert a járvány legyőzése érdekében az összefogás megerősödhetne.

A helyzet reális megítélése és a hatékony védekezési stratégia, az egyenletesebb terhelésmegosztás érdekében szükség lenne a COVID-19 betegség objektív adatainak, mérőszámainak területi bontás szerinti részletesebb publikálására is. 

Fontos lenne például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzé tenni az aznap ellátásba kerületek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát. 

A publikálandó indikátorok körének meghatározásában a Magyar Orvosi Kamara szakértők bevonásával szívesen működik közre.

Fenti okokból kérjük a döntéshozókat, hogy a járványügyi védekezés adatainak a szakmával való fenti megosztása mellett tegyék minél szélesebb körben lehetővé a média számára a kórházakból, járványügyi ellátó helyekről való reális tudósítást, az egészségügyi dolgozók számára a szabad megnyilvánulást. 

Ugyanakkor kérjük a média és az egészségügy dolgozóit, hogy a lehetőséggel felelősen élve, objektíven mutassák be a járványügyi védekezés nehézségeit, buktatóit, valamint sikereit és magasztos pillanatait egyaránt.

Közös felelősségünk, hogy legyőzzük a járványt, de ezt csak a nehézségeket elismerve, az esetleges hibákat felismerve és kijavítva, azokból tanulva, együttes erőfeszítéssel sikerülhet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége

| koronavírus járvány, Magyar Orvosi Kamara
2021-04-07 13:34:32
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop