Hirdetés

Barnán télen-nyáron

Bármennyire óvnak az ózonlyuk sugár-áteresztésétől, bármennyire divat a fehér bőr, nyáron mégsem tudunk ellenállni a napfürdőnek. Szerencsére sok magas védőfaktorú napozótej kapható, s a leégésre is sok hűsítő szer. A vállalkozások elterjedésének és a rugalmas munkaidőnek köszönhetően télen is sokan maradnak "pihent barnák", ami a jólétre utal.

fehér bőr, barnulás |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Szűr, K.

Anyáink még a nyári, bársonyos mélybarnaságra vágytak, amit napolajokkal értek el. Ha fájni kezdett a fejük, kicsit az árnyékba húzódtak, s magas sarkú műanyagpapucsban, színes kalapban vonultak a parton. Este tejföllel kenegették megégett vállukat. Már 10-20 évvel ezelőtt a lesült bőr volt a szépségideál, a hámlás pedig természetes velejárója a nyaralásnak. A napsugárzás hatására pro-opio-melanocortin termelődik, ami testünk ópiumhoz hasonlatos ajzószere. A hatvanas években már feltűntek a napvédő tejek, hiszen a bőrrákos esetek alaposan megnövekedtek. Már akkor megtudtuk, hogy a 340 nm feletti sugár öregíti a bőrt, a 340 alatti UVA és UVB sugárzás pedig rákkeltő hatású.

Azóta a régi divatból sok minden megváltozott. A barnaság csak "egészséges" pír, melyet púderrel tartunk fenn. A csodálatos turistacélokról álmodozva nyáron a strandon és télen a Kanári túrákon bekerül a táskába a napernyő, a kalap, melyek divatosak, és valódi védő céljuk is van. A túlzott barnaság, melyet télen szolárium-kúrával tartottak fenn, eltűnt. Habár egy kisebb réteg télen-nyáron bronzszínűen jár, sokan a jólét netovábbjának az árnyékos luxusnyaralást tartják.

Az arisztokratikusan fehér bőr, melynek elérésére valaha a parasztasszony terpentint és arzént kent az arcára, még nem jött divatba. Ezért abból kell kiindulnunk, hogy a többség áhítja a bőrszíntől eltérő halványabb-sötétebb barna színt, méghozzá egész évben. Ennek elérésére télen két módszer kínálkozik:

Önbarnítók:

A tubusos napfény néhány éve jött divatba. Akkoriban borzasztó szaguk volt, és ronda színt hoztak létre, ami pár nap múltán inkább répaszínre emlékeztetett. Ráadásul egyenetlenül fogták meg a bőrt. A mai önbarnítók ammóniatartalma az, ami megfesti a bőrt. Néhány naponként ismételni kell a procedúrát, mert a szín a mosakodással lekopik. A belsőleg használt barnítótablettákkal szemben az önbarnító krém a dermatológusok szerint a legveszélytelenebb.

TIPP: Az önbarnító használata előtt radírozza le a felesleges bőrlemezkéket a kezelendő felületről. Főleg a keményebb szarurétegnél kell odafigyelni - itt erősebb a barnulás. Hidratálja a bőrt, így tartósabb a szín. Hölgyeknek láb- vagy karbarnítás előtt ajánlott a szőrtelenítés.

Szolárium:

A szolárium hosszú hullámhosszú UVA fénnyel barnít, így senki sem válik rézbőrű indiánná. Vigyázzunk - az UVA mélyebben behatol a bőrbe, s túladagolásnál az elasztikus és kollagénrostokat roncsolja. Így a bőr hamarabb ráncosodik. Szoláriumozásnál ugyanúgy ápoljuk bőrünket, mint napozásnál. Aki allergiás, az illatanyagtól mentes naptejet használjon. Fehér bőrűeknek eleinte maximum tíz perc ajánlott. Ne növeljük a dózist, ha nem látunk nyomban eredményt - a fehér bőrben kevesebb a pigment, és az nehezen aktivizálódik. Aki rövid napsugárzás hatására is jól barnul nyáron, az nagyobb melaninszintje miatt hajlamosabb a csodálatos, egyenletes szolibarnára.

TIPP: évi maximum 30 szoláriumozás és fokozatosság. Antihisztamin, fogamzásgátló és nyugtató szedésénél fényallergia alakulhat ki, ami pigmenthibát okoz.

fehér bőr, barnulás

2002-07-25 14:38:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop