Téli kéz- és lábápolás

Télen gyorsan száraz és repedezett lesz a kezek és a lábak bőre. Mindennapos ápolással, kis ráfordítással ez megelőzhető, illetve orvosolható.

bőr, láb, kéz, higiénia, bÅ‘r | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

Este kényeztessük!

A meleg kesztyű és a csizma elrejti ugyan a kezet és a lábat, amikor jeges hideg van és fagyos szelek járnak, de azért nem nyújt igazi védelmet. Ezért ajánlatos esténként egy kicsit kényeztetni a kezet és a lábat.A KÉZ ÁPOLÁSA

Könnyed masszázzsal kezdődik. Ehhez legjobb, ha luffaszivacsot használunk (más néven szivacstök, kapható a gyógyszertárakban és a drogériákban), és az ujjaknál kezdve óvatosan haladunk felfelé. Ez élénkíti a vérellátást és optimálisan előkészíti a kezet a következő ápolásra.

A kézápolásnak mindig egyénre szabottnak kell lennie. Mindennapos használatra rengetegféle termék közül válogathatunk. Száraz, igénybevett bőrre általában olajos-vizes emulziót javasolnak, amely kitűnő védelmet nyújt a kéznek és bejuttatja a bőrbe a hatóanyagokat. Ezek ellátják a bőrt nedvességgel, védik, ezenkívül víztaszító tulajdonságuk miatt is kitűnőek.

Ha az olyan krémeket szeretjük, amelyek gyorsan beszívódnak a bőrbe, és nem hagynak hátra zsírréteget a felszínen, válasszunk gél alapú terméket. A gél azonnal felszívódik, ápol, anélkül, hogy nyomot hagyna a kézen vagy az ujjakon. Ilyen tulajdonságú a kézbalzsam is.

Nagyon száraz, igénybevett, bepirosodott, illetve töredezett bőrű kézre azonban nem elég a bőrvédő termék. Ilyenkor válasszunk regeneráló kézkrémet, amely helyreállítja a bőr zsírés nedvességtartalmát. A gazdag vizes-olajos emulziók a bőr legalsó rétegeibe is behatolnak, ahol az olyan értékes hatóanyagok, mint a vitaminok és a panthenol, serkentik a bőr funkcióit.

A még intenzívebb hatás érdekében íme egy további tipp: Este vigyük fel a kézkrémet nagyon vastagon, húzzunk rá gumikesztyűt és arra még egy gyapjúkesztyűt. A pakolást hagyjuk rajta éjszakára, vagy legalábbis hosszú időre - például tévénézés közben. A módszer úgy hat a kézre, mint egy ápoló maszk.

Érzékeny bőr esetén figyeljünk rá, hogy kezünket kímélő kézmosóval, például kézmosó olajjal mossuk, amely nem lúgozza ki a bőrt. Ha agresszív szerekkel végzünk házimunkát, ajánlatos védőkesztyűt használni, a legjobb a belül bepúderezett, illetve a pamutbéléses.

ESTI LÁBFÜDŐK

Miután a láb egész nap meleg csizmában rejtőzött, jót tesz az esti lábfürdő.

Adhatunk a vízhez fürdősót, fürdőtablettát vagy élénkítő fürdőadalékot.

A fűszernövényeket tartalmazó fürdőadalékok - olaj, főzet vagy kész fürdőoldat formájában - nemcsak ápolnak, de aromaterápiaként is jótékony hatásúak. A rozmaring szinte simogatja a fáradt lábat, a mentát és a kámfort pedig hűsítő hatása miatt alkalmazzák.

Az olajos fürdők különösen száraz, repedező bőr esetén ajánlottak.

Ha főként a hideg évszakban repedezik be a bőr, például a talpon, az allergia jele is lehet; ezt nevezzük "téli lábnak". Ilyenkor segítenek a gyógyszertárakban és a drogériákban kapható olajfürdők.

Főként átfázott láb esetén hatásos a váltózuhany. Az egyik tálba meleg vizet engedünk és tengeri sót adunk hozzá, egy másikba csaphideg vizet. A lábat először öt percre a meleg fürdőbe tesszük, hogy jól átmelegedjen, majd körülbelül három percen keresztül váltogatjuk a hideget és a meleget. A hideggel fejezzük be.

ELSZARUSODOTT BŐR A LÁBFEJEN?

Ilyenkor a legjobb megoldás: enyhe lúgos- szappanos fürdő után az elszarusodott bőrt dörzskővel vagy speciális lábreszelővel távolítsuk el. Hatásosak a szemcsés peelingkrémek is, amelyekkel az egész lábat letisztogathatjuk. Végül alaposan krémezzük be a lábat. Ez selymessé és puhává teszi a bőrt.

Tipp: Legjobb, ha zuhanyozás után, amikor a bőr még puha, rendszeresen bekenjük a lábfejet tápláló krémmel!

IZZAD A LÁBA?

A lábat naponta kétszer bedörzsöljük 40 százalékos alkohollal, majd beszórjuk izzadásgátló lábhintőporral vagy dezodorral. Ezek a termékek tartós, egész nap érezhető frissességet adnak a lábnak, és ráadásul enyhén fertőtlenítő hatásúak.

A másik lehetőség, hogy a lábat sósborszesszel bedörzsöljük. Ez is kellemesen hűsítő hatású.

KIS TRÜKK - NAGY HATÁS!

A meleg olajfürdő (mandulaolajjal vagy olívaolajjal) lágyan ápolja a kezet. A makacs szennyeződésrészecskéket leoldja, ezenkívül jól ellátja zsírral a kezet és a körmöt. A meleg és az olaj együttes hatásaként pedig lággyá és selymessé válik a köröm.

Fitneszfürdő: Készítsünk lábfürdőt pár csepp rozmaring- vagy mentaolaj hozzáadásával. A víz csak kézmeleg legyen és tíz percnél tovább ne hagyjuk benne a lábat. Ezután rövid időre merítsük a lábat hideg vízbe.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| bőr, láb, kéz, higiénia
2002-07-25 12:37:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop