Volt amerikai alelnök: a republikánusok egészségbiztosítási terve a gazdagoknak kedvez

Joe Biden korábbi amerikai alelnök hétfőn vezércikkben kárhoztatta a republikánusok egészségbiztosítási törvényjavaslatát, amelyről a szavazást John McCain szenátor szakértők által súlyosnak ítélt betegsége miatt elhalasztották.

Joe Biden, aki az Obama-adminisztráció idején két cikluson keresztül volt alelnök, a The Washington Post című lap véleményrovatában fejtette ki álláspontját.

Leszögezte: az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény, az Obamacare visszavonása és a republikánusok javasolta törvénytervezet elfogadása az egészségügyi ellátást a gazdagok kiváltságává tenné, holott erre mindenkinek joga van. A volt alelnök amerikaiakkal folytatott beszélgetéseire hivatkozva így fogalmazott: az Obamacare azt jelentette, hogy "nemzetként végre úgy döntöttünk, hogy az egészségügyi ellátás mindenkinek jár, nemcsak a gazdag kiváltságosoknak". Hozzátette: "a kongresszus republikánus vezetői ennek éppen az ellenkezőjében hisznek (...), de majd az emberek szemébe kell nézniük és el kell magyarázniuk nekik, hogy ismét lesz okuk az aggodalomra".

Biden szerint a szegény rétegek egészségügyi ellátását segítő, állami Medicaid program költségvetésének megnyirbálása drámaian érintené a háborús veteránokat, a gyermekeket, a fogyatékkal és az idősotthonokban élőket, valamint a vidéki kórházakat, és az új egészségbiztosítási törvény nem gondoskodna megfelelően a mentális betegségekkel és kábítószer-problémákkal küszködőkről sem. Biden szerint "a republikánusok alábecsülik az amerikaiakat, ha azt hiszik, a törvénytervezetben végrehajtott néhány változtatással elhitetik, hogy az új törvény nem nagy visszalépés".

A republikánusoknak közmegegyezésre kellene törekedniük abban, hogy az egészségügyi ellátás jár mindenkinek - emelte ki Biden.

Közben az amerikai televíziókban szakértők mérlegelik John McCain szenátor állapotát. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője McCain műtétjére hivatkozva napolta el a szenátusi szavazást az egészségbiztosításról, mondván, hogy megvárják az arizonai szenátor visszatérését Washingtonba. McCaint pénteken koponyaműtétnek vetették alá, hogy eltávolítsanak egy mintegy öt centiméteres vérrögöt. Dr. Sanjay Gupta, a CNN hírtelevízió egészségügyi szakértője szerint a műtét komolyabb, mint korábban gondolták, és meglehet, hogy a 80 éves szenátor állapota komoly aggodalomra ad okot, mert lehet, hogy a vérrög kialakulása mást is jelez. Az orvos-szakértő szerint elképzelhető, hogy visszatért John McCain korábbi bőrrákja.

John McCain szenátort korábban három alkalommal is - 1993-ban, 2000-ben és 2002-ben - bőrrákkal operálták.

| Obamacare, egészségbiztosítási törvény
2017-07-18 01:10:25
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop