Fogas kérdés

A civilizációs ártalmak leggyakoribb szenvedő "alanya" a fog. Felmérések szerint a 15-65 évesek között csupán minden ezredik embernek van teljesen ép fogazata. Ezer 15-25 éves közül csak minden harmadiknak.

fog, fluorid | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szőke, H.
A 3-6 éves óvodásoknak átlagosan 5 szuvas tejfoguk van. A gyermekeket érintő másik rendellenesség a fogak szabálytalan növekedése, és ezáltal az állkapcsok deformálódása.

Tudják-e a nagymamák, nagynénik, kedveskedni akaró boltosnénik, milyen nagy kárt okoznak a meleg szívvel adott cukorkával? Ha nem, akkor egyszer ők maguk ültessék be féltve őrzött unokájukat a fogorvos székébe. A gyermek a fájdalmat hamar elfelejti, de a páni félelemre még évtizedek múltán is emlékszik.

Az első 14 év döntő jelentőségű. Már a magzati élet 7. hetében elkezdenek nőni a tejfogak első csírái. Az ötödik hónapban ebbe a telepbe rakódnak le az ásványi kristályok. Tehát már az anya táplálkozása is döntő

szerepet játszik a folyamatban. A szülés után fél-egy évvel a majdnem teljesen "kész" fogak a felszínre törve helyet adnak a maradandó fogak fejlődéséhez. Ez utóbbiak teljes kifejlődése 14 évesen záródik le. A korona eredetileg puha rétege az előtörés után főleg a nyál ásványi anyagainak kikristályosodásával válik keménnyé. Ezt befolyásolja a száj savasságára, és hígsága is. A fog alapállományát (dentint) ezzel szemben főleg a vér alakítja belülről.

Hogyan keletkezik az első lyuk?

A felelős a környezet, és nem a fog! A fekete felrakódások ártalmatlanok, csak esztétikailag zavarók. Veszélyesek a szürkések, zöldesek. A bennük megülő baktériumok a cukor segítségével savat termelve kioldják a zománcból az ásványi sókat. Minél ragadósabb a felrakódás, annál savasabb benne az erjedés. Ilyenkor az esti fogmosás már késő! A kellő rágást igénylő étel a súrolás mellett bő nyáltermelését vált ki, és ezzel elősegíti a plakkok lemosását. Ezért olyan hatékony és fontos a közvetlen étkezés utáni szájöblítés, fogmosás. A fogkrémek közül a kicsit sósabb és nem túl habzó a jó. A gyermekek azt teszik szívesen, amit mi magunk is csinálunk, és nem azt, amire utasítjuk őket. Tehát mindenekelőtt az utánzás a fontos! Olyan kitartónak, rendszeresnek kell lennünk, mint a baktériumoknak. Ezen áll vagy bukik a dolog!

A század első felében sok kis elzárt emberközösség (hegyi falvak, eszkimó települések) fogazata drámai gyorsasággal romlani kezdett, miután betörtek hozzájuk a nagyiparilag előállított élelmiszerek.

A civilizált világ ételeinek nagy részéből hiányoznak a fogvédő anyagok Hátrányuk, hogy puhák, sok ásványi anyag, nyomelem és vitamin hiányzik belőlük, túl sok cukrot és savat tartalmaznak, ráadásul "halottak".

A mellékesen, menetközben bekapott édességek igen-igen veszélyesek. A gyermekek édességigényét - fogmosással kísérve! - érett gyümölcsökkel, mézzel is kielégíthetjük.

A fluorid

Egy olyan nyomelemről van szó, amelyből a túl sok és a túl kevés között igen kicsi a különbség. Természetes előfordulása: tengeri rákocskák,

fekete tea, lencse, rozs, spenót, árpa, krumpli, zab, búza, köles, alma, kukorica, cseresznye és tengeri halak, tengeri só, bizonyos gyógyvizek. Mesterségesen a csapvizet (ivás, főzés, öntözés, fürdés) és az asztali sót dúsítják vele. Ezek fluoridtartalma önmagában is elég lehet. A tablettás nélküli - adagolást ezért - mint minden gyógyszerét - orvossal, fogorvossal számítsuk ki, és beszéljük meg. A kisgyermekek pl. a fogkrém 10-30%-át lenyelik, ezáltal napi 0,3-0,9 mg fluoridot véve fel. Egy ivóvízből főzött teával és bébiétellel etetett csecsemő a napi fluorid-tablettájával együtt kb. 100-szor annyi fluoridot kap, mint egy szoptatott csecsemő. A fogszuvasodás nem fluorhiányból adódó betegség, noha, a fluorsók keményebbé teszik a zománcot. Legnagyobb részük a bélrendszerből felszívódva a csontba épül be, és nem a fogakba. Ha a megfelelő szájhigiénia és az étrend -, nincs szükség külön fluoridtablettákra.

Összefoglalva
  • Megfelelő étrend: teljes kiőrlésű gabonatermékek, elég tej és tejtermék, sok zöldség és gyümölcs, kevés késztermék, üdítő (kóla, almalé, szörp) és nyalakodás.
  • Ahogy étkezés előtt kézmosás, úgy utána szájöblítés, fogmosás kellő technikával és fogkrémmel, főleg édességek után.
  • Egyénre szabott fluoridprofilaxis, akár tabletták nélkül.
| fog, fluorid
2002-07-25 14:50:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop