Nyűgös csecsemőből gyakrabban lesz problémás gyerek

A sokat síró, rosszul alvó és evő csecsemők nagyobb kockázattal válnak problémás gyerekké a későbbiekben - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban közzétett metaelemzésükben svájci, német és brit kutatók korábbi tanulmányok adatait tekintették át, melyekbe összesen 17 ezer gyereket vontak be.

A sírás a csecsemők természetes tevékenysége, ám a három hónapnál idősebb, nem hasfájós babák között előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül igen sokat sírnak. Erről, valamint a csecsemők rossz alvásáról és evéséről - 1987 és 2006 között - készült 22 tanulmány adatait összegezték a kutatók, összehasonlítva a későbbi életkorban - három és tíz év között - jelentkező viselkedési problémákkal.

A kutatók úgy találták, hogy a csecsemőkorban problémás gyerekek nagyobb arányban küzdöttek a későbbiekben hiperaktivitással és figyelemzavarral, mint a nyugodt babák. Ezeknél a gyerekeknél gyakrabban fordult elő depresszió, szorongás és agresszív viselkedés is.

A tanulmány nem ok-okozati kapcsolatot állapított meg, hanem úgy találta, hogy a különböző életkorokban mutatott viselkedési minták között kapcsolat lehet. Az eredmények megerősítik, hogy érdemes odafigyelni a csecsemőkorban jelentkező tünetekre, és kikérni védőnő vagy más egészségügyi szakember tanácsát.
| csecsemő, sírás, alvásprobléma, magatartás
2011-04-27 17:36:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop