A tea és a kávé előnyös hatásai
Számos tanulmány szól a tea- és kávéfogyasztás jótékony hatásairól. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy elsősorban mely betegségek megelőzésére ajánlják.
Kép: Unsplash
Egyre több a bizonyíték arra, hogy a tea és a kávé fokozott fogyasztása csökkenti a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Egy új holland vizsgálat szerint azok között, akik napi hat csésze teát isznak, 45 százalékkal, a 2-4 csészét ivóknál pedig 20 százalékkal csökken a szívbetegség és a stroke előfordulása. Ezen kívül számos más előnye is van a tea és a kávé fogyasztásának.
A teaivás előnyei
A tea igen sokféle egészséges tulajdonsággal bír. Nemcsak hidratál, mint a víz, de a benne levő antioxidánsok megvédenek bizonyos rákoktól és a szívbetegségtől.A tea megóv a petefészekráktól
A napi 2 vagy annál több csésze teát fogyasztóknál 30 százalékkal csökken a megbetegedés kockázata, írja az International Journal of Gynaecological Cancer-ben megjelent vizsgálat beszámolója. A kutatók ezt a védő hatást a teában található flavinoknak tulajdonítják.A tea védi a nőket a szívinfarktustól
Egy közel 4 ezer nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a teaivóknál kevesebb veszélyes zsír és koleszterin rakódik le az érfalon. Sajnos ezt a hatást férfiakon nem tapasztalták. {A tea a fogak egészségét is megőrzi
Bár a túlzott mértékű teaivás elszínezheti a fogakat, a mérsékelt fogyasztás, ha cukor nélkül isszuk a teát, jótékony hatással van a fogakra. A teában fluor van, ami a plakkok ellen véd, a többi összetevő pedig a szájban elszaporodó, és a szuvasodásért illetve a fogínybetegségekért felelős káros baktériumokat pusztítja.A kávézás előnyei
Számtalan vizsgálat mutatta már ki, hogy a kávé mértékletes fogyasztása (napi 2-4 csésze) jobbat tesz, mint gondolnánk.
A kávé segít elkerülni a demenciát
A kávéban található antioxidánsok, a polifenolok csökkentik a demencia kockázatát, valamint a felére csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. A koffein ugyanis lassítja az agyban lerakódó mérgező anyag, az amyloid-béta kialakulását.A kávé csökkenti a szájüregi rákok kockázatát
Amerikai rákkutatók szerint a rendszeresen kávét fogyasztóknál 39 százalékkal ritkább a szájüregi és a nyaki rák.
A kávé megfékezheti a 2. típusú diabéteszt
Ha nem cukorral isszuk a kávét, a diabétesz ellen is véd. A Harvard-egyetem kutatói szerint a kávé antioxidáns-tartalma miatt a felére csökken a diabétesz kialakulásának esélye.
Ne rontsuk el a tea és a kávé hatását!
Bár a tea és a kávé fogyasztásának számos előnye van, ha kávézás vagy teázás közben süteményt majszolunk vagy dohányzunk, nincs az a mennyiség, amivel ezt ellensúlyozni tudnánk. A tea pedig hatékonyabb, ha tej nélkül isszuk.2023-10-21 13:30:57