Az ivartalanítás előnyei és hátrányai

Itt a tavasz, az idő egyre melegebb lesz, és ezt nemcsak mi, hanem kedvenceink is megérzik. A jó idő pillanatok alatt ki- Itt a tavasz, az idő egyre melegebb lesz, és ezt nemcsak mi, hanem kedvenceink is megérzik. A jó idő pillanatok alatt kiváltja állatainkban a legősibb ösztönt, a szaporodási vágyat. A nőstény állatok ivarzani kezdenek, a hímek pedig szófogadatlanná válnak, elszöknek, naphosszat csavarognak, és akár napokig sem esznek ilyenkor. Mi a teendő, hogy ezt a problémát elkerüljük?váltja állatainkban a legősibb ösztönt, a szaporodási vágyat. A nőstény állatok ivarzani kezdenek, a hímek pedig szófogadatlanná válnak, elszöknek, naphosszat csavarognak, és akár napokig sem esznek ilyenkor. Mi a teendő, hogy ezt a problémát elkerüljük?

háziállat, ivartalanítás, kutya, macska | MTI Hírek 2011 ;8
Ma már az egész világon ajánlják a nem tenyésztésre szánt állatok ivartalanítását. Kandúr macskák herélése (castratio) után az állat nem jelöli meg bűzös vizeletével a bútorokat, a bejáratot és a számára "létfontosságú" tereptárgyakat, ezzel bizonyítva dominanciáját; leszokik arról is, hogy nemi ösztönétől űzve, ha kell, kilométereken át keresse a tüzelő nőstényeket.

A macska kóborlása során rengeteg veszélynek van kitéve: gázolás, kutyaharapás, ellenséges macskával való verekedés, emeletről történő leesés, mérgezés, stb. A kijáró macskák sajnos alig érik meg életük hatodik évét (statisztikai adat), míg a csak lakásban tartott társaik akár 18-20 évig is elélhetnek minden gond nélkül. A kóbor macska könnyen válik betegségek (FIP, leucosis, fertőző macskanátha, fertőző gyomor- és bélgyulladás, veszettség) hordozójává és áldozatává, a riválisokkal folytatott harcai során pedig súlyos sebekkel kerülhet haza, esetleg csak hetek múlva. Ivartalanításuk után agresszivitásuk csökken, tisztává válnak, érzelmileg jobban kötődnek gazdájukhoz, és a jelölgetést is abbahagyják, mégpedig nagyon rövid idő - pár nap - alatt. Általában nem híznak el (természetesen lehetnek kivételek), és játékosságukat, intelligenciájukat is megőrzik.

Kóborló kiscicák

A kandúrok aktivitásának eredménye a rengeteg nem kívánt kiscica, amelyek nagy része otthontalanná válik, és kóborolni kezd. A kandúrok ivartalanítása életük 7-8. hónapja után már lehetséges, ha elérték teljes fejlettségüket, és már mutatják a nemi viselkedés jellemzőit. Erre elsősorban az ivari szag megjelenése hívja fel a figyelmet, amelyet még az is észrevesz, aki ilyet még sohasem érzett, mivel a macska vizeletének szaga penetránsan büdös. Ilyenkor nem szabad halogatni a dolgot, forduljunk állatorvoshoz a macskával.

Az ivartalanítás kandúrok esetében körülbelül 10 perc, a műtét nem jelent nagy beavatkozást. Az állatot a műtét után haza lehet vinni, a felébredést követő 24 óra múlva pedig már semmi baja sincs. Kan kutyák ivartalanítása inkább egyéves kor után történjen.

A nőstény macskák ivartalanításával (miskárolás, ovariectomia, ovariohysterectomia) megszüntetjük az ivarzással járó kellemetlen viselkedést, nyugtalanságot, nyávogást és a nem kívánt vemhességet.

A nyári időszakban a nappalok hosszának megnyúlásával és a fényintenzitás megnövekedésével állataink hormonálisan és ivarilag is aktívabbá válnak (ez az úgynevezett fotóperiódus hatás). A kutyák általában félévente, a macskák akár 2-3 hetente (!) képesek ivarzani (tüzelni).

A nőstény macskákra nagymértékben hat a nappalok hosszának változása. Ősszel, ahogy a nappalok egyre rövidülnek, a kijáró macskák nemi aktivitása csökken, esetleg meg is szűnik. Ez elsősorban a kinti macskákra érvényes, a bentiek - mivel számukra este a mesterséges megvilágítás adott - még tüzelhetnek a tél folyamán is. Kutyák esetében - a nappalok hosszától függetlenül - megmarad a félévenkénti ciklus.

Végleges megoldás

A nőstény macskák jellegzetessége, hogy már a szoptatási periódus alatt vemhessé válhatnak. Tehát nem igaz az a hiedelem, hogy ha egy macskának kölykei vannak, akkor az egyáltalán nem eshet teherbe.

Ha az elválasztást követően az anyamacskát nem ivartalaníttatjuk állatorvosunkkal, akkor újabb, nem kívánt szaporulattal örvendeztethet meg bennünket.

A műtét - mivel az a hasüreg megnyitásával jár - természetesen idő- és munkaigényesebb, valamint a lábadozási idő is jelentősen hosszabb, mint a hímivarú állatok esetében Sokan idegenkednek az ivartalanítás gondolatától, mert az állat számára kellemetlenségekkel jár a procedúra, de amennyire "drasztikus" a beavatkozás, annyira végleges is, tehát egy életre megoldja a szaporodással járó kellemetlen gondokat, problémákat.
| háziállat, ivartalanítás, kutya, macska
2011-03-23 22:53:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop