Új típusú lézer a tetoválás eltávolítására

Egyelőre a legújabb lézerrel sem lehet tökéletesen eltávolítani a tetoválásokat, a színes tintával készült minták különösen ellenállók, és a dohányosok tetoválása is ragaszkodóbb - állapították meg tanulmányukban olasz és amerikai kutatók.

A tetoválás fél óra alatt elkészül, de évekig tarthat megszabadulni tőle - figyelmeztetett David Goldberg, aki a New York-i Mount Sinai orvosi egyetem dermatológiai tanszékén a lézerkutatásokat vezeti.

Luigi Naldi és kutatócsoportja az olaszországi Bergamo egyetemén 352 embert vont be tanulmányába, akik tetoválását az úgynevezett Q-kapcsolt lézerrel kísérelték meg eltávolítani. Ez a nanoszekundumos lézer (1 nanoszekundum= 10 a mínusz 9-iken másodperc) összetöri a bőrben lévő tinta szerkezetét, majd ezeket a részecskéket a test immunsejtjei elszállítják. Tíz kezelés alatt azonban a csoport tagjainak csak kevesebb mint felénél volt sikeres az eltávolítás, és még 15 kezelés után is csak a háromnegyedénél - írták az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban megjelent közleményükben.

A kezelések ismétlését kéthavonta javasolják, akiknél ennél sűrűbben került sor a műveletre, azoknál kevésbé volt eredményes. Ahogyan kisebb hatékonyságú volt a dohányosok tetoválásának eltávolítása is, amit a szakemberek a dohányzás immunsejtekre gyakorolt hatásával magyaráznak. Gondot okozott a színes tintával készült tetoválások eltüntetése is, mert ezek a minták inkább csak színüket változtatták meg. Naldi szerint ennek magyarázata a lézer és a pigment közti reakcióban rejlik.

Egy új típusú, pikoszekundumos (a nanoszekundum ezrede) lézer kipróbálásáról is beszámoltak a szakfolyóirat ugyanezen számában a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói. Nazanin Saedi kutatásvezető 15 páciens tetoválását kísérelte meg eltávolítani tesztjében. Közülük 12-nél végeztek minimum két kezelést, amelyekkel összességében legalább 75 százalékkal sikerült halványítani a mintát. A 2-4 kezelés után valamennyi páciens "elégedett" vagy "nagyon elégedett" volt az eredménnyel.

Goldberg - aki nem vett részt a most ismertetett tanulmányokban - rámutatott, hogy növekszik a tetoválást választó fiatalok száma, akik közül 10-20 év elteltével sokan döntenek a minta eltávolítása mellett, így egyre nagyobb igény van a tetoválások eltüntetésére is. Bár az új pikoszekundumos lézer még nagyon drága, és egyelőre sokszor elromlik, Goldberg úgy véli, hogy pár éven belül átalakíthatja a tetoválások eltávolításának módját.
| tetoválás, tetoválás eltávolítás, lézer
2012-09-20 18:23:30
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop