Miért élnek a férfiak rövidebb ideig, mint a nők?

Az amerikai orvos, Marianne J. Legato új könyvében (Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan) a biológiai, kulturális és egyéni okokról olvashatunk, ami megmagyarázza, hogy miért élnek a férfiak több mint fél évtizeddel rövidebb ideig, mint a nők.

élettartam, férfiak | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A szerzőnő szerint a férfiak rövidebb életkilátásainak egyik oka, hogy a férfiak törékenyebbek és sebezhetőbbek, mint a nők. És szemben a nőkkel, akik kiharcolták maguknak az egészséges élethez szükséges speciális jogokat, a férfiak nem követeltek egyenlő bánásmódot. „A férfiak ilyen szempontból nagyon el vannak hanyagolva” – fogalmaz az író.

A férfiak egészségi problémái nagyban a kulturális nevelésre vezethetők vissza. A szabályok már születés után nem sokkal nyilvánvalóak: tartsd benn a fájdalmadat, ne légy gyenge, embereld meg magad. A férfiak csak akkor keresnek orvosi segítséget, ha a párjuk erre kényszeríti, vagy ha a betegség már súlyos állapotban van. „A nők logikusan kérnek segítséget, és motiváltak az egészségük megőrzésében.”

Dr. Legato könyvében áttekinti azokat a speciális igényeket, amelyek megvalósításával meghosszabbíthatjuk a férfiak életét. „Nem szabad elfogadni, hogy a férfiak hat-nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Ha sikerült legyőzni a mellrákot és részben az AIDS-t is, akkor igazán megmenthetjük a férfiúinkat is.”

A szerző hat tényezőt sorol fel, ami már első lépésként is nagy jelentőségű lehet.

1. Beszélj őszintén az orvosoddal.

A nők ezt már korán megtanulják. Egyes panaszok – például az erekciós zavarok – súlyos állapotok, például cukorbetegség vagy szívbetegség első tünetei lehetnek. És minden kulturális szokás ellenére a férfiaknál is szükség van a mell vizsgálatára, ahogy a herék rendszeres önvizsgálata, és a prosztatavizsgálat is elengedhetetlen.

2. Ellenőrizd a tesztoszteron-szintedet.

A 30. életévtől kezdve évente kb. 1 %-kal csökken a tesztoszteronszint. Az alacsony hormonszint a vitalitás, az izomtömeg, a terhelhetőség, az emlékezet, a koncentráció és a libidó csökkenéséhez vezethet. Ez nem csak az életminőség rovására mehet, hanem depressziót, koszorúérbetegséget is provokálhat. Ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amivel helyreállítható a hormonszint.

Úgy tudjuk, hogy a normális hormonszint nem befolyásolja jelentősen az életminőséget, de a hirtelen hormonszint-esés jelentős hatású lehet. A cukorbeteg pácienseknél például nagyobb a tesztoszteronszint-csökkenés kockázata.

3. Immunrendszer.

A férfiak immunrendszere nem olyan erős, mint a nőké. Különösen a TBC-vel és a nemi betegségekkel szemben esendőbbek a férfiak. Alapvető a higiénikus szexuális élet gyakorlása, kezdve az óvszer használatával. Külföldi utazás esetén tájékozódni kell a kötelező oltásokról, és tízévente egyszer egy tetanuszoltás is időszerű.

A megfelelő táplálkozás és vitaminfogyasztás is fontos. Minden hiedelem ellenére a csontritkulás a férfiakat is tizedeli.

4. Ismerd fel és kezeltesd a depressziót.

A depresszió sokkal gyakoribb a férfiak között, mint azt bárki is gondolná, és a tünetek nem mindig nyilvánvalóak. Sokszor olyan tevékenységek utalnak a betegségre, amelyek szociálisan félig-meddig elfogadottak: alkoholfogyasztás, TV-nézés, a szexuális viselkedés változása. A depresszió fokozhatja a betegségek iránti fogékonyságot és a halandóságot is.

A mostani egészségügyi rendszerek nem teszik lehetővé, hogy az orvos megismerje a páciensek személyiségét és életvezetését. Nyíltan beszéld meg ezeket a kérdéseket orvosoddal, és légy nyitott a kezelésre is. Nem mindig a gyógyszer a megoldás, sokszor egy beszélgetés is sokat segít.

A férfiak máshogy fejezik ki érzelmeiket, mint a nők. A kulturális hatások miatt a férfiak nehezebben fogadják el a kezelést is. Ugyanakkor a kezeletlen esetek katasztrófával is végződhetnek, és bár a nők többször próbálnak öngyilkosságot elkövetni, a férfiaknak gyakrabban sikerül.

5. Tartsd a szemed a fiatalokon.

A serdülők nyughatatlan életstílusa fokozott veszélyt jelent sérülések és halál szempontjából. A nők jobb döntéshozók ilyen szempontból. „A férfi ilyen szempontból olyan, mint egy sportkocsi fék nélkül.” Idealista, intenzív, és sérthetetlennek képzeli magát.

6. Mérd fel a koszorúér-betegség kockázatát.

Ez a betegség életük derekán tizedeli a férfiakat. A genetikai hajlam tisztázása (Hány rokonod halt meg 60 éves kora előtt? Milyen a koleszterinszinted? Volt már légszomjad vagy eszméletvesztésed?) alapvető.

Ez is egy olyan terület, ahol a nők sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek: a női hormonok védelmet jelentenek. Férfiaknak már 30 év felett meg kell tenni a megfelelő lépéseket a keringési rendszerük állapotának megőrzéséért.

WebMD , kép: sxc.hu
| élettartam, férfiak
2022-06-18 13:28:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop