Hirdetés

Ukrajna: A tények ellenőrzése Oroszország biológiai fegyverekkel kapcsolatos állításairól

Oroszország minden bizonyíték nélkül azt állította, hogy Ukrajnában az Egyesült Államok támogatásával biológiai fegyvereket fejlesztenek ki laboratóriumokban. Azt állítják, hogy anyagokat semmisítenek meg, hogy eltitkolják az ország fegyverprogramját, de az Egyesült Államok szerint ez "teljes nonszensz", és Oroszország hamis narratívákat talál ki Ukrajnában tett lépéseinek igazolására.

ukrajnai háború, biológiai fegyverek, tényellenőrzés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Sky News

Nincs bizonyíték: az Egyesült Államok finanszírozza az ukrajnai biológiai fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat

Oroszország azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Ukrajnát, hogy országszerte 30 laboratóriumban "veszélyes fertőzések kórokozóival" dolgoznak. 

Ukrajnának több tucat közegészségügyi laboratóriuma van, amelyek a veszélyes betegségek fenyegetésének kutatásán és enyhítésén dolgoznak.

A laboratóriumok egy része pénzügyi és egyéb támogatást kap az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól és az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), mint sok más országban. Annak ellenére, hogy az oroszok azt állítják, hogy ezek "titkos" laboratóriumok, az Egyesült Államok szerepvállalásának részletei megtalálhatók az amerikai nagykövetség honlapján.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy finanszírozza az ukrán laboratóriumokban végzett munkát a veszélyes betegségek leküzdésére. Ezenkívül az Egyesült Államok a Szovjetunió bukását követően az 1990-es években létrehozta a „ Biológiai Fenyegetés-csökkentési Programot ”, hogy csökkentse a biológiai fegyverek kockázatát, Ukrajnát is beleértve. E program keretében bizonyos laboratóriumok finanszírozást kapnak az Egyesült Államoktól a korszerűsítéshez és a felszereléshez, de ezeket helyben irányítják, nem pedig az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 2005 óta dolgozik együtt az ukrán egészségügyi minisztériummal az ország közegészségügyi laboratóriumainak fejlesztésén. Az Egyesült Államok technikai támogatást nyújt, és az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége szerint "együttműködik a partnerországokkal a világ legveszélyesebb fertőző betegségeinek (szándékos, véletlen vagy természetes) járványkitörései elleni küzdelemben".

Nincs bizonyíték arra, hogy biológiai fegyverek előállításán dolgoznának. Januárban az Egyesült Államok azt mondta, hogy programja ennek az ellenkezőjét teszi , és valójában a "biológiai fegyverek elterjedésének veszélyének csökkentését" célozza. Korábban is voltak hasonló, megalapozatlan állítások Oroszország részéről a szomszédos országokban működő, USA által támogatott biolaborokkal kapcsolatban.

Steve Rosenberg, a BBC munkatársa az orosz félretájékoztatást és a grúz „halállabort” vizsgálja. 2018-ban az orosz állami médiában arról számoltak be, hogy teszteletlen gyógyszereket adtak a polgároknak egy, az Egyesült Államok által finanszírozott laboratóriumban a szomszédos Grúziában.

A BBC beszélt a kutatásban részt vevő személyekkel, de nem talált bizonyítékot az állítások alátámasztására.

Nincs bizonyíték: Ukrajna megsemmisítette a kórokozókat, hogy elrejtse az illegális kutatásokat

Orosz tisztviselők azt is állították, hogy Ukrajna megpróbálta eltitkolni a tiltott tevékenységek bizonyítékait. Igor Kirillov tábornok szerint az orosz hadsereg által Ukrajnában február 24-én – az orosz invázió kezdetének napján – feltárt dokumentumok „bizonyítják, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium a laboratóriumokban  lévő biológiai anyagok teljes megsemmisítését tűzte ki célul”.

"A Pentagon tudja, hogy ha ezek a dokumentumok orosz szakértők kezébe kerülnek, akkor nagy valószínűséggel kiderül, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok megsértette a biológiai és toxinfegyverek tilalmáról szóló egyezményt" - mondta.

A BBC News nem tudta önállóan ellenőrizni a Kirillov tábornok által idézett dokumentumokat. A WHO azt mondta a BBC News-nak, hogy azt tanácsolta Ukrajnának, hogy semmisítse meg az ország közegészségügyi laboratóriumaiban tárolt, nagy veszélyt jelentő kórokozókat, hogy megakadályozza a "potenciális kiömléseket", amelyek betegségeket terjeszthetnek a lakosság körében.

Az ügynökség közölte, hogy több éve együttműködik az ukrán közegészségügyi laboratóriumokkal a biológiai biztonság fokozása, valamint a "kórokozók véletlen vagy szándékos kibocsájtásának" megakadályozása érdekében.

A WHO nem közölte, hogy az ajánlás mikor készült, és azt sem, hogy azt betartották-e. Nem közölt részleteket az ukrán laboratóriumokban tárolt kórokozók fajtáiról sem. Az Egyesült Államok ugyanakkor közölte, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium elrendelte a „minták biztonságos ártalmatlanítását” az orosz inváziót követően, hogy korlátozza a kockázatot egy orosz katonai támadás esetén.

"Nincs arra utaló jel, hogy az ukrán laboratóriumok részt vettek volna a biológiai fegyverekről szóló egyezményt megsértő aljas tevékenységben vagy kutatásban vagy fejlesztésben" - mondja Filippa Lentzos, a londoni King's College biológiai biztonsági szakértője. Hozzáteszi, hogy a biológiai laboratóriumokban tárolt kórokozók egyszerűen baktériumok és vírusok, „nem pedig biológiai fegyverek tervrajzai vagy összetevői”. "Az ok, amiért biztonságos helyen tartják őket, hogy az emberek ne kerüljenek velük kontaktusba."

A megsemmisített kórokozókat felsoroló dokumentumok, amelyeket orosz tisztviselők több ukrán laboratórium aljas tevékenységének bizonyítékaként mutattak be, nem tartalmaznak rendkívül veszélyes kórokozókat - mondta Jevgenyij Levityin mikrobiológus a Sibir Realiinak, a Szabadság Rádió regionális hírügynökségének.

"Minden, ami a közzétett dokumentumokban felsorolt, csak feltételezett kórokozó, a Clostridium diphtheriae kivételével, de még az sem tekinthető rendkívül veszélyesnek."

Hamis: A kórokozók nagy száma fegyverkutatásra utal

Kirillov tábornok azt is állította, hogy az ukrán biolaborokban végzett munka rendkívül militarizált jellegét megerősíti az ott tárolt "túl sok biokórokozó". De Dr. Lentzos szerint ez az érvelés nem követi semmilyen logikát. "A számok nem igazán fontosak, könnyen lehet kórokozókat tenyészteni egy laborban" kis mintából kiindulva.

"Ezek a laboratóriumok a nyíltan elérhető szakirodalomban publikálnak. Számos közegészségügyi projektben működnek együtt globális partnerekkel" - mondja Brett Edwards, a Bath-i Egyetem biztonsági és közpolitikai vezető oktatója.

"Ukrajna számára nincs stratégiai értelme annak, hogy jelentős összegeket és jelentős erőforrásokat áldozzanak a biofegyverekkel kapcsolatos kutatásokra, tekintettel arra, hogy konfliktusban nehéz használni őket" - érvel Dan Kaszeta, egy korábbi amerikai katona és a biológiai fegyverek elleni védelem szakértője. "A hagyományos hadviselési fegyverek sokkal könnyebben és hatékonyabban használhatók olyan országokban, mint Ukrajna" - mondta.

Hol máshol ismételték meg ezeket az állításokat?

Moszkvának az ukrán laboratóriumokkal kapcsolatos állításait Kína is visszhangozta, Zhao Lijian külügyminisztérium szóvivője pedig azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a létesítményeket "bio-katonai tervek végrehajtására" használja. Hasonló vádakat fogalmaztak meg iráni és szíriai tisztviselők is.

Bár a vádakat máshol is visszhangozták, "az orosz üzenetek nagy része a saját lakosságukat célozza" - mondta Milton Leitenberg, a Marylandi Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Központjának (CISSM) vezető kutatója. Azt mondta, hogy az állítások célja az volt, hogy "megzavarják az orosz állampolgárok elméjét", akik nem tudták, hogy hamisak, és nem férnek hozzá alternatív információkhoz.


ukrajnai háború, biológiai fegyverek, tényellenőrzés

2022-04-05 12:53:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop