Fókuszban a tetoválás

Mi a közös David Beckhamben és Amy Winehouse-ban? A hírnév és a tetoválás.

tetoválás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A múltban a tetoválás a valahova tartozás jelképe volt, általában olyanok körében volt általános, mint a katonák, az elítéltek vagy a kerékpárosok. Ma azonban már inkább az egyéniség kifejeződését látjuk benne. Számtalan formája lehet, egy apró delfintől a bokán egészen valamelyik zenekarról készült hatalmas montázsig, az is előfordul, hogy valakinek az egész testét tetoválás borítja.

Londonban a tudomány múzeumában kiállításon mutatják be a tetoválás kultúráját, nemcsak a mai divatot, hanem az eljárás történetét, sőt, az orvosi vonatkozásait is. Katie Maggs, a múzeum kurátora elmondta, hogy a tárlaton 19 századi tetoválásokat is bemutatnak, és az elkészítésükhöz használt eszközöket is megismerhetik a látogatók.

– Számtalan ábrázolást mutatunk be – mondta Maggs –, láthatunk nagy műgonddal, aprólékosan kidolgozott nőábrázolásokat, meztelen hölgyeket, de kerékpározó galambot vagy szerencsejátékosokat is.

A tetoválást használhatták pozitív értelemben, például egy közösséghez való önkéntes tartozás jeleként, de hordozhatott negatív tartalmat is, mint például a koncentrációs táborokban használt azonosító számok esetében.

– Manapság a nyugati országokban a tetoválás inkább az egyéniség jelölésére szolgál, semmint a közösséghez való tartozást fejezi ki – mondja a kiállítás kurátora.

Dr. Raj Mallipeddi londoni bőrgyógyász nem beszél le senkit a tetoválásról, de óvatosságra int: – Különféle problémákat okozhat a tetoválás, például a tintára adott allergiás reakciót, ami lehet ekcémaszerű, de okozhat akár vörös csomókat is.

Népszerű a henna tetoválás, és bár maga a henna biztonságos, a vele gyakran kevert fekete festék szintén allergén. További kockázat még a fertőzés, és terjedhet tetoválással a szifilisz, a hepatitisz és az HIV is – mondja a bőrgyógyász, aki azt tanácsolja, hogy ha valaki szeretne tetoválást csináltatni, menjen jó nevű szalonba, ahol hiánytalanok a higiénés feltételek és az ellenőrzés.

BBC News
| tetoválás
2008-10-08 02:30:25
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop