Bőrünk tavasza

A tavaszi napéjegyenlőség az újrakezdés ideje, mely jelzi, hogy ideje rendbe szedni lelkünket-testünket, hogy megtisztulva fogadjuk a beköszöntő új időszakot...

bőrápolás, arctisztítás | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):73-73   Celsus Kft. | Nádas, L.

Nem csak a lelkünk, hanem testünk, bőrünk is megérzi a tavaszt, ezért időszerű a „nagytakarítása”, azaz az alapos arctisztítás és a vitaminpótlás. Az egészséges bőr titka egyébként elsősorban nem a csodát ígérő kencékben rejlik, hanem önmagunkban. Ismernünk kell bőrtípusunkat, és ennek megfelelően kell megválasztanunk a bőrápolás eljárásait s az ahhoz használatos készítményeket.

Radírozzuk le a telet!

Az elhalt vagy megvastagodott szarurétegtől bőrradír segítségével szabadulhatunk meg legegyszerűbben. Bőrtípusának megfelelően mindenki megtalálhatja a maga számára optimális terméket. Figyeljünk arra, hogy az érzékeny helyeken, például a szem körül ne használjunk bőrradírt, ha pedig arcunkon már megjelentek a hajszálértágulatok, akkor válasszunk enyhe hatású készítményt!

Fontos! A radírozásból bőrünk többi részét se hagyjuk ki! A test radírozását mindig nedves bőrön végezzük, azaz fürdés, zuhanyozás közben!

Miután megszabadultunk az elhalt hámsejtektől, bőrünk vérellátása javul, ezért simább, selymesebb lesz!

Tisztítsuk meg jól!

Az alapos radírozás után következhet az arctisztítás!

Az arclemosók többsége azonos elv alapján működik: valamilyen zsíros vagy olajos anyagot, illetve a szennyeződéseket leoldó adalékokat tartalmaznak, mégpedig eltérő arányban. Száraz bőrre a zsírdús, illetve hidratálóanyagokban gazdag arctisztító krém, arclemosó használható, míg a zsírosra az átlátszó, antibakteriális lemosók, érzékeny bőrre pedig az illatosítatlan, hipoallergén készítmények ajánlottak.

Ápoljuk is!

Arctisztításkor a bőrfelszínről eltávolítjuk a szennyeződéseket, ám eközben sajnos a bőr saját zsírrétegét is. Ezért, miután arcunkat kellően megtisztítottuk, bőrünknek szüksége van egy kis ápolásra, táplálásra, melyhez szintén mindenki megtalálhatja a maga számára legjobban megfelelő arcpakolást.

Bőrradír házilag

Házilag is készíthetünk bőrradírt, ami kímélő, ámde tápláló! Egy evőkanálnyi langyos tejbe dobjunk egy darabka élesztőt, keverjük krémmé, vigyük fel az arcunkra, hagyjuk megszáradni, majd langyos vizes vattapamaccsal gyengéden mossuk le az arcunkról!

Tápláljuk belülről!

Ahhoz, hogy hibátlan, egészséges arcbőrünk legyen, a mindennapi arcápolás lényeges, de önmagában nem elegendő. Bőrünket belülről is kell táplálnunk!

A bőrápoló szerek sztárvitaminjai az A-vitamin, a béta-karotin, a C- és az E-vitamin.

A bőrfelszínen helyileg alkalmazott A-vitamin, illetve A-vitamin-hatású vegyületek csökkentik a bőr öregedési tüneteit, mint amilyen a ráncosodás, a barna foltok, a szárazság, beleértve a napfény okozta idő előtti öregedést is.

Tudta? Az A-vitamin-készítmények nagy része receptköteles!

Az E-vitamin egyes adatok szerint növeli a bőr nedvességtartalmát, lágyságát és simaságát, valamint fényvédő hatása is van.

A bőrben az ultaibolya sugárzás hatására keletkezett szabad gyökök károsítják annak szerkezetét. Részben ennek az eredménye a bőr öregedése és a bőrrák keletkezése is. Az E-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a szervezetben keletkezett szabad gyökök elleni védelemben.

A belsőleg alkalmazott béta-karotin egyes szakértők szerint csökkenti a leégés kockázatát, és enyhíti a napfény immunműködésre gyakorolt gátló hatását.

A C-vitamin a bőrápoló termékekben gyakran előfordul. Antioxidáns hatású, és szerepe van a kollagénképzésben, illetve a sebgyógyulásban. Helyileg, a bőrfelszínen alkalmazva egyes vizsgálatokban csökkentette a ráncosodást és a napégés súlyosságát.

Nádas Linda

| bőrápolás, arctisztítás
2007-05-29 15:02:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop