Az egészségügyi miniszter szerint nem irreálisak az EDDSZ követelései, de nem a sztrájk az alkalmas eszköz

Budapest, 2004. október 7., csütörtök (MTI) - Az egészségügyi miniszter szerint nem irreálisak az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) követelései, ugyanakkor nem a sztrájk alkalmas érdekeik érvényesítésére. Erről Rácz Jenő egy csütörtök reggeli tévéműsorban beszélt. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke azt mondta, a heti egy sztrájkkal írásos kormánygaranciával vállalt megállapodás esetén hagynának fel.


A Mindentudás Egyeteme

Válassza újra az értéket! Legyen hallgatónk, nézőnk a Mindentudás Egyetemén


Betegazonosító karszalag lesz a fővárosi kórházakban

Budapest, 2004. szeptember 23. csütörtök (MTI) - A fővárosi önkormányzat kórházaiban jövőre bevezetik a betegazonosító karszalagot - határozott csütörtöki ülésén az önkormányzat egészségügyi bizottsága.


Utógondozást igénylő csecsemők

Magyarországon az orvostudomány, a gyógyszerkutatás és gyógyszergyártás soha nem látott fejlődése ellenére sem javultak az elmúlt 15-20 évben az egészségügyi mutatók. Többek kőzőtt a daganatos, szív- és érrendszeri betegségek tekintetében világviszonylatban is listavezetők vagyunk. Kevesen tudják, hogy Európában nálunk van a legtöbb koraszülött, az élve szűletett babáknak mintegy 7-9 százaléka a vártnál és a kívánatosnál előbb jön világra. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Új receptek

Januártól új formátumú recepteket vezetnek be. A változtatást részben az uniós csatlakozás tette szükségessé, mivel a megfelelő dokumentummal hazánkba érkező EU-s polgároknak a magyar jogosultakkal azonos módon jár a támogatott gyógyszer és gyógyászati segédeszköz. A Magyar Nemzet hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Injekció - tű nélkül

A magyar származású kanadai Lindmayer István kifejlesztett egy tű nélküli injekcióadagolót, amellyel nagy hatásfokkal, fájdalommentesen lehet beadni a gyógyszert a betegeknek. A Népszabadság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Párásító kruppos gyerekeknek

Magyarországon a kisgyermekek a - 6 év alatti korosztály - 2-3 százalékának volt már kruppos rohama. Ilyenkor a beteg kisgyerek köhög és fullad, melyet a nyálkahártya duzzanata okoz. Azonnali hideg, párás levegőre és orvosi ellátásra van ilyenkor szükségük. Az esetleges újbóli roham megelőzésére, illetve enyhítésére jó szolgálatot tesz a gyógyszeradagolóval ellátott ultrahangos hidegpárásító készülék, amelynek használata nagyban hozzájárul a beteg állapotának javulásához. A gyermekek gyógyítását támogató Aranyág Alapítvány száz ilyen ultrahangos hidegpárásító készüléket oszt szét a rászoruló családok között a Henkel Magyarország Kft. 4 millió forint értékű adományából. Ezzel az összeggel együtt a Henkel eddig összesen 30 millió forint értékben támogatta az alapítvány hazai gyermekegészségügyben végzett munkáját. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Elegendő-e hormonpótló kezelésben a gesztagént háromhavonként adni?

Azt vizsgáltuk, hogy az ősztrogénpótló kezeléshez háromhavonta 14 napig adott gesztagén képes-e kivédeni az endometrium hyperplasia kialakulását postmenopausalis nőkben 2 éves hormonpótló kezelés során. Ebben a nem randomizált, prospektív multicentrikus vizsgálatban Finnország 10 kórházából és orvosi központjából 263 a postmenopausa periódusában levő nő vett részt. Az asszonyok ösztradiol-valerátot napi 2 mg adagban 84 napig, valamint napi 20 mg meoxi-progeszteron-acetátot kaptak a 71-84 napokon, melyet hét gyógyszermentes nap köve- tett. E ciklust évente négyszer alkalmazták. Az első kezelési évet 227 (86%) asszony fejezte be, míg a másodikat 146-ból 143. A köztivérzések, valamint az erős vérzések előfordulási aránya magasabb volt azon nők körében, akiknél a menopausa kevesebb, mint 3 éve következett be. A 3 havonkénti gesztagén adagolás meggátolta az endometrium hyperplasia kialakulását, de nem volt képes a már hyperplasiás endometriumot athrophiássá, illetve secretorikussá alakítani


| | 472
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop