Díszes bőrök

A tetoválás idestova 5000 éves múltra tekint vissza. Ugyanilyen régi azonban a törekvés is, hogy megszabaduljunk ezektől a képektől.

tetoválás | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Rózsa, D.

A test díszítésére tűvel festékanyagot juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe. A festékanyag az itt élő falósejtekben, a makrofágokban halmozódik fel, így ezek a sejtek adják a tetoválás színeit. Ez viszonylag végleges megoldás: megszabadulni e képektől már csak a plasztikai sebészet segítségével tudunk. Egy újabb, kifejlesztett eljárás az úgynevezett kozmetikai vagy biotetoválás, melynek lényege, hogy a festékanyagot a bőr felsőbb rétegébe juttatják. A rétegek természetes úton folyamatosan cserélődnek az élet folyamán, s így tetoválásunk két-három év múltán "kikopik".

Azok számára, akik a "véglegesebb" megoldást választották, és később meggondolták magukat, a plasztikai sebészet fejlődése hozott megoldást. Az utóbbi időkig a tetoválások eltávolítására használt bőrabrázió (ledörzsölés) a tetoválás helyén hegeket hagyott hátra. Ma már a lézerek használatával azonban szinte hegek nélkül eltávolítható egy-egy tetoválás.

A lézer speciálisan, különféle színeknek megfelelő hullámhosszú fény kibocsátásával távolítja el a tetoválást. A fényenergia ugyanis tönkreteszi a festékanyag molekuláit, és a roncsolt festékmolekuláktól a szervezet kiválasztórendszere megszabadul. A páciens ebből csupán annyit érez, mintha befőttesgumival csipkednék bőrét. Az amatőr tetoválások eltávolítása három-négy, míg a profi tetoválások hat-nyolc kezelést igényelnek. A kezelés időtartamát az alkalmazott festék típusa határozza meg és az, hogy milyen mélyen juttatták a bőrbe.

Mivel ma a világon több mint százféle festéket használnak, egyeseket illegálisan is, ezért előre nem lehet megjósolni, hogy az eljárás sikeres lesz-e vagy sem. A fekete, kék és piros festékek eltávolítása a legkönnyebb és a legsikeresebb. A narancssárgák és a lilák is általában jól reagálnak a kezelésre. A zöld és sárga színek a legmakacsabbak, itt másfajta kezelések alkalmazására is szükség van a nem kívánt ábrák eltüntetéséhez.

Az eljárás gyakorlatilag kockázatmentes és minimális kellemetlenségekkel jár. A páciensek nagy része még helyi érzéstelenítést sem kér. Alkalmasint pontszerű vérzések előfordulhatnak a kezelés helyén. Antibiotikumok preventív alkalmazásával pedig megakadályozható a terület felülfertőződése. Zuhanyozni már másnap lehet, az érintett bőrterület dörzsölésétől azonban óvakodni kell.

Ne feledjük: akár a "rajzolásra", akár a "radírozásra" szánjuk el magunkat, jól fontoljuk meg döntésünket. Amit élménynek szántunk, könnyen kellemetlenséggé válhat...

Rózsa Daniella

illusztráció: dark art tattoo

| tetoválás
2002-08-02 16:11:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop