A zene a hosszú élet titka

A zene terápiás alkalmazása már igen régóta ismert. Világszerte része volt az ősi kultúrák gyógyító rítusainak, ma például az Alzheimer-betegség kezelésének fontos összetevője.

zene, egészség, életmód | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
A zene mint terápia

Az orvostudomány évezredek óta használja a zenét. Az ókori görög filozófusok szerint a zenének gyógyító hatása van a testre és a lélekre egyaránt, az amerikai őslakók gyógyító szertartásainak pedig évezredeken át része volt az ének, a kántálás. A török birodalomban gyakran gyógyították zenével az elmebetegségeket. A zeneterápia hivatalos rangra valójában csak a második világháború után emelkedett, amikor megfigyelték, milyen pozitív hatással van a zene az érzelmileg zavart veteránokra.

Ma már bizonyíték van arra, hogy zeneterápiával kezelhető a vérnyomás, a depresszió és az álmatlanság, Alzheimeres betegeknél jelentős mértékben csökkenti a szorongást és az agressziót. Azt ugyan senki sem állítja, hogy a zene közvetlenül gyógyítja az olyan betegségeket, mint például a rák, az egészségügyi szakemberek hisznek abban, hogy a zene csökkent bizonyos tüneteket, elősegíti a sebgyógyulást, javítja a mozgást és a beteg életminőségét általában.

Harmonikus melódiákkal a hosszabb életért

Az elmúlt néhány évtizedben vizsgálatokkal bizonyították, hogy a lassú, andalító zene általában előnyös hatással van az egészségre, míg a gyors, hangos zene nem. A nyugtató zene hallgatása javítja a memóriát, az összpontosítást és a érvelési készséget, sőt, erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, lazítja az izomfeszültséget, szabályozza a stresszhormonokat, javítja a hangulatot és fokozza a tűrőképességet.

A legelőnyösebbnek a klasszikus és a meditációs zenét találták a kutatók, a zavaró hangok ezzel szemben stresszt okoznak, annak minden negatív egészségi következményével. Az életminőség javításához a leginkább Bach, Mozart és az olyan olasz komponisták, mint Vivaldi vagy Scarlatti műveinek hallgatása járul hozzá. A tudósok megjegyzik, hogy a klasszikus zenészek, és köztük is a karmesterek élnek a legtovább valamennyi hivatás gyakorlói közt.

Az agy fejlesztése

Az agyat új dolgok elsajátításával lehet igazán edzeni és karban tartani. Tanuljunk meg hangszeren játszani! Arra is vannak vizsgálati eredmények, hogy a zenetanulás növeli az IQ-t, azaz a nem zenei képességekre is jó hatással van. A fúvós hangszerek a tüdőkapacitást is növelik.

A zene nemcsak mindenkié, de minden korban gyakorolható, hallgatható. A mozgásukban korlátozott időskorúaknál a zene képezi a hidat az életbe, a jelentős szellemi és fizikai ingereknek számos előnyük van még az igen elesett állapotúaknál is.

A gyógyító hangok egyensúlyt teremtenek

Ha otthon vagy a munkahelyünkön folyamatos a zavaró lárma, akár egy építkezés, akár a forgalom zaja, ellensúlyozzuk valamilyen kellemes hangforrással, szobai szökőkúttal vagy hasonlóval. A természetes anyagokból készült szélcsengő is nyugtató hatással van, de előfordul, hogy valakit épp a régi falióra ketyegése képes megnyugtatni. Az alvászavarokkal küszködők szintén a zenéhez fordulhatnak segítségért.

Yahoo, kép: sxc.hu
| zene, egészség, életmód
2010-08-12 13:09:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop