Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.

Traumatológia, válság | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A közgyűlés összehívásának elsődleges oka, hogy a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat.

Budapesti, magas progresszivitási szintű osztályokról az elmúlt hónapokban jelentős orvos elvándorlás volt, amely ahhoz vezetett, hogy már az elkövetkező hónapokban is lehetetlenné válhat az ellátás.

A fővárosban lévő magas progresszivitási szintű traumatológiai ellátóhelyek már most oly mértékű szakorvos hiánnyal dolgoznak, hogy egyes helyeken már alig, vagy nem tudják biztosítani a személyi minimumfeltételeket. Emiatt a szakorvos és szakdolgozó hiány miatt fordulhat elő, hogy egyes baleseti sebészeti ellátó osztályok átmeneti kapacitás csökkentést kénytelenek bevezetni már a nyári hónapokban.

Tudomásunk szerint sok vidéki ellátóhelyen is hasonló gondokkal, problémákkal kell szembenéznie kollégáinknak, egyes vidéki kórházak csak úgy tudják fenntartani az ellátási kötelezettségüket, hogy kiemelt túlmunka bérezésért eseti megbízással alkalmaznak ügyeletes traumatológus orvost.

A vidéki traumatológiai osztályok többségében csak úgy lehet biztosítani az ügyeleti ellátást, hogy egyéb kórházban közalkalmazottként dolgozó traumatológus orvosok vállalkozóként még az önként vállalható túlmunkán felül is ügyeleti tevékenységet folytatnak. A traumatológiai szakmában dolgozó orvos és szakdolgozók túlterheltsége, a munkakörülmények, a szakmai minimumfeltételek hiánya már sok esetben a biztonságos betegellátást veszélyeztetik.

A baleseti sebészeteken dolgozók létszámhiányának, elvándorlásának oka a finanszírozás elégtelensége, az alacsony bérszint mellett az egyre romló munkafeltételek és egyre nagyobb fizikai és mentális leterheltség.

Elemi elvárás, hogy Magyarországon minden sérült ember azonnal, megfelelő magas színvonalú ellátáshoz juthasson. Ne fordulhasson elő, hogy implantátum-hiány, műtői kapacitáshiány, intenzív osztályos hely, vagy kellő személyzet hiányában a magyar lakosság ellátása csorbát szenvedjen!

Mindezen okok miatt a magyar traumatológus társadalom szakmai és érdekvédelmi szervezetei, a Magyar Traumatológus Társaság, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Traumatológia és Kézsebészet Tagozata, Traumatológia és Kézsebészet Tanácsa azonnali tárgyalást kezdeményez az egészségügyért felelős miniszterrel és államtitkárral a traumatológiai ellátás betegbiztonságot és betegellátást veszélyeztető szakmai és személyi válsághelyzetéről.

Jelenleg a traumatológiai ellátó hálózatban összességében sem a személyi, sem a tárgyi és eszközfeltételek nem biztosítottak a biztonságos, magas színvonalú, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító sérültellátáshoz.

Ennek alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi-, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást.

Mindezek miatt javasolja a társaság vezetősége rendkívüli közgyűlés összehívását. Amennyiben a kezdeményezés a közgyűlés többségének támogatását fogja élvezni, az egészségügyért felelős miniszterhez és államtitkárhoz fordulunk azonnali intézkedések megtételére, elsősorban a biztonságos, magas színvonalú betegellátás érdekében, védve a traumatológus társadalom érdekeit is.

Kérjük tagságunkat, minél nagyobb számban vegyetek részt a közgyűlésen, hogy érdekeinket minél hatékonyabban tudjuk érvényesíteni.

A közgyűlés helyszíne: Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
2019. június 21-e, péntek 11 óra.Budapest, IX. kerület Tűzoltó u. 58. (az ortopéd kongresszusnak helyet adó Tűzoltó utcai elméleti tömbbel szemben).
Legegyszerűbb megközelítés: 3. metró Klinikák megállójától

Dr. Wiegand Norbert Dr. Flóris István
MTT elnöke MTT főtitkára---

Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.

https://www.avast.com/antivirus
| traumatológia, válság
2019-06-17 18:27:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop