Arckrémek a mikroszkóp alatt

Brit bőrgyógyászok szerint az öregedés elleni krémek hatásának vizsgálatára indított és jelenleg is folyó klinikai vizsgálat megváltoztathatja a bőrápoló szerek piacát.

arckrém, gyógyszer | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Manapság nem áll rendelkezésre semmiféle klinikai adat arról, melyek azok a krémek, amelyek használata valóban késlelteti a bőr öregedését.

Az ipar nem szívesen vesz részt nagyobb vizsgálatokban, mert attól tart, ha hatásosnak bizonyul valamely termék, akkor már gyógyszerként kell kezelni, és szigorú szabályzóknak kell megfeleltetni.

Chris Griffiths, a manchesteri egyetem bőrgyógyász professzora 60 önkéntes bevonásával most fejezte be egy bizonyos arckrém féléves klinikai vizsgálatát. Az adatok elemzése most folyik, majd egy tudományos folyóiratban közlik és vitára bocsátják őket.

A vizsgált krém hatóanyagai között van a fehér lupin nevű virágkivonat és a retinil palmitát. A vizsgálat során nem azt kívánják megállapítani, melyik összetevő a hatásos, inkább azt, hogy a kombináció eléri-e a kívánt hatást.

Ha egy terméket gyógyszerré nyilvánítanak, akkor esetleg többé már nem lehet vény nélkül kapni. A gyártók tehát csapdába estek, szeretnék bebizonyítani a vevőknek, hogy termékük hatásos, viszont ha gyógyszerré nyilvánítják, az árak az égbe szökhetnek, és kevesebb fogy belőle.

Sok bórgyógyász szerint a bőrnek a leginkább az egyszerű fényvédő krémek használnak.

BBC News
| arckrém, gyógyszer
2008-04-28 10:43:56


Fiatalodjon – plasztikai műtét nélkül

Az időt, sajnos, nem lehet megállítani, mire ezt a cikket elolvassa is idősebb lesz. De csalni lehet egy kicsit. És most nem a plasztikai műtétekről lesz szó. Hat egyszer...


Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban g...


Tudnivalók a tetoválásról

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki...


A ráncokról

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit seg...


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.