A fiatalabb arc a fontos

ATLANTA - A legtöbb nő nem sokat aggódik a kora miatt, egyszerűen csak azt szeretné, ha az arca lenne fiatalabb.

kozmetikai, termékek, alfa-hidroxisav, bőrápolás, bőr, bÅ‘r | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hill, A. E.

Bár a baby boom generáció tagjai gazdagabbak és fittebbek szüleiknél, és az orvosi technika is sokat fejlődött időközben, a fiatalság forrását még nekik sem sikerült felfedezniük. Ez azonban nem akadálya annak, hogy fiatalabbnak nézzenek ki.

Az idő nyomait eltüntető bőrápolási termékek a kozmetikai ipar leggyorsabban fejlődő ágához tartoznak. Az amerikai vásárlók egy Little Falls-i kozmetikai kutatócég, a Kline & Co. szerint 3 milliárd dollárt költöttek 1998-ban arckozmetikumokra. 1997-ben csak a nagyobb áruházakban 1,5 milliárdos bevételt hoztak a bőrápolási termékek.

Összességében a bőrápolási termékek - beleértve a korosodás nyomai elleni, úgynevezett anti-aging készítményeket - piaca évente 6 százalékkal növekedett az elmúlt 5 évben, tudtuk meg Lenka Contrerastól, a Kline project managerétől.

"Mindezt úgy, hogy a kozmetikai ipar egésze legfeljebb 2-3 százalékkal nő évente" - mondta Contreras. "A népesség azonban öregszik és egyre újabb termékek jelennek meg."

Természetesen a nők a legfőbb vásárlók. Mivel a hollywoodi értékek szerint annál szebb valaki, minél fiatalosabb, a ránctalanító krémek, a bőr feszességét növelő és az öregedési foltokat eltüntető készítmények egyre keresettebbek.

"Én mindent megveszek, drágám" - mondja Debbie Webb, akit elkísértünk, amikor kozmetikumokat ment venni a nostrodomi Perimeter Mallba. A Peachtree City-ben élő, 47 éves Debbie saját számításai szerint több mint 1500 dollárt költ arra, hogy a bőre fiatalabbnak tűnjön. És ebbe még nem is számítanak bele a havi tökpakolások, amelyek rengeteg hámtisztító gyümölcssavat tartalmaznak.

"Tudom, hogy ezzel nem lehet visszaforgatni az idő kerekét" - mondja Debbie, - "de ezzel talán kevésbé drasztikusak a változások."

Talán igen, talán nem.

A bőrgyógyászok szerint a mindenütt reklámozott és kapható anti-aging kezelések inkább önáltatások. Azt az érzést keltik, hogy valami jót teszel a bőröddel, de a bőrgyógyászok szerint ettől nem lesz kevesebb a szarkaláb, a ránc, és nem lesz simább a bőr.

Ezek a termékek csak arra jók, hogy eltávolítsák az elhalt bőrrétegeket, amitől az arcbőr tisztább és puhább lesz. Az otthoni kezelések hidratálják is a bőrt, aminek köszönhetően az felfrissül, nem szárad. Vannak olyan termékek is, amelyek a napozástól vagy a klimaxos hormonális változásoktól származó sötét foltokat világosítják ki.

Ezek az eredmények azonban csak átmenetiek. "Tévedés azt hinni, hogy csak fel kell kenni ezeket, és a férj máris azt mondja, ‘drágám, mintha öt évet fiatalodtál volna', erre ne is számítsunk" - fogalmazott David Steinberg, a teanecki Fairleigh Dickinson University kozmetikai kémia professzora.

A bőrgyógyászok szerint csak egyet tehetünk bőrünk fiatalsága érdekében, ha nem napozunk fényvédő krém nélkül.

Az öregségi foltok és a korvonalak megjelenéskor a leghatékonyabb módszer, ha alfa-hidroxisavakat, különösen glikol- és laktánsavakat (?????) tartalmazó kezeléseket használunk.

"Persze még ezek sem az örök ifjúság kiapadhatatlan forrásai" - fogalmazott dr. Daniel Zivony, az Emory University klinikájának bőrgyógyásza. "De mindenképpen ajánlatos azoknak, akik szeretnék frissebbnek érzeni a bőrüket."

Ám nem is olyan könnyű ilyen kozmetikumokat találni. A törvények maximálják a kereskedelmi bőrgyógyászati termékek alfa-hidroxi tartalmát. Az öregedés jeleit valóban csökkentő vagy eltüntető dózisban csak bőrgyógyász írhatja fel ezeket a készítményeket.

"A kívánt hatás eléréséhez 35-75 százalékos glikolsavra van szükség" - tudtuk meg dr. Zivonytól. "Ilyen töménységben azonban a recept nélkül kapható krémek nem tartalmazhatják ezt az anyagot."

Sok termék nem tünteti fel a csomagolásán, hogy pontosan mennyi glikolsav van benne, a bolti eladók pedig szintén nem túl tájékozottak.

Bár sok Mary Kay, Avon és l'Oréal termék tartalmaz alfa-hidroxi-vegyületeket, de sok más vezető kozmetikum nem. Például az Estée Lauder új, Resilience Lift nevű, 15-ös fényvédő faktorú arc- és nyakkrémje nem tartalmaz glikolsavat, sem pedig a Clarins arckrémjei.

"Termékeinkben nincsen alfa-hidroxisav" - jelentette ki a Clinique szóvivője, Shannon Cooney.

A Clinique most jött ki egy új termékkel, amelynek neve Stop Signs. Az anti-aging szérum unciája (28 gramm) 32,50 dollár. A cég szerint simává és feszessé varázsolja a bőrt, de azzal Cooney is egyetért, hogy "a Clinique sem ígéri, hogy visszaforgatja az idő kerekét".

A bőrgyógyászok nagyobb, hatékonyabb dózisban alkalmazzák a glikolsavat és laktánsavat a receptre kapható hidratálókrémekben. Ezek a vegyületek főként a Retin-A-val együtt alkalmazva hatásosak; ezt az A-vitamin származékot gyakran írják fel pattanások ellen. Ezek a bőrgyógyászati krémek segítenek a korral járó bőrfoltok enyhítésében, felfrissítik a bőrt és finoman kitöltik az apró ráncokat. De csodákat ezek a krémek sem tesznek.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a nőknek fel kell adniuk a harcot, és bőrüket elhanyagolva kell megöregedniük. A szakértők is azt ajánlják, hogy ha egy termék használata jólesik, és javítja a bőrünk látványát, akkor bátran használjuk.

"A sminkhez hasonlóan az arcápolás is érzelmi kérdés" - mondta Sam Fine, a híres New York-i sminkmester. "Ha mást nem is, az önbizalmat javíthatja. Az ápolt arc azt árulja el egy nőről, hogy az törődik a bőrével, nem pedig arra vár, hogy negyvenéves legyen, amikor már panaszkodhat a korára."

Barbara Zinn-Moore is így látja. A Macy's kozmetikai igazgatóhelyettese úgy tapasztalja, hogy a ránctalanító krémek egyre nagyobb forgalmat hoznak. A kozmetikai cégek pedig tisztában vannak vele, hogy a nagy generáció megpróbálja a lehetetlent, megállítani az időt, ezért sokféle termékeket kínálnak, hogy legyen miből válogatni.

"Minden nő fiatalnak akar látszani, de nem sokan engedhetik meg maguknak a műtéteket, és sokan nem is akarják" - mondta Zinn-Moore. "Ezért hát kipróbálnak mindent, ami csak megjelenik a piacon. Én csak tudom, hiszen és is kipróbálom őket."

HOGYAN TARTSUK FIATALON A BŐRÜNKET?

Szeretné eltakarni az idő jeleit? A szakértők ezt ajánlják az apró ráncok, a megereszkedő bőr és a szarkalábak ellen:

- Mindig használjunk fényvédő krémet, ha napon vagyunk, függetlenül bőrünk alapszínétől. Viseljünk kalapot és napszemüveget a közvetlen napsugárzás ellen.

- Kezdjünk el korán foglalkozni bőrünk rendszeres karbantartásával.

- Hagyjuk pihenni bőrünket - ne aludjunk sminkben.

- Huszonévesen már hidratáljuk a bőrünket fényvédő faktoros krémmel. Válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő terméket. Zsíros bőrhöz például felesleges olajos krémet használni.

- 40-es éveink elején bőrünk tónusát biztosítsuk alapozóval. Válasszunk hidratáló alapozót.

- A hidratálás nélkülözhetetlen az 50-es éveikben járó nőknek, mert bőrük ekkor kezd el vékonyodni. Készüljünk fel arra, hogy innentől más termékeket kell választanunk, öregedés ellen.

- A hipoallergén termékek jók az érzékeny bőrre. Ha két-három használat után bőrünket még mindig irritálja egy kozmetikum, váltsunk terméket.

- A speciális pakolások, a Retin-A és az alfa-hidroxisavakat tartalmazó termékek, amelyeket bőrgyógyászok írnak fel, hatékonyabbak a boltban kapható kozmetikumoknál.

- Ha lehet, kérjünk mintát minden termékből, mielőtt megvennénk.

- Ha anti-aging terméket veszünk, olyat keressünk, amelyben van glikol- vagy laktánsav. Bár ezek nem tartalmaznak olyan dózisokat, mint a bőrgyógyász által felírt krémek, mégis hatékonyan távolítják el az elhalt, elszarusodott bőrrétegeket.

- Kövessük a használati utasításokat. Ha abban az áll, hogy naponta kétszer, akkor ne használjuk a terméket többször. Nem véletlen, hogy az adott kozmetikum nem használható, mondjuk, napi hat alkalommal.

Megjelent: Cox News Service

| kozmetikai, termékek, alfa-hidroxisav, bőrápolás, bőr
2002-07-31 23:28:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop