Szépítő gyógynövények

A vörösödésre hajlamos bőr a pajzsmirigy alul, illetve túlműködésére utalhat. Nem ritka, hogy a bőrproblémák csak a terhesség ideje alatt jelennek meg, majd eltűnnek. Ugyancsak visszavezethető arra, hogy a psziché túlérzékenyen reagál a külső behatásokra. Kezelésére ajánlható a levendula, amelynek illóolaja és virága megnyugtatja az idegrendszert, és pozitívan hat a vérkeringésre. A bőrápolásban a növény illóolajainak nyugtató és védő hatását használják ki pl. rézkiütés esetén is.

NÖVÉNYPATIKA

Karikás szem vagy száraz bőr ellenszereként a kozmetikában is egyre gyakrabban alkalmaznak gyógynövényeket. Az alábbi összefoglalóból megtudhatjuk, hogy mely növények és hatóanyagok azok, amelyeket krémekben, olajokban és testápolók formájában a leghatékonyabban tudunk használni.

Ilyen esetekben kerülni kell mindent, ami a bőrt irritálhatja, pl. a hidegmeleg kezeléseket, a csípős ételeket, a szélsőséges hőmérsékletkülönbségeket (téli sportok tűző napon), valamint a szaunát, az illóolajos arcgőzölést és a gyümölcssavas krémeket és arcradírokat.

SELYMES ÉS LÁGY BŐR

A száraz bőr legfontosabb kiváltó oka szintén a stressz, emellett azonban a környezeti ártalmak, a túl sok napfény, a szél, a klimatizált levegő is elősegíthetik a bőr kiszáradását. Ám a vas, valamint az A és Evitamin hiánya is erősen roncsolja a bőr finom rostjait.

Ebben az esetben jól használható növény a körömvirág, ez ugyanis gyulladáscsökkentő és nyugtató hatóanyagokat tartalmaz, így az egyik legjobb alapanyag olyan krémek készítéséhez, amelyektől bőrregeneráló hatást várunk. Ezek a krémek, kenőcsök sokféle bőrbetegség kezelésére használhatók, beválnak kelések, zúzódások, operációs sebek gyógyítására, valamint csonttörések, repedések, ficamok utókezelésére, sőt gombásodás esetén is ajánlják őket. Emellett azonban nagyon fontos megtanulni a stressz kezelését (pl. jóga vagy más gyakorlatok segítségével) és oda kell figyelni a vitamin háztartás egyensúlyára, amit természetes táplálékkiegészítőkkel érhetünk el, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására (napi 2 3 liter) és a sószegény étrend megtartására is.

BÁRSONYOS AJKAK

Az ajkak cserepesedését kiválthatja stressz, túl sok napfény, de a forrólevegőfúvó és klimaberendezések is érdessé és repedezetté tehetik az ajkakat. Ugyancsak okozhatja az A és Evitamin hiánya vagy egy új ajakrúzs, amire a bőr érzékenyen reagál. Ilyen esetekben segíthet a kámfor, ami erős vérbőséget okoz. Elegendő annyit használni belőle, amennyi a kemény ajakbőrt feléleszti és meglágyítja. Különböző ajakápoló stiftekben a kámfor hatóanyagait a gyulladáscsökkentő aloe veraval kombinálják.

A cserepes ajkakat sohasem szabad a nyelvvel megnedvesíteni, ez ugyanis csak jobban kiszárítja a bőrt, az azonban nagyon hasznos, ha az ajkakat időnként (lehetőleg esténként) mézzel bedörzsöljük, és a mézet 20 percig rajtahagyjuk. A vitaminháztartást a táplálkozás segítségével állíthatjuk helyre: sok Avitamint tartalmaz a sárgarépa, a paradicsom, a csipkebogyó és a homoktövis, az Evitamin hiányát orvosolhatjuk dióval, növényi olajak használatával és sok hüvelyes fogyasztásával.

ÖDEMÁS SZEMEK

Szemduzzanat esetében gondolhatunk organikus okokra: vese, anyagcsere, keringési zavarokra. Súlyosabb esetben a szemödémánál orvoshoz kell fordulni, bár kiválthatja az is, ha valaki túl meleg és száraz levegőjű helyen alszik, vagy érzékeny bizonyos kozmetikumokra. Ilyen esetekben jól használható növény a rózsa, amelynek olaja és víze klasszikus szépítőszer. Sokrétű hatása révén élénkít és lazít, hidratálja a bőrt, ugyanakkor megszünteti az ödémákat, erősít, megnyugtat.

Segíthet, ha sikerül hozzászokni az enyhén megemelt fejjel való alváshoz és a sószegény étrendhez, de hasznos lehet a rendszeres arc, nyak, nyirokdrenázs és napközben egykét csésze nyírfalevéltea is. Az emésztőszervek gyulladása miatt is lehetnek ödémásak, karikásak a szemeink. Ügyeljünk a rendszeres székletürítésre, este pedig csak mértékkel és korán étkezzünk.

A SÁPADT BŐR ELLENSZERE

Ha a bőr sápadt és fáradt, gondolhatunk elégtelen keringésre, de a túlzott szarusodás is fakóvá és fáradt kinézetűvé teheti a bőrt. Sokat segíthet a peeling, az elegendő alvás és a friss levegőn való mozgás, de emellett kerülni kell a nikotin, az alkohol és a kávé élvezetét. Ilyen esetekben a zsálya ajánlható, amelynek illóolajai serkentik a hormonkiválasztást és élénkítenek. A bőrápolásban leginkább keringésserkentő hatását szokták kihasználni.

A fenti tanácsokon kívül érdemes az arcbőrt tisztítás és kezelések után jégkockával átdörzsölni, és esténként meginni egy csésze vasfűteát - így az alvás is pihentetőbb lesz. Ha vérszegénység miatt sápadt a bőrünk, igyunk meg 34 hétig napi 2 csésze csalánteát.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| Bőrbetegségek, Bőrbetegség, Bőr betegség, Bőr megbetegedés, növény, száraz bőr, gyógynövény, sápadt bőr, bőrápolás, arcápolás, gyulladáscsökkentő
2002-07-25 11:58:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop