A ráncokról

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit segíti megszabadítani ráncaitól.

ránc | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Vannak készítmények, amelyek semmit sem használnak, vagy csak alig látható változásokat hoznak, másokkal valamivel jobb eredményeket lehet elérni.

A bőr testszerte öregszik, de a napsugárzásnak kitett helyeken gyorsabb ez a folyamat. A nap által létrejött változások a bőr szárazsága, megereszkedése, a májfoltok kialakulása és a ráncok megjelenése.

A ráncokat két csoportba sorolhatjuk, a finom felületi ráncokra és a mély barázdákra. A kezelés természetesen sokkal hatékonyabb az apró ráncok esetében. A mélyebb barázdák eltüntetéséhez, vagy legalábbis enyhítéséhez már agresszívabb technikák szükségesek, ilyen például a plasztikai műtét is.

A ráncok kialakulását elősegítő tényezők:
– a dohányzás
– a világos arcbőr
– örökletes tulajdonságok
– a frizura
– a ruházat
– foglalkozási és pihenési szokások.

Ezeknek a tényezőknek egy részére nem vagyunk befolyással, van azonban két alapvető megelőző intézkedés, amelyet mindenki megtehet: kerülni a napsugárzást, és abbahagyni a dohányzást.

A különféle kezelési módokhoz tartoznak az orvosi kezelések (A-vitaminsav (tretinoin), alfa-hidroxisavak, antioxidánsok és a közönséges hidratálók), valamint a kozmetikai eljárások. Ezek a következők lehetnek:
– Glikolsavas hámlasztás (peeling)
– mélyhámlasztás
– mikrodermabrázió (bőrradír)
– dermabrázió
– lézeres felületkezelés
– frakciós lézerkezelés
– a kollagénszintézis elősegítése lézerrel
– hő- és rádiófrekvenciás kezelés
– plasztikai sebészet
– botox-injekció
– bőr-feltöltés.

Ha valaki kozmetikai eljárással szeretné megfiatalítani a bőrét, mindenképpen forduljon orvoshoz. A betegeket fel kell világosítani a kiválasztott eljárás előnyeiről és lehetséges kockázatairól.

Medicine Net
| ránc
2019-04-27 18:53:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop