Trump ultimátumot adott a republikánusoknak az egészségbiztosítási törvény szavazása előtt

Donald Trump amerikai elnök ultimátumot adott a republikánusoknak az egészségbiztosítási törvény szavazása előtt, figyelmeztetve: vagy jóváhagyásukat adják a jogszabályra, vagy érvényben marad az Obamacare.

Obamacare, amerikai egészségbiztosítás | MTI Hírek13 | Járai, J.
Vagy megszavazzák pénteken a törvényt a képviselőházban, vagy érvényben marad az Obamacare néven ismert előző törvény, ez utóbbi esetben pedig a Fehér Ház - minden felelősséget az ellenkező republikánusokra terhelve - nem foglalkozik vele tovább, és a továbbiakban az adóreformra összpontosít - ezt közölte Trump még csütörtökön este a Paul Ryan házelnökkel tartott megbeszélésén, s ezt erősítette meg péntek reggeli Twitter-bejegyzésében is.

Az egészségbiztosítási törvényt, amelynek képviselőházi szavazását csütörtökről péntekre halasztották, meglehetősen nagy zűrzavar kíséri. A republikánus képviselők között nincs egyetértés a törvénytervezet egyes elemeivel kapcsolatosan, s a magát Szabadság Caucusnak nevező csoport további szigorításokat szeretne látni. Például azt, hogy akinek már van valamilyen súlyos betegsége, azzal a biztosítónak ne legyen kötelező szerződést kötnie. "A törvényhozóknak felelniük kell majd azért, hogy miért is nem szabadultak meg az Obamacare-től akkor, amikor esélyük volt rá, és ez az esély ma van" - mondta Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója egy péntek reggeli televíziós interjúban. Az amerikai televíziók tudósításai szinte kivétel nélkül arról szólnak, hogy "drámai szavazás" várható helyi idő szerint péntek délután a képviselőházban. A politikusok nyilatkozatai egymásnak ellentmondóak. Néhány republikánus politikus közösségi oldalán jelentette be pénteken reggel, hogy nem szavazza meg a törvényt, körülbelül egytucatnyi, mérsékeltként számon tartott republikánus képviselő jelezte Paul Ryan házelnöknek, hogy véleménye változatlan és nemmel szavaz majd.

Ryan szintén megszólalt. Hangsúlyozta: a republikánusok hét és fél éven keresztül azt ígérték az amerikaiaknak, hogy új törvénnyel váltják fel az Obamacare-t, mert ez utóbbi összeomlóban van, és az amerikai családok rosszul jártak vele. Ryan sürgette az ígéret betartását. A demokrata párti képviselők egységesen elutasítják a 2010-ben életbe lépett, Obama-féle egészségbiztosítási törvény felváltását a republikánusok javasolta törvénnyel. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője péntek délelőtt rövid sajtótájékoztatón emelte ki a republikánus törvénytervezet hátrányait.

A The Washington Post című napilap ugyanakkor felhívta a figyelmet: meglehet, hogy nagyon is beválik Donald Trump elnök taktikája (az, hogy kihátrált a további egyeztetésekből, és a törvényt elutasító republikánusokra terheli az esetleges kudarcért a felelősséget), mert az utolsó pillanatban a törvény megkaphatja a többséget a képviselőházban.

| Obamacare, amerikai egészségbiztosítás
2017-03-26 20:45:56
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop