Az öregedés visszafordítható: egérben

A bőr sejtjeiben lévő mitokondriumokban létrehozott génmutáció ráncosodást és kopaszságot okoz, ha ezt kikapcsolják. az egér normális külseje helyreáll.

öregedés, génmutáció, ráncosodás, kopaszság | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

Az Alabama-i egyetem (Birmingham, USA) kutatói az egerek ivóvizéhez, táplálékához adott doxyciclinnel olyan mutációt váltottak ki egerekben, mely a mitokondriumok hibás működését okozták. Ráncosodás és látható szőrhullás lépett fel néhány hét alatt. Ha a gént, kikapcsolták, az egér bőre kisimult, és vastag bunda jelent meg rajtuk.

A mutációért felelős gén a sejtmagban található, a mitokondriumok (sejszervecskék, melyek a sejtek anyagcseréjét végzik) működését szabályozza. A mitokondriumok működésének hanyatlását a bennük lévő DNS kimerülése okozza, ez vezet az öregedéssel kapcsolatos betegségekhez: szívbetegség, diabetesz, rák, degeneratív idegrendszeri elváltozások.

Ez az egérmodell páratlan lehetőséget nyújt olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, melyek javítják a mitokondriumok működését, és így a hibás működéssel járó betegségeket is.

Négy hét alatt az egeret megőszültek és kihullott a szőrük, mozgásuk lelassult és fásultnak tűntek, ezek a változások emlékeztetnek az öregedésre. Négy-nyolc héttel a mutáció kiváltása után az egerek bőre ráncos lett, a nőstények ráncosabbak voltak, mint a hímek. Drámaian megváltozott a helyzet, amikor mutációt kikapcsolták.

Kevés változás volt látható más szervekben, mely azt jelzi, hogy a bőr sejtjeiben lévő mitokondriumok szerepe fontosabb, mint más szövetekben.

Az egereknél a bőrsejtek száma megnövekedett, a hám megvastagodott, rendellenes szőrtüszők és gyulladás jelent meg. Ezeknél az egereknél kimutattak négy öregedéssel kapcsolatos markert is. Bőrükben felborult az egyensúly az enzimek és enzimbénítók között, mely szükséges a bőr kollagénrostjai megtartásához. A sejtek mitokondriumok csökkent a DNS mennyisége, megváltozott a gének megjelenése és az anyagcserefolyamatok stabilitása.

A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a mitokondriumok a bőr öregedésének és a kopaszodásnak megfordítható szabályozói, ami meglepő dolog. Még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy meghatározzák: a mitokondrium DNS helyreállításával más szervekben is megfordíthatók-e az elváltozások.

| öregedés, génmutáció, ráncosodás, kopaszság
2018-07-29 19:47:49


Fiatalodjon – plasztikai műtét nélkül

Az időt, sajnos, nem lehet megállítani, mire ezt a cikket elolvassa is idősebb lesz. De csalni lehet egy kicsit. És most nem a plasztikai műtétekről lesz szó. Hat egyszer...


Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban g...


Tudnivalók a tetoválásról

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki...


A ráncokról

Bár a ráncos arcbőr sokak szerint a bölcsesség jele, a legtöbb ember köszöni, inkább nem kér belőle. Manapság rengeteg termék hirdeti magáról, hogy használóit seg...


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.