A verejtékezés okai

Kánikulában a szervezet sok vizet veszít. Kellemetlen, különösen, ha az izzadás túl erős. 30 fok, vihar lóg a levegőben, szinte trópusi melegházban érzi magát az ember. Csurog rólunk a verejték – kellemetlen, de rendkívül fontos.

izzadás, hőszabályozás | InforMed Hírek15:23-23   InforMed | Jeni, Zs.

Az optimális testhőmérséklet 37 fok körül mozog. Ha megemelkedik, fejfájás, émelygés, szédülés, szélsőséges esetben hőguta lesz a következménye. Hogy ne jussunk el idáig, arról a bőrünkön és agyunkban levő hőérzékelők gondoskodnak. Ha riadót fújnak, a mirigyek működni kezdenek.

A verejték a bőrön át elpárolog és hűt. A szív a meleg vért a bőrfelszín alá pumpálja, ott lehűl, és visszaáramlik a szervekhez és az agyba. 30 fokos hőmérsékletnél a vér kb. egyharmada kering a bőrben – 8-12-szer többször a normálisnál.

Hogyan segíthetünk?

A válasz: könnyű öltözék és sok folyadék fogyasztása szükséges. Hogy a veríték valóban hűtsön, szabadon kell elpárolognia. A szűk, nedvességet át nem engedő anyagok csak még jobban fűtenek.

Viseljünk szellős, levegős anyagból készült ruhát. Ideális a természetes szálból készült öltözék, a szintetikusnál ügyelni kell arra, szellőzik-e. Különben nem csak a párolgást akadályozza meg, hanem a bőr állandóan nedves marad, ami kitűnő táptalaj a baktériumok és társaik számára. Következményei: bőrirritáció, fertőzések, pattanások.

Ugyanilyen fontos, hogy gondoskodjunk kellő folyadékpótlásról. Aki azt hiszi, hogy ha kevesebbet iszik, kevésbé izzad, saját egészségét teszi kockára. Ha hiányzik a szervezetből a folyadék, gyengül a keringés, fejfájás jelentkezik. Ezért nyáron naponta legalább 2-3 liter folyadékot kell inni, akkor is, ha nem kívánjuk. Ám se túl forrót, se túl hideget. Legjobb vitamindús gyümölcslé ásványvízzel.

Testszag

A verejték teljesen szagtalan. Bizonyos helyeken (pl. hónaljban) a verejtékmirigyek mellett vannak illatmirigyek is. Ezek speciális váladékot választanak ki, amit a bőrfelszínen levő baktériumok lebontanak, így kellemetlen szag keletkezik.

Megelőzése:
  • Dezodor: sterilen tartja a bőrt, fékezi a baktériumok fejlődését, csökkenti a verejtékképződést.
  • Antitranspiráns: szűkíti a verejtékpórusokat, így a kezelt helyeken elfojtja az izzadást. Csak ott használjuk, ahol illatmirigyek vannak és a szervezet hőszabályozásának működését nem akadályozza. Az aluminium-klorid-tartalmú szerek igen hatásosak, ezeket a bőrgyógyász túlzott verejtékezés esetén írja fel.
  • Speciális hintőpor: felszívja a verítéket, elnyeli a szagokat – kiváló elsősegély kéz- és lábizzadás esetén.
  • Ecetes lábfürdő: enyhén összehúzó hatású (blokkolja a mirigyek termelését), de hatása legfeljebb csak pár óráig tart.
  • Zsályatea: verejtékezést csökkentő háziszer. Nem szabad túl forrón inni!

A verejtékezés egyéb okai

Nem mindig a kánikula az izzadás oka: a pajzsmirigy megbetegedései, egyes hormonális változások és fertőzések esetén is előfordul.

Ha gyakran verejtékezik, vizsgáltassa ki magát! Az orvos az izzadás mellett a következő tünetekre is figyelmet fordít: jó étvágy ellenére is súlycsökkenés, koncentrációs problémák, erőnlét, vérnyomás, vércukor, szívritmus.

Akut fertőzések (pl. vírusfertőzés, hólyaggyulladás).

Menstruáció alatt jelentkező túlzott verejtéktermelődés nem ok a nyugtalanságra!
Az alkohol, nikotin és a koffein is serkentik a vérkeringést és a verejtékmirigyek működését.

Félelem, stressz és idegesség esetén a mellékvese stresszhormonokat termel, melynek hatása a nedves tenyér, hideg izzadtság, szaporább pulzus és légzés, Ez ellen a lazítás (pl. autogén tréning) segít leginkább.

| izzadás, hőszabályozás
2018-08-11 12:57:41

Web Design & Development Prowebshop