A szép női arc matematikája

A szépség nem csak a néző szemében jelenik meg, hanem a vizsgált személy szemeinek és szájának viszonyától is függ. Szemeink közötti távolság, illetve a szemek és az ajak távolsága döntően meghatározzák, hogy mennyire tartanak minket vonzónak, állítják amerikai kutatók.

szépség, arányok, arc, aranymetszés | InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.
 }A tudósok az ideális arc-elrendezés vizsgálata során sikeresen meghatározták a szemek, az ajkak és az arc széle optimális elhelyezkedését. Négy vizsgálatot folytattak, ami során önkénteseket kértek arra, hogy nyilatkozzanak olyan arcok szépségéről, amelyek ugyanolyan vonásokkal rendelkeznek, de más a szemek és az ajkak elhelyezkedése.

Kiderült, hogy a szépséget alapvetően két arányszám határozza meg: függőleges irányban vizsgálva azok az arcok bizonyultak a legszebbnek, amelyeknél a szemek vonala és az ajkak közötti távolság a teljes arc-hossznak körülbelül a 36 %-a volt. Vízszintesen a legfontosabb szám a szemek távolságának és az arc szélességének az aránya volt, ez körülbelül 46 %-nál bizonyult optimálisnak.

Érdekes adat, hogy ezek az arányok éppen az „átlagos” arcnak felelnek meg.

A kutatók szerint évek óta történnek próbálkozások arra, hogy megtalálják a szépség legfontosabb arányszámait. Az ókori görögök például az aranymetszésben hittek, és ezt használták az építészetben és a képzőművészetben is. Egyesek szerint Leonardo Da Vinci is az aranymetszés szabályai szerint festette a Mona Lisát.Eddig még semmilyen bizonyíték nem született arra, hogy az aranymetszés bármilyen szempontból különleges lenne. Most pedig kiderült, hogy valóban nem is különleges, a szem és száj kontúrjának ideális távolságát más számok határozzák meg.

Régóta tudjuk, hogy bizonyos vonások - például a nagy szemek, vagy a telt ajkak - nagyban befolyásolják az arc szépségét. Ezek az adatok ezt most egyértelműen be is bizonyították, de megmagyarázzák azt is, hogy egy új frizura miért áll jól vagy rosszul - a hajunk ugyanis jelentősen tudja befolyásolni ezeket az arányokat.

A kutatók szerint az arcok szépségének megítélése egy kognitív átlagolás eredménye. Az „átlagosság” talán az egészség egyik alappillére, és biológiai és evolúciós okokból találjuk szépnek az átlagos arcokat.


| szépség, arányok, arc, aranymetszés
2019-11-14 21:42:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop