Zöld könyv

Mi a Zöld könyv?

| InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
A pontos választ nem a zöld, hanem az úgynevezett fehér könyvek felől érdemes megközelíteni. Ez utóbbiak voltaképpen állapotleíró tanulmányok, amelyek „pillanatfelvételt” készítenek egy-egy terület (vagy akár ország) aktuális helyzetéről, de nem tartalmaznak megoldási javaslatokat.

A zöld könyv műfaja ennél több – mégpedig éppen a megoldási javaslatokkal az. A zöld könyvet ezért meghatározhatjuk olyan, két kötelező részből álló kiadványként is, amely egyfelől egy szakterületet leíró fehér könyvből, másfelől pedig az abban feltárt problémákhoz, kihívásokhoz rendelt megoldási lehetőségek katalógusából áll.

Ilyen kiadvány a magyar egészségügyről szóló zöld könyv is, amelyet az olvasó most a kezében tart. Minden fejezete két részből áll: a hazai állapotok leírásából és a nemzetközi példákból kiolvasható, jellemzőbb megoldási lehetőségek bemutatásából.

A könyv megmutatja, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül a világban, más országok is hasonló dilemmákkal, kihívásokkal néztek szembe az elmúlt évek során, és adtak jobb vagy kevésbé jó válaszokat rájuk.

A példákból jól látszik majd, hogy nincs egyetlen üdvözítő út, nincs olyan kizárólagos megoldás, amely minden ország minden egészségüggyel kapcsolatos problémájára megnyugtató választ adna. Nincsen bölcsek köve, amelyet megtalálhatnánk.

A különböző utak megismerése mégis tanulságos, mert csak ezek sikeréből vagy kudarcából okulva lehet megtalálni azt a konkrét megoldást, amely a magyar egészségügy sajátos kihívásaira a legjobb választ adhatja.

Magyarországon átlagosan hat évvel rövidebb életet élünk, mint az európai polgárok többsége. Mindez nem sorsszerűség. Nem valamilyen titokzatos átok következménye, amelyről nem tehetünk. Nem az ország gazdasági ereje a felelős érte, mert sok Magyarországnál szegényebb országban is hosszabb élet jut az embereknek. Magyarázatképpen ezért nem hivatkozhatunk tőlünk független körülményekre.

Ha rajtunk múlik, hogy milyen hosszan élünk és milyen minőségben, akkor a legsúlyosabb erkölcsi kötelességünk a valódi okokat feltárni és változtatni rajtuk.

A magyar emberek rövidebb életének az egyik fő oka az, hogy az elvárhatónál sokkal kevésbé törődünk egészségünkkel. Döntően egészségtelen életmódunk miatt mi, magyarok szinte világelsők vagyunk a daganatos és a szív-érrendszeri megbetegedések okozta halálozásban. Az öngondoskodás és a jövőnkért érzett felelősség sokkal kevésbé befolyásolja mindennapjainkat, mint ahogy az szükséges lenne.

A rövidebb élet okai között a másik fontos ok: az egészségügyi ellátórendszer állapota. Adatok bizonyítják, hogy Magyarországon egyes rákos megbetegedések esetében a téves diagnózisok aránya meghaladja a 20 százalékot! Emlődaganatos megbetegedés esetén hazánkban fele akkora az esély a gyógyulásra, mint Finnországban; ebben az összehasonlításban Magyarország az ötödik legrosszabb helyen áll Európában.

Ezen a tarthatatlan helyzeten csak közösen tudunk változtatni. A kormány felelőssége, hogy korszerű, humánus és szolidáris egészségügyi rendszert hozzon létre a biztonságos és színvonalas ellátás érdekében. Valamennyiünk felelőssége pedig az, hogy egészségtudatosabban éljünk, vagyis az egészség ügye a fejünkben ne a háziorvosnál, a szakrendelőnél, vagy a kórháznál kezdődjön, hanem a sportolásnál, az egészségesebb étkezésnél és a rendszeres szűréseknél.

Ha van nemzeti program, akkor ez az: a következő években olyan egészségügyi rendszert hozunk létre és működtetünk, amely ösztönöz az egészségtudatosabb életre, hatékonyabbá és humánusabbá teszi a gyógyító munkát, a magyaroknak pedig hosszabb és teljesebb életet biztosít.

Éljünk minél többen, minél tovább, jobb életminőségben – ez a magyar egészségügyben végrehajtandó minden változás értelme.

Többen, tovább, jobban – a most induló reformnak ez a tétje.

Tartalom:

I. Általános tudnivalók
1) Mi valósult meg eddig az egészségügyi reformból
2) Miért?
3) Dilemmák világszerte

II. Részletek
1) Valódi biztosítás = valódi biztonság
2) Ésszerűbben jobbat
3) Egy intézmény, amely minket véd
4) Ma kétszer fizet, egyszer kap
5) Méltóságteljes, biztonságos öregkor
6) A beteg szabadsága
7) Keserű pirula vagy gyógyír?
8) A választás szabadsága, avagy verseny a páciensért

Epilógus helyett
A reform most nem csak kényszer: lehetőség is
Epilógus helyett - Megnyitás/Mentés (95.27 KB byte) I. Általános tudnivalók - Megnyitás/Mentés (300.27 KB byte) II./1) Valódi biztosítás = valódi biztonság - Megnyitás/Mentés (225.77 KB byte) II./2) Ésszerűbben jobbat - Megnyitás/Mentés (313.21 KB byte) II./3) Egy intézmény, amely minket véd - Megnyitás/Mentés (176.13 KB byte) II./4) Ma kétszer fizet, egyszer kap - Megnyitás/Mentés (406.50 KB byte) II./5) Méltóságteljes, biztonságos öregkor - Megnyitás/Mentés (168.50 KB byte) II./6) A beteg szabadsága - Megnyitás/Mentés (181.74 KB byte) II./7) Keserű pirula vagy gyógyír? - Megnyitás/Mentés (207.09 KB byte) II./8) A választás szabadsága, avagy verseny a páciensért - Megnyitás/Mentés (195.11 KB byte)
|
2006-08-01 16:09:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop