Hirdetés

A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.

cellulitisz, narancsbőr |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.


Lesifotósok kedvenc témája az eldugott strandon heverésző sztárok bikinis fotója. Pedig a narancsbőrös filmcsillagok nem híztak el, és lelkesen járnak az edzőterembe is.

Az igazság: minden nőnél megjelenik előbb-utóbb a cellulitisz.

Jelei

A cellulitisz kizárólag kozmetikai probléma, nem betegség. Néha a narancsbőr csak akkor látható, ha a bőrt összenyomják, máskor igen feltűnő. A leggyakoribb a combon és a fenéken, de előfordul a hason vagy a felkaron is.

Okai

A cellulitiszt a kollagén rostok mellett elhelyezkedő zsírlerakódás okozza. Ha a rostok megfeszülnek, a zsíros rész megnő és kitüremkedik. Nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál. Tévhit az, hogy a sovány nőknek nem lehet narancsbőrük.

Rizikófaktorok, amelyek ellen nincs mit tenni

Ha narancsbőrről van szó, a genetika meghatározza a sorsunkat, ha anyánknak volt narancsbőre, valószínűleg nekünk is lesz. A fehér nők hajlamosabbak rá, mint az ázsiaiak.

További rizikófaktorok még a várandósság alatti hormonális változások és a korosodás.

Rizikófaktorok, amelyeken változtatni lehet

Bizonyos életmódbeli változtatásokkal, ha teljes mértékben megelőzni nem is tudjuk, tehetünk a narancsbőr ellen.

Az állapotot rontja a jojó diéta, a sok szénhidrátot tartalmazó étrend, a testzsír növekedése, a mozgásszegény életmód és a vízvisszatartás vagy a kiszáradás.

Tévhit: lebarnulással elrejthető a narancsbőr

A lesült bőrön talán kevésbé nyilvánvaló, de ha a barna szín lekopik, a cellulitisz még rosszabbul nézhet ki, mert az UV-sugarak roncsolják a bőrt, vékonyabb és kevésbé rugalmas lesz.

Megoldás: fogyás

Ha a cellulitiszt zsírlerakódások okozzák, logikus, hogy a fogyás jó megoldás. Mégsem működik azonban mindenkinél.

Helyi kezelések

Vegyes eredményeket hoztak vizsgálatoknál a különféle helyileg alkalmazott kezelések, a retinol kenőcs, a metilxantin krém, és a gyógynövénykivonatot tartalmazó krémek.

Masszázs

Az ún. lipomasszázs berendezések egyszerre masszíroznak, és szívó hatást fejtenek ki, némi javulás tapasztalható, de a kezelés végeztével a narancsbőr általában visszatér.

Lézeres eszközök

A lézeres eszközök a kötőszövetre hatnak, azt kollagén termelésre serkentik. A kombinált eszközök vegyesen alkalmaznak masszázst, szívást, rádiófrekvenciát. Kisebb vizsgálatsorozatoknál átmeneti javulást tapasztaltak.

Zsírleszívás

Még több bőrproblémát okozhat, mert a zsírsejtek a bőrfelszínhez közel helyezkednek el. A lézerrel kombinált technika leggyakoribb mellékhatásai a hegesedés és az égés.

Mezoterápia

A vitatott eljárás során zsíroldó anyagokat, elsősorban foszfatidilkolint fecskendeznek a bőr alá. Duzzadás, kiütés vagy fertőzés lehetnek az esetleges mellékhatások.

Test-tekercselés

Jó közérzetet biztosít, ha valakit aromás „karcsúsító” anyagokkal tekercselnek körbe. Az eljárás ideiglenesen feszessé teheti a bőrt, de nincs tudományos bizonyíték arra, hogy tartós hatása lenne a narancsbőr ellen.

A legfontosabb: az egészséges életmód

A helyes étrend és a mozgás még nem szünteti meg a narancsbőrt, de javíthat a bőr állapotán és az izomtónuson.

Az aerobik gyakorlatok és az erőedzés kombinációja, a kocogás és a séta izomépítő és zsírégető hatású. Segíthet, ha nem száradunk ki és kerüljük a szénhidrátokban gazdag ételeket.

cellulitisz, narancsbőr

2021-03-02 11:52:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop