Hirdetés

Bőrápolás hideg időben

A hűvös évszak beköszöntével megváltoztatjuk ruhatárunkat, ugyanígy kell eljárnunk a bőrápoláshoz használt „kenceficéinkkel" is! Az örök hármas: tisztítás, tonizálás, ápolás.

bőrápolás, tisztítás, tonizálás, bőr, ápolás |

InforMed Hírek13:62-63   InforMed | Dénes, V.


Fagyos hangulatban

Az ősz és a tél arcunkra fagyasztja a mosolyt, nem kíméli bőrünket. A legegészségesebb bőr is „elfárad", gyűrött lesz januárra, ezért fontos, hogy mindennap kényeztessük.

Az év végi stressz, a rövid, de annál kimerítőbb ünnepekkel teli éjszakák az arcunkon is meglátszanak: karikás szemek, apró ráncok. Ilyenkor a luxus sem luxus! Bőrünk életerejének „feltámasztásához" leginkább ilyenkor használjunk koncentrátumokat, szérumokat, ampullás kiszerelésű, extra hatékony termékeket!

A fagyos hőmérséklet, a harapós szél, a fűtés kiszárítja a bőrt. Az eredmény? Húzódó, pikkelyes, hámló, kissé érdes felületű hámréteg. Olyan krémeket keressünk, amelyek energetizálnak, esetleg olyat, amelynek tégelye tartalmazza a „Környezeti hatások elleni védelem" feliratot!

Télen a bőr hidratálása körülményesebb, mert a változó hőmérséklet megviseli a hámréteget. Mivel ez az ajkakon és a szemhéjakon a legvékonyabb, ezekre a területekre különösen oda kell figyelnünk!

Az egyik leggyorsabb bőrfrissítő eljárás a peeling, az arcradírozás, illetve az exfoliálás, azaz a mélytisztítás.

Lényegük: megszabadulni az elhalt felső hámrétegtől. Alkalmazásuk esetén kígyó módjára kibújhatunk „elhasznált" bőrünkből.

Az elhalt hámsejtekre nem érdemes krémet kenni, mert a bőr nem szívja fel egyenletesen a hatóanyagokat. Zsíros bőrűek hetente kétszer, normál bőrűek egyszer, érzékeny bőrűek pedig ennél ritkábban radírozzanak!

A tonizálás a feszes, ruganyos bőr titka. Sokan sajnos kihagyják ezt a lépést napi arcápolásukból.

A hűvös hónapokban a megszokott arctejünk, arclemosónk és mosakodó gélünk helyett olyan termékeket válasszunk, amelyek krémesek, nincs bennük alkohol, hatóanyagaik pedig növényi eredetűek, például: aloe verát, teafát, eukaliptuszt, jojobát, citrusféléket, borsmentát tartalmaznak.

Ezek kíméletesen tisztítják a bőrt, összehúzzák a kitágult pórusokat, mintegy „becsukják a kaput" a hideg előtt. A hidratálás a hűvös-hideg hónapokban különösen fontos! A fűtött lakás száraz levegője különösen sok nedvességet von ki a bőrből. A szimpla hidratáló helyett ilyenkor zsírosabb krémekre van szükség.

A gyengéden tisztító arctejek akár helyettesíthetik is ebben az évszakban az arcradírozást, ugyanakkor felkészítik bőrünket a zsírosabb krémek befogadására.

Sokan elfelejtik: azért, mert harisnyát és nadrágot hordunk, még nem hagyhatjuk el a testápoló krémet! Minden fürdés és zuhanyozás után fontos, hogy bekenjük magunkat!

Arcravalók

A hideg napokon nappali krémünket nyugodtan félretehetjük, mert a fagy, a szél a szánkon kívül a bőrünket is cserepessé teheti. Ilyenkor a gazdagabb éjszakai krémekre nappal is szükségünk van.

Válasszunk olyan alapozót, rúzst, szemfestéket, szempillaspirált, amely egyben hidratál is! Persze, ha sugárzóan üde bőrre vágyunk, ne a hidegtől reméljük arcpírunkat, inkább a bronzosító pirosítótól.

Miközben egész ruhatárunk inkább semleges színű, mint élénk, sminkünk lehet élénkebb. A fekete-szürke-bézs kombinációt az arcunkon is kipróbálhatjuk. Arcfestés előtt természetesen használjunk hidratálókrémet! Krémezés után várjunk egy-két percet, mert ha közvetlenül a hidratáló készítményre visszük fel, a bőrünk egyszerre fogja beszippantani mindkettőt. (Kivételt képez, ha színezett arckrémet használunk.)

Hangsúlyozzuk az ajkainkat, de minden alkalommal kenjünk a rúzs alá ajakápolót, mert cserepes szájon a rúzs ronda! Ha nem szeretjük a feltűnő színeket, maradhatunk a rózsaszín, a barack vagy az arany árnyalatainál, arcunk így is elevenséggel telik meg.

Jó tudni!
  • Az AHA-gyümölcssavas készítmények nem csak radíroznak, hanem hidratálnak is.
  • Az avokádó- és kukoricaolaj-tartalmú maszkok frissítő hatásúak, pótolják a bőrfelszínből elpárolgott vizet.
  • A hideg hónapokban kerüljük a drasztikusan radírozó, műanyag golyócskákat tartalmazó termékeket! A természetes anyagok közül a vulkáni hamu és a tengeri algákból nyert részecskék radíroznak tökéletesen.
  • A ginszeng és mogyoró kivonatú zselék, maszkok felélénkítik a fénytelen, szürkés arcbőrt.
  • A lehúzható maszkok zsíros bőrűeknek ajánlhatók.
  • Az algákat, zöldteát és ásványi anyagokat tartalmazó maszkok mélyen hidratálnak.
  • A vitaminok közül az A-, E- és a B 5-provitamin a legfontosabb bőrregenerálók és -frissítők.

Házi készítmények

Ilyentájt is kiválóan alkalmazhatók a házilag készített arcradírok, -pakolások. Gyengéd tisztítást végezhetünk például tengeri sóval, esetleg kefirrel, a pakolások elkészítéséhez pedig válogassunk a szezon gyümölcseiből! Jöhet az alma, a körte, a szőlő, majd a banán, a kivi, a narancs, a citrom és a mandarin.

Ne feledjük: a citrusfélék a bennük található gyümölcssavnak köszönhetően szárítják a bőrt, alkalmazásuk mértékét bőrtípusunk határozza meg! Az alma, körte, szőlő, banán és a kivi kitűnően hidratál - pépesített formában.

A mézet a teán kívül belekeverhetjük a pakolásokba, mert jó hidratáló.

Kombináljuk bátran az alapanyagokat! Például a banánt a kefirrel és mézzel összepárosíthatjuk. Szintén jó kombináció a kivi-tengerisó arcradír, a mézes-citromos „limonádé" pedig lemosóként használható.

Megjelent: Ideál

bőrápolás, tisztítás, tonizálás, bőr, ápolás

2015-10-21 21:22:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop