A természetes hajszín

Hajszínünk változása alapvetően megváltoztathatja megjelenésünket. A hajszálakat - a szőrszálakhoz hasonlóan - a szőrtüszők termelik. A szőrtüsző alsó végében található a hajhagyma. Ennek hámsejtjei szaporodásuk és elszarusodásuk révén képezik a hajszálat. A hajszál 3 rétegből áll; belül lágyabb velőállomány, kívül szilárdabb kéregállomány alkotja, amit tetőcserépszerűen illeszkedő, elszarusodott hámsejtek borítanak. Ez a 3. réteg az úgynevezett kutikula.

Bőrünk színét a felhámban elhelyezkedő speciális sejtek, a melanociták biztosítják. A hajhagymában, a hámsejtek között szintén találhatók melanociták, melyek barna festéket (melanint) termelnek. A festék szemcsék formájában kerül a hajszál vetőállományába. A szemcsék mennyisége, nagysága, elhelyezkedése határozza meg a haj színét. Az őszülés a szervezet öregedésének természetes velejárója. Általában örökletes tényezők határozzák meg kezdetének időpontját. Így előfordulhat, hogy egy családon belül már nagyon korán, akár 20-30 éves kor körül jelentkezik.

Az őszülés úgy alakul ki, hogy a melanociták elhasználódnak, és többé már nem képesek festéktermelésre. Természetesen a velőállomány sem tartalmaz a továbbiakban festékszemcséket. Tapasztalhatjuk, hogy ez a folyamat nem egyszerre érinti a hajszálakat. Így általában az eredeti szín mellett fokozatosan egyre több ősz szál jelenik meg.

Ennek alapján nem magyarázható a stresszhatással összefüggésbe hozott hirtelen (néhány óra alatt lezajló) őszülés. Ez inkább csak romantikus regényekben olvasható, vagy "szájhagyomány útján" terjedő jelenség. Ritkán előfordul, hogy már gyermekkortól vagy fiatal felnőttkortól meghatározott helyen ősz tincs alakul ki. Ez a bőrön (elsősorban a kézhátakon, az arcon, a nyakon) néha látható fehér foltokhoz hasonló elváltozás. Ilyen esetekben a szőrtüszők, illetve a bőr felhámjának melanocitái a szervezet kóros védekező reakciójának következtében eleinte átmenetileg, majd véglegesen elveszítik festéktermelő képességüket.

| hajszín, hajszál, szőrtüsző, melanocita, festéksejt, őszülés, festékszemcse
2002-07-18 12:50:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop