Bőrhidratálás télen

Amikor az élet vizét keressük, sosem gondolunk magára a vízre - pedig ez a legfontosabb szépségelixírünk. Nem csoda, hiszen szervezetünk 70%-át teszi ki, gondoskodik az anyagcsere-folyamataink működéséről, a méreganyagok szervezetünkből való kimosásáról, bőrünk feszességéről…

bőrhidratálás, kiszáradás | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(12):72-73   Celsus Kft. | Dénes, V.
Alacsony szinten

Ha kevés folyadékot veszünk magunkhoz, rögtön észrevenni: bőrünk feszül, viszket, „szárazságfoltok” jelennek meg rajta. Arcunk sápadttá válik. Mindez főleg télen, illetve azt követően jellemző, mivel vízháztartásunk szintje jellemzően ilyenkor a legalacsonyabb, és a szükséges folyadékot legelőször a bőrünktől vonja el szervezetünk.

Ahhoz, hogy egy ilyen állapotot követően újra csúcsformába lendüljünk, sürgősen folyadékpótlásra van szükségünk!

A védőréteg vékonyodik

A kozmetikai ipar igyekszik olyan hidratálókrémeket előállítani, melyek feltöltik vízraktárainkat és a bőrszövet legmélyebb rétegeit is átnedvesítik. Ráadásul megakadályozzák a bevitt víz elvesztését, vagyis aktiválják és erősítik a hidrolipidréteget, a bőr védőbástyáját.

A káros környezeti hatások és a természetes öregedési folyamatok ugyanis egyre vékonyabbá és áteresztőbbé teszik a bőrt - így a víz is gyorsabban párolog el a kötő - szövetekből. A sejtszintű védekezés legfontosabb hatóanyagai: hialuronsav, aloe vera, glicerin, algák, vitaminok és növényi olajok. A felsoroltak kivétel nélkül sajátos folyadék raktározó és - megkötő tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis védik a bőrt a kiszáradástól!

A víz elixír: csodálatosan ápolja a bőrt. Belülről táplálja és feszesíti, így az egészséges és simogatnivaló lesz...

Folyadék a high-tech krémekben

A legújabb krémek nem csak pótolják a folyadékot, hanem az intenzív nedvesítőhatás mellett arról is gondoskodnak, hogy a hidratálás hosszan tartó legyen. A bőrnek szánt „bioásványvizekben” mikrogolyócskákba zárva jut a folyadék a kötőszövetbe, és folyamatosan olvad fel, hogy akár 12 órán át is biztosítsa a hidratálást.

A kozmetika egyik új irányzata stresszoldó hatású hidratálókrémeket használ. Így, míg a nedvesítőanyagok regenerálják a bőrt, a többi összetevő megnyugtatja az idegrendszert.

A gyógyászati kutatások eredményeinek köszönhetően kötőszövet-erősítő és -újjáépítő termékek is megjelentek már a piacon. Ezek olyan bio-építőanyagokat tartalmaznak, melyek a szövetrepedéseket „begittelik”, a szerkezeti sérüléseket kiegyenlítik. Így teszik a bőrt újra alkalmassá a folyadékraktározásra, miközben kisimítják a felszínét.

A „városi krémek” intenzíven ápoló, káros anyagokat lebontó hatóanyagokat tartalmaznak. A detoxiláz enzim - amelyet búzamagból vonnak ki - salaktalanít, így könnyíti meg a túlterhelt bőr dolgát, hogy az megbirkózhasson a méreganyagokkal.

A vitálvíz - aminek titka, hogy optimálisan, egyenletesen oszlik el a sejtekben - a fiatalság forrása! Ez a bőrazonos nedvesítőanyag krémekbe csomagolva újrastrukturálja a bőrt.

Jó tudni! A legújabb hidratálókrémek természetesen bőrtípusnak megfelelően több változatban kaphatók.
„Lezsírozva” - Kiszáradás kizárva!

Az üde kinézet érdekében tartsunk mindig magunknál termálvizes permetet! Ez segít megnyugtatni a kipirult bőrt, és kisimítja az apróbb ráncokat.

Ne feledjük! A túl sok víz kiszáríthatja a bőrt, a túl gyakori vagy túl hosszúra nyúló fürdőzések pedig érdessé teszik a felszínét, mert annak NMF-szabályozása - természetes nedvesítőfaktor - kizökken a rendes kerékvágásból. Akinek tehát problémái vannak, inkább gyengéden ápoló lemosókkal tisztítsa bőrét!

Az ápolási trend is efelé halad: az arc- és testtejek, -krémek már tisztítás közben is intenzíven visszanedvesítik a kötőszövetet. Az érzékeny bőrre készült arctisztító családok a kiszáradástól is védenek. Jó választás, ha tengeri hatóanyagokkal, aminosavakkal, fehérjékkel dúsított, természetes pH-jú szereket vásárolunk, amelyek egyensúlyban tartják a védőréteg savasságát és emellett ruganyossá teszik bőrünket.

Jó tudni! Az, hogy egy krém visszazsírosító hatású, nem jelenti azt, hogy tényleg zsíros: a könnyű tejeknek is lehet ilyen tulajdonsága.

Extra friss szállítmány

A kínálatban sok minden szerepel: könnyű tejek az olajos bőrnek, gazdagon ápoló zsíros készítmények a szárazabbnak. Mivel bőrünk télen is hálás minden ápolásért, érdemes hidratálómaszkokkal erősíteni védőrétegeit, vagy ampullás kúrákkal feltölteni azokat.

Make-up top

… azaz csúcssminkek, amelyek nem csak színt varázsolnak az arcunkra, hanem termálplankton-kivonattal, tengeri kollagénnel, aminosavakkal, termálvízzel vagy éppen tiszta gleccservízzel hidratálják is a bőrünket. Az alapozás alatt így továbbra is hosszan friss marad, sőt néhány púdernek köszönhetően megnő nedvességtermelő képessége.

Hasznos! Az alapozás felett is lehetünk frissek: fixálóspraykkel vagy selymes smink-fölé krémmel. Ma már a csillogó krémek és a rúzsok is hidratálnak.

Vízraktárak? Feltöltve!

Úgy tűnik, mindent végigvettünk - ami a külső ápolást illeti. Ám a hidratálás ezzel még nem teljes: belülről is töltsük fel magunkat! Minél jobban teli vannak vízraktáraink, annál kisebb az esélyük a ráncoknak. Naponta 2,5 liter vizet veszítünk légzéssel, izzadással és párologtatással. Ugyanennyit kell pótolni is!

Vízháztartásunk egyensúlya érdekében fogyasszunk nátriummentes ásványvizet! Frissít, regenerál, és nem tartalmaz kalóriát. Ha ezt sem éreznénk elégnek, kapjunk be egy-egy tengeri olajokat és algákat tartalmazó kapszulát, amely folyamatosan hidratál - belülről.

Érdemes használni!

A body-splash-ek szórófejes hidratálók, amelyek leheletnyi vastag vízhálót borítanak a bőrre. Dúsíthatják őket teamagolajjal, rizsolajjal, cseresznyevirággal - hogy egyben szépítsenek és feszesítsenek is.

Dénes Vanda
| bőrhidratálás, kiszáradás
2006-11-26 08:27:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop