Vélemények az egészségügy vezetéséről

Tehetetlennek és gyámoltalannak nevezte az egészségügy vezetését az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos közölte, Orbán Viktor miniszterelnök is csak látszatintézkedésekkel akar az egészségügy helyzetén változtatni.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.
Meg lehet hirdetni "a nemzeti diszperzitprogramot", lehet, hogy a várótermeket ki fogják festeni, de abból nem lesz sem röntgengép, sem CT-, sem MRI-készülék, sem lélegeztetőgép. A magyar egészségügyben irányítási, etikai és gazdasági válság van.

A kormánynak hallgatnia kellene a szakmai szervezetekre, a Magyar Orvosi Kamarára és a Magyar Kórházszövetségre. A kórházszövetség szerint nem a várótermeket kellene kifesteni, hanem az eszközbeszerzésre, a vállalatirányításra és a gépbeszerzésre kellene fókuszálni.

Az orvosi kamara a korrupció- és hálapénzmentes egészségügy mellett állt ki, tisztességes - kezdő szakorvos esetén 1,1 millió forintos - béreket javasolva.

Kitért arra is, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február közepi kezdete előtt még összehívja a népjóléti bizottságot. A napirenden több ellenzéki képviselő kezdeményezése szerepelhet: az eszközbeszerzés területén feltárt kartellezés, az otthonápolás és a fóti gyermekváros ügye - mondta.

Fidesz

A Fidesz szerint a szocialisták megalázó bérekért dolgoztatták az orvosokat és az ápolókat, kormányzásuk alatt csak annyira érdekelte őket az egészségügy, hogy kivették a pénzt onnan - olvasható a párt közleményében.

 "A szocialistákat érdekes módon a kormányzásuk alatt csak annyira érdekelte az egészségügy, hogy sorozatosan kivették a pénzt onnan, a kórházakat hagyták leépülni és eladósodni, az egészségügyi dolgozókat megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták, több ezer orvost és ápolót üldöztek el az országból".

 "A Fidesz kormányzása óta sorra újulnak meg a vidéki és budapesti kórházak, 770 milliárd forinttal fordítunk többet az egészségügyre, dupláját egészségügyi bérekre, átfogó béremelési programot hajtunk végre az ápolóknak, az orvosok átlagos bére két-háromszorosára növekedett".

Hozzátették: a kormánypártok készek támogatni minden további kórházfejlesztést és béremelést is, de fontosnak tartják, hogy a minisztérium és a kamara közötti egyeztetéseken tisztázódjon, hogy a Magyar Orvosi Kamara konkrétan milyen büntetési tételeket javasol a hálapénzt elfogadó orvosok és azt adó betegek, családtagok megbüntetésére.

Horváth Ildikó

Először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatára reagálva. 

A minisztérium álláspontja szerint az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása. A MOK úgy fogalmazott javaslatában, hogy a hálapénzt a beteg és az orvos számára is kriminalizálni kell, de nem fejtették ki, hogy mit értenek ezalatt: pénzbüntetést vagy netalán börtönbe akarják küldeni az orvosokat és a betegeket.

A minisztérium érdemesnek fogja látni a tárgyalást a javaslatról, amint az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában, mondta az államtitkár

MOK

A kamara béremelési javaslatával kapcsoltban az államtitkár azt mondta, hogy a MOK becsatlakozhat azon béremelési egyeztetésekbe, amely által a szakdolgozói béremelés is megtörtént.

A MOK jelentős, egylépcsős béremelést javasol az orvosoknak, amely a szervezet szerint csökkentené az orvosok elvándorlását és ezzel párhuzamosan a hálapénz rendszerét is okafogyottá tenné.|
2020-01-22 11:56:31

Web Design & Development Prowebshop