Üdén örökké

De miért is kell tisztítani arcbőrünket? Mert segít eltávolítani a kiválasztott verejtéket és faggyút, az elhalt hám, azaz szarusejteket, a környezet okozta szennyeződéseket, valamint a korábban használt kozmetikumok és a sminkünk maradványait. Csak miután alaposan, ámde kíméletesen megtisztítottuk arcunkat, láthatunk neki bőrünk ápolásának.

bőr, bőrápolás, szappan, tej, gél, arcápolás, bÅ‘r | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Gátas, J.

Szappan, tej vagy gél? Az arcápolás szabályai

Hogy mi a titka az üde és szép bőrnek? A megfelelő bőrápolás. Az, hogy a bőrtípushoz illő arclemosót használunk-e, mielőtt a megfelelő krémmel bekrémeznénk a bőrünket. Sok szer ugyanis nem hogy nem használ, hanem kifejezetten alkalmatlan az arcbőr tisztítására! A következőkben arról olvashatnak, hogy a különböző bőrtípusokhoz mely termékek a legmegfelelőbbek.

Elsősorban semleges pHértékű arclemosó szereket használjunk, mert ezek a lehető legkisebb mértékben károsítják bőrünk savköpenyét, ami verejtékünk húgysavtartalma miatt enyhén savas kémhatású, körülbelül 5,4 és 5,7 közötti pHértékű. Tekintettel arra, hogy mindenki különböző bőrtípusú, más és más tisztítószerre van szükségünk. Amennyiben a saját típusunknak megfelelőt használjuk, biztosak lehetünk abban, hogy bőrünk meghálálja gondoskodásunkat.

Az arclemosó tejek semlegesek, vízzsírkeverékek, amelyek többnyire vízben oldott olajként, azaz olajvíz emulzióként kaphatóak. Az arctejek a vízen kívül természetes növényi olajakat tartalmaznak, például avokádó, búzacsíra, jojoba és mandulaolajat. Ezek megakadályozzák a bőr kiszáradását. Természetes gyógynövénykivonat tartalmuk révén minden bőrtípusra, de különösen a száraz, érzékeny bőrre alkalmasak.

Használatuk során azonban figyelembe kell vennünk, hogy egy kis időre - körülbelül egy percre - van szükség ahhoz, hogy a szer kifejthesse zsíroldó hatását! A drogériákban kapható arclemosó tejek zöme vízben oldható, ezért meleg vízzel, meleg vizes pakolással, mosdókesztyűvel vagy nedves szivaccsal könnyen és tökéletesen lemosható anélkül, hogy zsiradék maradna a bőrünkön.

Az arclemosó gélek természetes és nagy tisztítóhatású anyagokból készülnek. Állaguk alapján "gélszerűek", azaz könnyebben kenhetőek, mint a folyékony szappanok. Az arclemosó gélek vízzel elegyítve lágy habot képeznek, s így alaposan tisztítják a bőrt. Az arclemosó tejekkel ellentétben nem tartalmaznak zsírokat, így könnyebben eltávolítják a bőrünkből származó zsírokat.

Az arclemosó krémek (lotion) lúgmentesek, semleges pHértékűek, lágyan habzó bőrtisztító szerek. A nagy tisztítóhatású anyagokon kívül növényi zsírokból és olajakból álló zsírsavvegyületeket is tartalmaznak. A hozzájuk adott gyógynövénykivonatok révén e krémek nagyon hatékonyak. A bennük található hamamelis, fűzfakéreg és zsurlókivonat, valamint a biokén antibakteriális hatású, így alkalmas a fiatalok zsíros bőrének tisztítására is. Az arclemosó lotiont takarékosan használjuk. Kevéske krémből képezzünk habot a kezünkön, majd ezzel gyengéden tisztítsuk meg bőrünket, végül bő vízzel öblítsük le.

A szappanok alkalikus hatásúak. A reformboltokban kaphatók kizárólag növényi olajakból és zsírokból álló fajták is. Ezekhez értékes illatanyagokat, például rózsa vagy jázminillóolajat, továbbá például kamillából vagy körömvirágból készült hámvédő hatóanyagokat kevernek. Fontos, hogy az arcunk tisztításához ne használjunk szappant - még természetest sem! -, mert az fokozottan károsítja bőrünk savköpenyét!

ARANYSZABÁLYOK

Ha azt akarjuk, hogy miután megfelelően megtisztítottuk bőrünket, valóban hatékonyan ápoljuk, érdemes betartani a következő szabályokat!

  • Egyszerre kétféle hidratálót használjunk. Az egyik könnyű, laza krém legyen, ami azonnal felszívódik bőrünkbe és pótolja a hiányzó nedvességet, a másik nehezebb, zsírosabb, hogy meggátolja bőrünk kiszáradását.
  • Soha ne napoztassuk arcunkat! A szoláriumot is jobb, ha elkerüljük, legalábbis ha fontos számunkra, hogy minél később kezdjünk ráncosodni, és a bőrünk ne foltosodjon.
  • Ha mégis barnák akarunk lenni, használjunk önbarnító krémet (figyeljünk arra, hogy egyenletesen kenjük fel arcunkra), vagy sötétebb árnyalatú alapozót.
  • Felejtsük el azt a tévhitet, hogy az alapozó elzárja a pórusokat! Mindig fedje bőrünket alapozó, mert egyrészt véd a környezeti ártalmakkal szemben, másrészt nem engedi kiszáradni a bőrünket.
  • Bőrünk tisztításakor mindig alulról felfelé dörzsöljük arcunkra az anyagokat. A gravitáció ugyanis lehúzza a bőrünket, ezért valahányszor csak lehet, ujjheggyel igyekezzünk ellensúlyozni ezt.
MIHEZ MIT?

Az arcápolás kis tükre: a bőrtisztítástól függően válasszuk ki, hogy mivel tisztítjuk le a fürdés előtt. Bőrtípus: száraz normál zsíros Arctisztító: arctej gél krém
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| bőr, bőrápolás, szappan, tej, gél, arcápolás
2002-07-25 11:52:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop