Vírus szkepticizmus - MOK

A Magyar Orvosi Kamara vezető testületeinek állásfoglalás adott ki a vírusszkepticizmussal kapcsolatban

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A Magyarországon a környező országokhoz képest is kiemelkedően jó járványügyi helyzet sokakban indokolatlan biztonságérzetet kelt. Csökken a lakosság kezdetben példás szabálykövetése, sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását és nő azoknak a száma, akik a vírus veszélyességét - vagy egyáltalán a létét -, az ebből fakadó kockázatot és a védekezési intézkedések szükségességét vitatják, beleértve a majdani védőoltás fontosságát is.

Ez a hamis biztonságtudat indokolatlan. Tudjuk, hogy világszinten az elmúlt napokban többször csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, és a környező országokban is romlik a helyzet. Azt is tudnunk kell, hogy az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Svédországban lakosságarányosan közel tízszer annyi halálos áldozata volt a járványnak, mint Magyarországon.

A COVID-19 járvány tehát nem múlt el, és a szakemberek komoly esélyt adnak a második hullám érkezésének. Mindez felértékeli az orvosok szerepét a lakosság szemléletének alakításában, a szabálykövető magatartás erősítésében, a valós kockázatok reális felmérésében.

Ezért a MOK Elnöksége és a Területi Szervezetek Tanácsa az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásával, és a jelenlegi tudományos ismeretekkel összhangban kinyilvánítja, hogy a nil nocere alapelvvel, az etikus és felelősségteljes orvosi magatartással összeegyeztethetetlen a vírus okozta kockázat tagadása, az egyéni védekezés jelentőségének alábecsülése és az oltásellenesség.

Kiadó: Magyar Orvosi Kamara


| vírus szkepticizmus, MOK
2020-08-20 11:57:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop