Hirdetés

A tea és a kávé előnyös hatásai

Számos tanulmány szól a tea- és kávéfogyasztás jótékony hatásairól. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy elsősorban mely betegségek megelőzésére ajánlják.

kávé, tea |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: Unsplash

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a tea és a kávé fokozott fogyasztása csökkenti a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Egy új holland vizsgálat szerint azok között, akik napi hat csésze teát isznak, 45 százalékkal, a 2-4 csészét ivóknál pedig 20 százalékkal csökken a szívbetegség és a stroke előfordulása. Ezen kívül számos más előnye is van a tea és a kávé fogyasztásának.

A teaivás előnyei

A tea igen sokféle egészséges tulajdonsággal bír. Nemcsak hidratál, mint a víz, de a benne levő antioxidánsok megvédenek bizonyos rákoktól és a szívbetegségtől.

A tea megóv a petefészekráktól

A napi 2 vagy annál több csésze teát fogyasztóknál 30 százalékkal csökken a megbetegedés kockázata, írja az International Journal of Gynaecological Cancer-ben megjelent vizsgálat beszámolója. A kutatók ezt a védő hatást a teában található flavinoknak tulajdonítják.

A tea védi a nőket a szívinfarktustól

Egy közel 4 ezer nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a teaivóknál kevesebb veszélyes zsír és koleszterin rakódik le az érfalon. Sajnos ezt a hatást férfiakon nem tapasztalták. {

A tea a fogak egészségét is megőrzi

Bár a túlzott mértékű teaivás elszínezheti a fogakat, a mérsékelt fogyasztás, ha cukor nélkül isszuk a teát, jótékony hatással van a fogakra. A teában fluor van, ami a plakkok ellen véd, a többi összetevő pedig a szájban elszaporodó, és a szuvasodásért illetve a fogínybetegségekért felelős káros baktériumokat pusztítja.

A kávézás előnyei
Számtalan vizsgálat mutatta már ki, hogy a kávé mértékletes fogyasztása (napi 2-4 csésze) jobbat tesz, mint gondolnánk.

A kávé segít elkerülni a demenciát

A kávéban található antioxidánsok, a polifenolok csökkentik a demencia kockázatát, valamint a felére csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. A koffein ugyanis lassítja az agyban lerakódó mérgező anyag, az amyloid-béta kialakulását.

A kávé csökkenti a szájüregi rákok kockázatát

Amerikai rákkutatók szerint a rendszeresen kávét fogyasztóknál 39 százalékkal ritkább a szájüregi és a nyaki rák.

A kávé megfékezheti a 2. típusú diabéteszt

Ha nem cukorral isszuk a kávét, a diabétesz ellen is véd. A Harvard-egyetem kutatói szerint a kávé antioxidáns-tartalma miatt a felére csökken a diabétesz kialakulásának esélye.

Ne rontsuk el a tea és a kávé hatását!

Bár a tea és a kávé fogyasztásának számos előnye van, ha kávézás vagy teázás közben süteményt majszolunk vagy dohányzunk, nincs az a mennyiség, amivel ezt ellensúlyozni tudnánk. A tea pedig hatékonyabb, ha tej nélkül isszuk.

kávé, tea

2023-10-21 13:30:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop