Zsarolással vádolják koronavírus idején az Orvosi Kamarát

Nagyon sajnálják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kommunikációs részlege kiforgatja a Magyar Orvosi Kamara szavait, és valótlan vádakkal illeti a szervezetet – mondta Kincses Gyula kamarai elnök.

bullshit, Emmi, MOK, Magyar Orvosi Kamara | InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A szakmai testület tisztségviselője szerint nem az Emmi szakmai államtitkársága, hanem a „Rogán-féle bullshitgenerátor csapathoz” tartozó egység vádolta zsarolással a MOK-ot, amelynek vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon a megfelelő szájmaszkok, orvosi védőfelszerelések hiánya mellett arról is beszéltek, a kormánynak el kellene fogadnia az általuk tett, és éppen a napokban tárgyalt orvosi bérjavaslatot. Ezen kívül szóba hozták az önként vállalt orvosi többletmunka felmondásának ügyét is.

Kincses Gyula szerint érdemes különválasztani a szájmaszkok és a bérviták, illetve a többletmunkák ügyét. Előbbi problémára szerinte nem az a válasz, hogy letagadjuk a védőfelszerelések hiányát, ahogy azt az Emmi tette. E helyett látni kell, hogy az egész világon, így hazánkban sincs elég a megfelelő minőségű, drágább védőmaszkokból. Ezzel szembe kell nézni, és a meglévő készletet úgy elosztani, hogy a maszkok oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk., vagyis nem sok helyre kiszórni pár-pár darabot. E közben persze az egészségügyi vezetésnek meg kell próbálnia minél többet beszerezni a fontos védőfelszerelésekből – hangsúlyozta.

A másik ügyre térve Kincses Gyula nettó hazugságnak nevezte, az Emminek azt az állítását, hogy a MOK zsarolja a kormányt. Az igaz, hogy a tavaly novemberi kamarai küldöttgyűlés határozata alapján elkezdték gyűjteni az orvosok önként vállalt túlmunkáinak felmondásáról szóló adatokat, de ez nem azt jelenti, hogy a gyógyítók sztrájkra készülnek. Nem a kötelező munka jövőbeni megtagadásáról van szó, hanem kizárólag a többletmunkát nem fogják vállalni a kollégák – majd egyszer. Amíg ugyanis járványhelyzet van, minden egészségügyi dolgozó teszi a dolgát, fel nem merül, hogy a többletmunka-felmondásokból egyet is életbe léptetnének – hangsúlyozta a MOK elnöke.

Az Emmi az orvosi kamarát támadó közleményében a védőfelszerelések hiányát tagadta, a tárca szerint minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára. Az orvosi többletmunka-felmondásának ügye kapcsán pedig azt írták, példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével.

| MOK, Magyar Orvosi Kamara, bullshit, EMMI
2020-03-14 09:03:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop