A hajszín megváltoztatása

Külsőnk átalakításának legegyszerűbb, leggyorsabb és talán még mindig a legolcsóbb módja hajunk színének, fazonjának megváltoztatása. Ez az igény nem újkeletű. Már az ókorban az egyiptomiak is használtak hennát, ami egy keleti cserje levelének pora. Ezzel hajukat vörösre színezték.

bőrgyógyászat, kozmetológia, hajszín, henna, allergia, hajszín | Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.
A római nők hajfestékeinek előállításánál nem hiányzott a képzelőerő sem. Így például egyik festéküket úgy készítették, hogy egy denevért ólomedényben ecetben vagy vörösborban áztattak, majd megfőztek. Szerencsére manapság a hajszínezőket általában szintetikusan állítják elő.

Az eredeti hajszínt megváltoztathatjuk szőkítéssel, színezéssel vagy festéssel. A szőkítő anyagok, úgynevezett oxidálószerek. Használatuk során a belőlük felszabaduló oxigén elroncsolja a természetes festéket, a melanint.

Hajszínezésre öblítőket, samponokat használhatunk. Ilyenkor csak rövid időre jut be a festék a hajszálba, tehát az eredmény átmeneti. Hajfestésnél tartósabb hatás elérése a cél. Régebben erre fémsókat, ma szintetikus oxidációs festékeket alkalmaznak.

Mielőtt hajszínünket megváltoztatjuk, érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk.

  • Hajunk a festék hatására sem lesz olyan sűrű, olyan fényes, és valószínűleg olyan színű sem, mint a reklámokban szereplő hölgyeké.
  • Gondoljuk át, hogy van-e időnk és pénzünk a rendszeres újrafestésre. A hajtőnél megjelenő, jól látható eredeti hajszín az újjal vegyítve meglehetősen ápolatlan benyomást kelt.
  • Hajszínüket csak azok a vállalkozó kedvű hölgyek változtassák meg házilag, akik nagy tűrőképességű partnerrel rendelkeznek. Ennek hiányában érdemes az eljárást fodrászra bízni.
  • Elsősorban a szőkítés, de a festés is hosszú távon károsítja a hajat. A hajszálak felrostozódnak, töredezetté válnak. Ennek elkerülésére megfelelő samponokat, balzsamokat, pakolásokat érdemes használni.
  • Végül tudni kell, hogy a hajszínezők, hajfestékek nem ritkán allergizálnak. Ha valakinek a hajas fejbőrén festés után tartós viszketés, gyulladás, nedvedzés alakul ki, haladéktalanul forduljon orvoshoz és a továbbiakban inkább más módon változtasson külsején.
| bőrgyógyászat, kozmetológia, hajszín, henna, allergia
2002-07-18 12:51:36
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop