A mindennapi higiéniáról

Viszonylag ritkán beszélünk, írunk nagy nyilvánosság előtt a külső nemi szervek mindennapi ápolásáról.

Kisgyermekkorban

A születéstől kezdődően igen fontos az altesti nyílások rendszeres tisztántartása. A csecsemők még nem tudják maguknak szabályozni a széklet- és vizeletürítést, ezért kell gyakran tisztába tennünk őket. Ma már mindenki jól ismeri az eldobható papírpelenkákat, mely a baba bőrét szárazon tartja egy ideig. De akinek nem telik ilyen drága árura, az maradhat a textilpelenkáknál, melyet áztatással, mosással, fertőtlenítéssel, vasalással sokszor felhasználhatunk. Ha nem tesszük a gyereket időben tisztába, akkor a vizelet és a híg széklet felmarja a bőrét. Mossuk le tiszta szappanos vízzel, s ha esetleg mégis gyulladás van (pelenka dermatitis), akkor kamillás lemosás, fertőtlenítő hintőporok, illetve a kezelőorvos által előírt kenőcsök használnak.

A szobatisztaság elérésekor tudatosítani kell gyermekünkkel a vizelés, illetve a székelés utáni helyes törlés és az azt követőszappanos kézmosás szükségességét.

Serdülőkorban

A serdülőkorban először a fokozódó hormonhatásra a hüvelyhám vastagodik meg és termel egyre bővebb hüvelyváladékot. Megtelepednek a Lactobacillusok, melyek tejsavat termelnek, így a hüvely pH-ja savassá válik (7-ről 4,5-re). Emiatt célszerű naponta tiszta pamut-alapanyagú fehérneműt váltani, mert a műszálasokban pang a váladék, nem szellőzik a bőr és a környezet számára is kellemetlen testszag keletkezik. Ha mód van rá, jó naponta 2-3-szor mosakodni, de estelefekvés előtt mindenképpen. Sajnos Magyarországon a közintézményekben, köz-WC-kben még nincsenek mindenütt toalettek(ahol WC, WC-papír, ülőkefedő papír, bidé, kézmosó, szappan, törölköző vagy kézszárító, fésülködőasztal, tükör és tisztaságszokott lenni!). Fontos, hogy például az iskolákban a magunkkal vitt papírral a lehető legtisztábbra töröljük magunkat.

A női gáton három szerv kivezetőcsöve nyílik a külvilágba a szeméremajkak és a farpofák között. A húgycsövön át a steril vizelet, a hüvelyből a savas, levált hámsejtek, illetve az esetleges folyást okozó kórokozók, a végbélből pedig a bélbaktériumok, gombák, esetleg féregpeték távoznak. Ezért a törlést mindig elölről hátra, vagyis a húgycsőnyílástól a végbélnyílás felé végezzük. Ezzel elkerülhető, hogy a bélbaktériumok bekerüljenek a szeméremrésbe, innen pedig a húgycsőbe, húgyhólyagba és a hüvelybe. Csak ezzel az apró figyelmességgel rengeteg fertőzéstől, gyulladástól menthetjük meg magunkat.

A menstruáció megjelenése

A menstruáció megjelenése külön higiéniát követel: ugyanis a leváló méhnyálkahártya 2-6 napig tartó élénk piros vérzést okoz a hüvelyen át távozva. Ez normálisan mindig alvadékmentes, közepes mennyiségű, piros, ha ettől eltérőt észlel, beszélje meg nőgyógyászával. A menstruációs vér felfogására alkalmas a vatta, tampon, különböző betétek. Ki-ki igénye, kényelme, pénztárcája szerint választhat. De intimbetét csak a vérzési időben kell! Tehát vérzésmentes napokon, kismamáknak, nagymamáknak felesleges. Ha mégis úgy érzi, hogy folyása van, akkor az már kóros, mintavételt és kezelést igényel. Normálisan egy bugyi egy napra elegendő felszívó felületet biztosít. A havivérzés idején különösen fontos a vér eltávolítása, mert ez a véres szövettörmelék kiváló táptalaj a baktériumok szaporodásához.

Terhesség alatt

Az áldott állapotban normálisan felesleges a betét. Szülés után viszont igen jó szolgálatot tesz. Akár császármetszéssel, akár hüvelyi úton szült valaki, 1-3 hétig a méhösszehúzódások és szoptatás idején vérezgetni fog. A terhesség alatt a méhlepény a méh falán tapad, szüléskor onnan leválik és helyén egy nagy sebfelszín keletkezik. Amint ez a terület egyre kisebbé válik, úgy csökken a gyermekágyi sebváladék (lochia) színe pirosról fehérré, s mennyisége is egyre kevesebb lesz. A gátmetszés a hüvelybemenet és a végbélnyílás között van, ezért ezt nem lehet lefedni, bekötni. A sebvonalat és a testnyílásokat ekkor különös gonddal, naponta akár6-9-szer is le kell mosni, mert a vizelet csípheti, a vért el kell távolítani, a hashajtás után pedig a székletelkenődést kell megakadályozni. A szülészetek egy részében (például a csornai kórházban) külön fürdőszobában a tusoló, mosdókagyló, WC mellett bidé is található a könnyebb tisztálkodáshoz. A varratszedés után pedig otthon fertőtlenítő lemosás (kálium-permanganát, Neomagnol, kamillafőzet és orbáncfűolaj segíti a gyors, szövődménymentes gyógyulást.

Idősebb korban

Idősebb korban nehézséget okozhat az elhízás, mert nem fér jól a gátjához az illető. Fontos, hogy az összefekvő bőrredőkben ne gyűljön a váladék, mert kipállást, gombásodást, bőrgyulladást okozhat. Mossuk meg, töröljük szárazra és szórjuk be hintőporral. A hormonhiányos állapotban a bőr szárazabbá, viszketőssé válik, ezért puhító krémekkel és célzott kezeléssel enyhíthetünk a fájdalmon. Ha a vizelettartási nehézség miatt elcsöppen a vizelet, mossuk le és kérjünk gyógyszeres kezelést, illetve a hüvelytorna megtanulása elviselhetővé teheti ezen állapotot.

Akinek esetleg aranyere van, mindenképpen gondoskodjon a napi székletürítésről, mert így elkerülheti a fájdalmat, gyulladást és esetleg a műtétet.A napi tisztálkodás tehát minden életszakaszban fontos, hogy, környezetünk számára is kellemes társak lehessünk.

| nőgyógyászat, higiénia, nemi, szervek, menstruáció, havivérzés, tisztálkodás, terhesség, időskor
2002-07-18 13:08:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop