Eltűnő tetoválás

Ha valaki iránt olthatatlan szerelmet érzünk, és ezt tetoválással akarjuk kifejezni, jó, ha még várunk egy kicsit. Egy újfajta tinta nemcsak biztonságosabb, hanem könnyebb is eltávolítani, ha már nem aktuális a bevésett név.

tetoválás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az FDA-nak nincs elfogadott szabványa a tetoválásnál használatos festékek és tinták biztonságára. A leggyakrabban alkalmazott színezőanyagok a szénfekete, egyes fémsók és a nyomdászatban vagy az autók festésénél használt más vegyületek. A nehézfémek és más toxikus vegyszerek bekerülhetnek a nyirokkeringésbe, ezért most olyan festékkel kísérleteznek a tetováláshoz, amelyeket az FDA kozmetikumok, élelmiszerek és egészségügyi eszközök számára már elfogadott.

Ezeket mindeddig azért nem alkalmazták tetováláskor, mert könnyen felszívódnak a szervezetben. A probléma megkerülésére a bostoni kórház kutatója, Roy Anderson olyan eljárást kísérletezett ki, amely 3 mikrométer átmérőjű kapszulákba helyezett festéket alkalmaz. Ez elég kicsi ahhoz, hogy a bőrbe lehessen juttatni, és a bőrsejtek befogadják.

A festéket később egyszerű lézeres kezeléssel el lehet távolítani. A lézer hatására az apró golyócskák ugyanis kinyílnak, és a festék felszívódik.

New Scientist
| tetoválás
2006-05-01 18:15:22
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop