A bőr típusai, kozmetikai tanácsok és a kozmetikumok mellékhatásai

A test ápolására ősidők óta különböző anyagokat alkalmaznak. A legmegbízhatóbbak a növényi és állati zsírokból (lúgokból) készített szappanok. A kémia fejlődése és a higiénés igények növekedése a korszerű kozmetikai szerek tömeges gyártását eredményezte.

| InforMed Hírek20   InforMed | Marczell, I.

Kép: Ascot Cosmetics

Régen az uralkodók és gazdagok kiváltsága volt a szépítkezés, manapság a kozmetikai ipar termékei mindenki számára elérhetők. Nemcsak a nők igénye az ápolt, szép megjelenés, közösségi követelmény a férfiak gondozott külseje is.

Az arcbőr típusai

Normális bőr: bársonyos tapintású, sima, tompa fényű. Egyszerű az ápolása. Esti hideg vizes, szappanos lemosás és a reggeli hideg vizes, frissítő arcöblítés elegendő.

Zsíros bőr a pubertáskorban, a nemi mirigyek fokozott működése következtében - a túl sok faggyútermelés hatására - alakul ki. Elhanyagolt állapotban mitesszerek és pattanások tarkítják. A naponkénti reggeli és esti meleg vizes bórax- vagy kéntartalmú szappanos mosdás oldja a faggyú-, verejték- és más szennyező anyagokat. A napfény (a kvarcolás), a faggyúmirigyek működését csökkentve szárítja az arcbőrt.

Száraz bőr. könnyen hámló, száraz tapintású, feszülő, érzékeny",vízszegény bőr", sérülékeny, korán ráncosodó. Gyakran idősebb korban alakul ki. Ápolására langyos, lágy víz, túlzsírozott szappan használata alkalmas. Ajánlatos naptól és széltől zsíros krém alkalmazásával óvni.

Kevert jellegű bőr: az arc közepén, a homlokon, az orrszárnyakon és az állon zsíros, az arc többi területén inkább száraz. Kezelése fokozott figyelmet igényel, de jó szolgálatot tesz az esti langyos vagy meleg vizes, szappanos lemosás után a víztartalmú (hidratáló) krém.

Általános kozmetikai szabályok

Csak már bevált kozmetikai készítményt használjunk. Új kozmetikumot csak óvatosan alkalmazzunk, használat előtt próbáljuk ki egy kis bőrfelületen. A túl erős illatok kellemetlenek lehetnek környezetünk számára.

A kozmetikai készítmények romlandók és az elbomlott zsírsavak gyulladást okozhatnak. Ezért e szerekből mindig felhasználási igényeinknek megfelelő mennyiséget vásároljunk.

Tavaszi napfürdőkkel, szoktatással védekezzünk a nyári égető napsugarak ellen. Amilyen egészséges az ésszerű napfürdő, olyan káros lehet a túlzott napozás. Gyulladt bőr nem tűri a napfényt! Leégés után igen óvatosan kell a napozást újrakezdeni.

Helyes, ha a kvarcfény- (szolárium-) kezelést hozzáértő személy irányítja, mert hatását a lámpa erején és az időtartamon kívül a lámpa távolsága és az egyéni érzékenység is befolyásolja.

Ha szeles időben nedves hajjal vagy izzadtan a szabadban tartózkodunk, az könnyen hajhullást eredményez. A szoros vagy átázott cipő az izzadékony láb fagyását okozhatja.

Életkorok kozmetikája

Már gyermekkorban fontos megtanítani a tisztaságot, a rendszeretetet, a csinosság igényét és a jó testtartást. A hideg és meleg zuhany váltogatása is kedvezően befolyásolják a pattanásos bőrt. Emésztésünket tartsuk rendben. Sok gyümölcsöt, főzeléket tartalmazó diétát tartsunk. Napozzunk, fürödjünk, levegőzzünk minél többet. Makacs esetben forduljunk orvoshoz.

A szőrszálak bármely időleges eltávolítása (borotválás, kitépkedés vagy más szőreltávolító módszer) különösen fiatal korban csak erősíti és rohamos fejlődésnek indítja a pihéket.

A borotválkozáshoz ajánlott készítmények közül érzékeny bőrűek kerüljék a mentolos összetételű szappant, habot vagy krémet. Az arcvizek sok hasznos növényi alkotórészt tartalmazhatnak. Fényérzékeny bőrre nem ajánlott illatosított arcvíz.

A visszértágulatok többnyire alkati hajlam következtében jönnek létre. Kifejlődésüket elősegíti az álló foglalkozás, szoros harisnyatartó viselése is. A terhesség ideje alatt a vérkeringés fokozott megterhelése következtében gyakran fejlődnek ki visszértágulatok. Kerülendő a szoros harisnyatartó, az álldogálás, fekvéskor a lábfej megemelendő, gumipólya vagy gumiharisnya használata ajánlatos.

Az egészséges életmód, a szépségápolás a fiatalság megőrzésének legbiztosabb módja. Szabály az idősebbek számára: senki ne akarjon sok évtizeddel fiatalabbnak látszani a saját koránál és főként ne viselkedjék úgy. Egy ápolt frizura tíz-húsz évvel megfiatalíthat.

Amennyit javít az erőltetett fogyasztókúra az alakon, legalább annyit ront az arcvonásokon, különösen idősebb korban, amikor a bőr alatti zsiradékréteg minden tizedmilliméterére szükség van.

A pattanásos bőrt nem szabad zsírozni - semmiképpen ne használjunk zsíros vagy olajos kozmetikumokat. Pattanásokat, mitesszereket magunk ne nyomkodjunk, mert elfertőződnek, s a maradandó hegesedés veszélye is nagyobb.

A tisztálkodás alapszabályai

Lehetőség szerint naponta, de hetente legalább kétszer fürödjünk meg. Alapvető szabály, hogy naponta egyszer vízzel, szappannal az egész testet végig kell mosni. A mosdóvíz hőmérséklete langyos, legfeljebb 34 °C-os legyen. A teljes fürdőhöz vagy zuhanyozáshoz lehetőleg ne lúgos, túl zsíros szappant használjunk. Nagyon fontos, hogy a mosdószereket (mosdókesztyűt, szivacsot, kefét) teljesen tisztán tartsuk, sőt hetenként egyszer főzzük is ki, nehogy fertőző csírák telepedjenek meg rajtuk.

Fürdéshez az erős illatú szappanok helyett a lanolinos babaszappant ajánljuk. A gyümölcsillóolaj tartalmú készítményeket csak egészséges bőrűek használják. A frissítő vagy habfürdők közül a (kellemes) fenyőillatú a legveszélytelenebb. Általános szabályként elfogadhatjuk, hogy az illatszer csak addig kellemes és üdítő, amíg nem használunk belőle túl sokat.

A mindennapos arctisztítást lehetőleg este, lefekvés előtt végezzük, hogy éjszaka a megtisztított arcbőr szabadon lélegezzék és pótolhassa a tisztálkodással eltávolított, de a bőr védelme szempontjából fontos sav- és zsírköpenyét.

Nagyon fontos a lefekvés előtti fogmosás. Éjjel a nem mozduló, zárt szájban a fogak közé szorult ételmaradékok inkább bomlanak, és jobban rontják a fogakat, mint nappal.

Hajtípusok, hajmosás

Zsíros haj. A felnőtt emberek 30 százalékánál található. Mosás után néhány nappal ismét bezsírosodik, mintha beolajozták volna, s matt fényű a rátapadt porszemcsék, kórokozók, egyéb idegen anyagok miatt. Az ápolatlan, zsíros haj alatt a fejbőr gyakran viszket, gyulladásos lehet. Mindezt - a tisztálkodás elhanyagolásán kívül - alkati tényezők is okozhatják (amelyek egyben hajhulláshoz vagy idő előtti kopaszodáshoz vezethetnek).

Ilyenek:

  • a hormonális szabályozás hibája (például pajzsmirigybetegség), - az akaratunktól független idegrendszer fokozott működése (állandó, tartós szorongás),
  • a faggyúmirigyek fokozott működése, amelyhez jellegzetes szag társulhat,
  • a táplálékok felszívódási zavara,
  • gyakori a fogamzásgátló tablettát szedő nők zsíros haja.

Ha zsíros a hajunk, gyakran mossuk meg (szappannal, lehetőség szerint samponnal, mert ezt könnyebb leöblíteni és jobb habot képez), ha gyakori beszennyeződésnek vagyunk kitéve, akár mindennap mossunk hajat. Ügyeljünk azonban rá, hogy ha nemcsak a hajunk, hanem a fejbőrben lévő faggyúmirigyek túlzott működése miatt a fejbőrünk is zsíros, és ha túl gyakran mossuk, ezzel nemcsak a zsírt, illetve a fejbőrre és a hajszálakra tapadt korpát távolítjuk el, hanem a faggyúmirigyeket is fokozottabb termelésre serkentjük. Ilyenkor jó hatású lehet a hajmosás utáni, szárító hatású szeszes bedörzsölés.

Hajmosáskor mindenekelőtt a víz hőmérsékletére ügyeljünk. A hajunkhoz tapadt zsír 37 °C körül olvadékonnyá válik, könnyen eltávolítható. Sem a túlzottan hideg, sem a testhőmérséklet feletti víz nem alkalmas a haj mosására.

Nem ajánlatos mosdótálban hajat mosni. A folyó víz nemcsak a szennyeződés, de a felesleges mosószer eltávolítására is alkalmasabb.

Megfelelően fűtött helyiségben, kellő hőmérsékletre beállított, folyó meleg vízzel nedvesítsük meg hajunkat. A nedves hajra - tenyerünkből - juttassunk vízzel hígított sampont. Ujjbeggyel gondosan végigpásztázva, masszírozva fejbőrünket, képezzünk bő habot - ez, óriási felületénél fogva leoldja és magával viszi a szennyeződéseket. Az első habot leöblítve a fent leírt módon ismételjük meg a műveletet (masszírozást, habképzést), egy-két percig tartsuk rajta, majd bő vízzel, erősebb vízsugarú tussal, a fejbőrt masszírozva, alaposan öblítsük le: a hajon maradt sampon korpásodást okozhat.

Szárításkor ne dörzsöljük durván a törülközővel; nyomogatva, kíméletesen itassuk fel a nedvességet, utána fésüljük, majd enyhe meleg levegővel szárítsuk. A hajszárítás különösen hideg időben fontos; ha nincs rá mód, gondosan fedjük be a hajat.

Zsíros hajra általában kénes sampont, illetve szappant ajánlunk. Gyógysampon használata esetén a hatóanyag hatásossága érdekében a második alkalommal képződő habot 10-15 percig is fejbőrünkön hagyhatjuk, és csak utána öblítsük le.

Száraz haj.

Fényét vesztett, repedezett, törékeny. Általában egyenes szálú, igen nehezen fésülhető. A száraz haj dúsabb, erősebb, kevésbé hullik, mosására is ritkábban van szükség. Mivel a száraz haj könnyen törik, nedvességlekötő anyagokat tartalmazó samponokkal ajánlatos mosni. A száraz fejbőr igen érzékeny, hajlamos a korpásodásra, gyakran erősen viszket, gyakori a szőrtüsző gyulladása.

Mindennap alaposan keféljük át, gondosan fésüljük meg a hajunkat. A hajat nem szabad az egyéni növekedésével ellentétes formába kényszeríteni. Lehetőleg valódi sörtéből készült, ritkásabb kefét használjunk, amely nem sérti a fejbőrt és a hajat. A fésűk kiválasztásánál is ez a szempont vezéreljen bennünket. Ügyeljünk rá, hogy kefénk, fésűnk mindig tiszta legyen. A frissen mosott, tiszta hajra gyakran rákerül a régi, piszkos fejfedő. Soha ne mulasszuk el - legyen rá mindig időnk - sapkánkat, kalapunkat szappanos, nedves ruhával kitisztítani, rendbe hozni.

Széles választékban állnak rendelkezésünkre különböző hajkondicionálók, hajvizek, hajszeszek. A kondicionálók - amelyek rendszerint olaj, emulziók és viasz keverékéből állnak - segíthetnek, ha a haj felső rétege megrongálódott (például dauerolástól vagy szőkítéstől); a hajszálakat vékony réteggel bevonva, mosás után megkönnyítik a haj kifésülését. Hatásuk azonban - mint a hajápoló szereké általában - csak a következő mosásig tart.

Körmünk rövidsége bőrünk egészsége!

A körömápolásnál a szokásosnál óvatosabbnak kell lennünk, mert a körömágy minden sérülését a kinövő lemez sínyli meg, és hónapokig látszik rajta a nyoma. A sarkokat nem szabad mélyen kivágni, mert így eltorzulhat a körömlemez alakja, de könnyen meg is sérthetjük vele az oldalsó körömágyat.

| bőrtipusok, kozmetika
2023-02-15 16:29:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop