Hirdetés

Változások az egészségügyben

Az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszűnését követő időszakra vonatkozó speciális jogszabályi rendelkezéseket, amelyek kihirdetésre kerültek a Magyar Közlönyben. Ezek között több, az egészségügyi ellátást érintő változás, az EESZT korábbi szabályozását módosítja.

e-recept, telemedicina |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az Országgyűlés döntése értelmében, a veszélyhelyzet megszűnését követően is - időkorlát nélkül - megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg TAJ számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség. 

A telemedicinális ellátások lehetősége megmarad a veszélyhelyzet után is, így az ellátás sajátosságait és orvosszakmai indokoltságát figyelembe véve továbbra is lehetőség van a beteg távollétében előszűrést végezni, diagnózist vagy terápiás javaslatot felállítani, távmonitoringot lefolytatni, gyógyszert rendelni, vagy védőnői gondozást folytatni távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján. 

Az egészségügyi ellátó a telemedicina szolgáltatásokat - az egészségügyi dokumentáció vezetésére vonatkozó szabályok szerint - dokumentálja és rögzíti az intézményi informatikai rendszerben, amely létrehozza az EESZT-ben az ellátáshoz kapcsolódó eseménykatalógus-bejegyzést és elektronikus kórtörténeti dokumentumot.

A telemedicinás ellátás az EESZT-ben rögzített ellátási eseményként jelenik meg. A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben, azonban felhatalmazó rendelkezés biztosítja a Kormány számára annak lehetőségét, hogy szükség szerint rendeletben szabályozza a telemedicinális ellátások feltételeit.

Emberi Erőforrások Minisztériuma



e-recept, telemedicina

2020-06-20 12:59:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop