A szolárium kockázatos

Jelentősen megnő a bőrrák kockázata azoknál, akik szoláriumban akarnak lebarnulni, állítják a szakértők. Egy 4000 ember bevonásával készült vizsgálat szerint azoknál, akik 35 éves koruk előtt kezdenek szoláriumozni, 75 százalékkal nő a bőrrák kialakulásának rizikója.

szolárium, bőrrák | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A felmérés során az is kiderült, hogy a szoláriumozók 82 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, valamint, hogy három nő illetve négy férfi közül egy jár szoláriumba, ha barnulni akar.

A brit rákkutató alapítvány megkezdte szokásos nyári kampányát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az UV-sugarak miatt a szoláriumban való lebarnulás ugyanolyan veszélyes lehet, mintha valaki a napon ég le, ugyanis él az a tévhit, hogy a mesterséges napozás nem veszélyes. A déli napsugárzás 15-szörösét is elérheti a szolárium UV-sugárzása.

Az UV-sugarak roncsolják a bőrsejtek DNS-ét, ez pedig nemcsak gyorsítja a bőr öregedési folyamatát, hanem növeli a bőrrák kockázatát is.

A rosszindulatú bőrdaganat (melanoma malignum) napjainkban a 15-34 éves fiatalok leggyakoribb rákfajtája. Nagy-Britanniában évente közel 9 ezer esetet diagnosztizálnak, és több mint 1800-an halnak meg a betegség következtében.

Mit tegyünk a bőrrák elkerülésének érdekében?

– Déli 11 és délután 3 óra között maradjunk az árnyékban
– Soha ne égjünk le
– Tűző napon viseljünk pólót, kalapot és napszemüveget
– 15+ faktorszámú napvédőt használjunk
– Ha anyajegyünk megváltozik, vagy kinövést észlelünk a bőrünkön, azonnal forduljunk orvoshoz

Az UV-sugárzás káros hatását nem lehet azonnal észrevenni, de a szolárium használata minden alkalommal árt a bőrnek, és a hatások összeadódva növelik a bőrrák kockázatát.

BBC News
| szolárium, bőrrák
2008-04-09 15:20:32
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop