Tanuljunk négylábú kedvenceinktől - 2. rész

Ígéretünkhöz híven folytatjuk a felsorolását azon szokásoknak és tulajdonságoknak, melyeket érdemes ellesni háziállatainktól.

kutya, macska, háziállat, életmód, szokások | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.
Igyunk vizet, ha szomjasak vagyunk

A kutyák nem sportitalt kérnek, ha sokat futkostak, és a legtöbb embernek sincs erre szüksége. Edzéskor a legjobb, ha tiszta vizet iszunk. Ügyeljünk arra, hogy nyári melegben, vagy amikor alaposan izzadunk, még többet igyunk.

Együnk halat

Szerencsére nemcsak a macskák eledele, mi is rendszeresen fogyaszthatjuk. A lazac, a tonhal, a pisztráng és a többi zsíros hal gazdag omega-3 zsírsavakban, ami csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi gyulladás kockázatát. Van arra is bizonyíték, hogy heti egyszeri halfogyasztással 60 százalékkal csökken az Alzheimer-kór kockázata.

Mutassunk ki szeretetünket

A kutyák nem színlelnek - ha szeretnek, annak jelét adják. Jó megközelítés ez, ha valaki meg akarja erősíteni a kapcsolatait, az apró gesztusok nagy hatással vannak a párkapcsolatokra is.

Játsszunk

Az embernek a játékra ugyanolyan szüksége van, mint az evésre vagy az alvásra. A játék fokozza az intelligenciát, a kreativitást, a problémamegoldó képességet és a társas készségeket. Tanuljunk hát kedvenceinktől.

Ki a szabadba

A kutya boldog, ha kimehet a szabadba, de ennek számos jó hatása van a gazdi testére-lelkére is. A szabadban töltött idő fittebbé tesz, emeli a vér D-vitaminszintjét, csökkenti a stresszt. A gyerekekre is jó hatással van, javítja a térlátást, csökkenti az ADHD tüneteit, és fokozza az iskolai teljesítményt.

Szánjunk kellő időt a testápolásra

A mosakodás és fogápolás magától értetődik, de ezen kívül a testápolásnak számos pozitív hatása van közérzetünkre is, és erősíti az önbecsülést.

Ismerjük meg a testbeszédet

A kutyák remekül értik a testbeszédet, onnan tudják meg a másik szándékát. Az emberek nem annyira jók ebben. Igaz, sokan a testtartással, beszéddel, szemkontaktussal fejezik ki érzéseiket, nem mindenki képes azonban olvasni ezeket a jeleket. A korral ez a készség sokat javul.

Nyújtózzunk gyakran

A nyújtózkodástól nemcsak hajlékonyabbak leszünk, de nő az izomerő, és az állóképesség is. Ha valamilyen betegség miatt nem űzhetjük a hagyományos sportokat, nagyon jó, ha gyakran végzünk nyújtó gyakorlatokat.

Keressük az árnyékot

A kutyák jobbára az árnyékban pihennek, és ezt ajánlják nekünk a bőrgyógyászok is, különösen 10 és délután 4 között.

Fontos a rendszeresség

Házi kedvenceink szeretik a rendszerességet, ők persze nem tudnak különbséget tenni szombat és hétfő között! Az ember biológiai órája is így működik. Jobban alszunk, ha minden nap azonos időben kelünk és fekszünk, és ez a hétvégekre is vonatkozik. Az is javítja az alvás minőségét, ha a fürdésnek, öltözködésnek, evésnek is megvan a maga kötött ideje.

Tanuljunk négylábú kedvenceinktől - 1. rész

| kutya, macska, háziállat, életmód, szokások
2013-01-23 21:46:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop