Uniós munkavállalás - A bajor CSU és tekintélyes német lapok is bírálják Brüsszelt

Bírálta az Európai Bizottságot (EB) az uniós munkavállalási ügyekben eligazító új kézikönyv miatt a bajor konzervatív CSU, és bírálta a brüsszeli testületet a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung is a keddi számában.

EU, munkavállalás | MTI Hírek11
A munkavállalás helyett a szociális juttatások megszerzésének szándékával érkező, úgynevezett szegénységi bevándorlók hullámától tartó CSU-t nem nyugtatta meg az EB hétfőn bemutatott útmutatója, amely arról szól, hogy milyen szociális ellátás jár az EU területén, de nem a hazájukban élő uniós állampolgároknak. A román és bolgár állampolgárok munkavállalási korlátozásainak megszűnése miatt Nagy-Britanniában és Németországban elindult vitával kapcsolatban készített kézikönyv újabb "sokkoló" bizonyíték arra, hogy az EB "meg akarja torpedózni a nemzeti társadalombiztosítási rendszereket" - nyilatkozott Andreas Scheuer, a kisebbik konzervatív kormánypárt főtitkára.

A kézikönyvet az EB foglalkoztatási biztosa, Andor László mutatta be. A FAZ szerint Andor csupán az érvényes jogszabályok alkalmazását magyarázta el, ami "technokrata", és nem "politikusi" reakció a szociális turizmussal kapcsolatos aggodalmakra.

Egy politikus megértené, hogy a már létező szabályok ismertetése a munkanélküli, képzetlen bevándorlókkal küszködő német városi önkormányzatok számára azt az üzenetet hordozza, hogy a bizottságtól nem várható "konstruktív javaslat", de "Andor ezt nem érti" - emelte ki a FAZ.

A konzervatív lap szerint "meglehet, hogy a szociális turizmus problémája nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában", de sokat javítana a helyzeten, ha Andor "azt a benyomást keltené, hogy legalább komolyan veszi a városok aggodalmát".

Bírálta az uniós biztost a Süddeutsche Zeitung is. Keddi vezércikkében azt írta, hogy hogy "Andornak nincs válasza a döntő kérdésekre". Abban igaza van, hogy túl sok az indulat a bevándorlásról kibontakozott vitában, de ehhez ő is hozzájárult azzal, hogy a rossz munkakörülményeket és a minimálbér hiányát okolta a német önkormányzatok gondjaiért. Most pedig "olyasmit tagad, amit nem is állított senki komolyan", jelesül azt, hogy a bevándorlóknak az első naptól jár munkanélküli segély - írta a liberális lap, hozzátéve, hogy "ez így kevés".

A szegénységi bevándorlás körüli diskurzust a CSU indította el Németországban a bevándorlási szabályok szigorítását és a szociális juttatásokkal visszaélők kitoloncolását követelve. A párt szerint egyebek között be kell vezetni, hogy az uniós társállamokból érkezők a németországi tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat.

"Aki csal, az repül" - foglalta össze követeléseit a CSU. Ezért a mondatért ellenzéki pártok és a koalíciós társ szociáldemokraták jobboldali populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolták meg a bajor konzervatívokat.

A német bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke, Manfred Schmidt szerint tagadhatatlan, hogy a munkanélküli segély a bevándorlást ösztönző vonzerő lehet. A tények viszont azt mutatják, hogy a szegénységi bevándorlás regionálisan korlátozott, csupán néhány nagyvárost érintő gond, és nem országos jelenség - mondta a BAMF elnöke a DIe Welt keddi számában megjelent interjúban.
| EU, munkavállalás
2014-01-14 22:28:59
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop