A kínaiak is nőnek és híznak

Magasabbak és súlyosabbak lettek a kínaiak az elmúlt több mint tíz évben - derült ki egy országos felmérésből, melyet Pekingben közöltek.

életmód, elhízás, Kína, Kína | MTI Hírek12
Kimutatták, hogy a férfiaknál az átlagos testmagasság 2012-ben 167,1 centiméter volt, az átlagos testsúly pedig 66,2 kilogramm. A nők átlagos magassága 155,8 centiméter, súlya 57,3 kilogramm. Mindkét nemnél mindkét érték emelkedett.

A 6 és 17 évesek közötti korcsoportban még nagyobb a változás: a városi fiúk átlagosan 2,3 centiméterrel magasabbak és 3,6 kilogrammal nehezebbek, mint társaik voltak tíz évvel korábban. A mai lányok 1,8 centiméterrel magasabbak és 2,1 kilogrammal nyomnak többet.

A vidékieknél még nagyobbak az eltérések. A fiúk itt 4,1 centiméterrel magasabbak és 4,7 kilogrammal nehezebbek, míg a lányok átlagosan 3,5 centiméterrel nyúltak meg tíz év során, és alattuk 3,4 kilogrammal többet mutat a mérleg.

A kutatók másfél éven át dolgozták fel a különböző országos szervek által rendelkezésükre bocsátott adatokat. Az első hasonló felmérést 2002-ben végezték, ezt 2004-től - háromévente – a terepen végzett kutatások követtek.

A kutatók megállapították, hogy a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka volt túlsúlyos 2012-ben, ami 32 százalékkal magasabb a tíz évvel korábbiakhoz képest. A 6-17 év közöttieknek 9,6 százaléka esett a túlsúlyosok kategóriájába, a szám megduplázódott 2002-höz képest.

Mindezek a számok rosszabbak, mint a fejlett országokban kimutatott átlag. Ennek oka az, hogy a kínaiak több zsírt esznek, viszont kevesebb gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, babféléket és tejterméket fogyasztanak.

Mindezeknek következménye krónikus betegségek kialakulása, amelyek a gyermekeket is veszélyeztetik - állapította meg a tanulmány.

| életmód, elhízás, Kína
2015-07-01 15:40:08


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


Gyógynövények és a gyógyszerek

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


A zene mint orvosság

Egy érdekes vizsgálat kimutatta, hogy az emberi agy a zenére majdnem úgy reagál, mint a gyógyszerre. A zene a kutatás szerint képes szabályozni egyes testi funkciókat, ö...


Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban g...


Legyen egészséges a gyerek!

A szülőknek általában igen jók a szándékaik, egészséges gyerekeket szeretnének felnevelni. Mégis, gyakran követnek el hibákat, sokszor azért, mert túl fáradtak ahho...


hirdetés